Koreańskie kino akcji w najlepszej formie
Ciekawe, ciekawe. Widziałem już kilka Koreańskich filmów i muszę stwierdzić, że tam wiedzą jak robić film. Widziałem kilka dramatów i kopanin. Kopaniny były bardzo dobre, dramaty jeszcze lepsze.
Ostatnio mam kilka filmów do zobaczenia, na to też się skuszę. Ciekawie to wygląda.
Z filmów Koreańskich to widziałem:
"Miecz Przeznaczenia" - taka może nie kopapinna do końca, ale dramat miłosny na pewno. Przynajmniej ja lubię jak naparzają się laseczki, no i akcenty humorystycznie.
"Silmido" - prawdziwa historia planu zamachu z 1968r (znaczy się film z 2003 bodaj) na Kim Ir Sena. Fajny dramat w sumie.
dobrze w ogóle że jakieś koreańskie filmy do nas docierają a nawet chińskie, bo kurtyna zachodnia nadal trzyma no chyba ruskich filmów to akurat bym nie chciał obejrzeć ale dalej na wschód to ok
Z koreańskich polecam Arahan I city of violence - eksplozja akcji
COOLek - dziękuje za tytuły :)
eJay - jak nie widziałeś Duelist, to obadaj :) Jedni bardzo lubią, inni wręcz nie cierpią ;) Może będziesz z tych komu film przypasował. Mi bardzo podszedł. Szczególnie scena walki która wyglądała jak taniec :)
co tam Korea, w Hongkongu robi się prawdziwe kino!
Zachęcony opisem nieszczędzącym pochwał, obadałem i muszę stwierdzić, że jeden z lepszych jakie oglądałem. Koreańskiego lepszego nie oglądałem. Znakomita pozycja, która przesiąknięta jest na wskroś prześwietnym klimatem.
rezysera memories of murder jest tez swietny madeo, w zeszlym roku na cannes byl, tez polecam :) Matekso, nie trzyma zadna kurtyna, tylko wiekszosc ludzi lubi amerykanska papke (nie, zeby tam nie bylo dobrych filmow). rosyjskie kino ostatnio tez w swietnej formie, widzialem jak spedzilem wakacje - swietne kino na koncu swiata, pochowajcie mnie pod podloga - swietny komediodramat na podstawie jeszcze lepszej ksiazki i przypominajacy mi dom zly film drogi - moje szczescie.
a ten film moze wkrotce jak bede mial okazje zobacze, skoro wyroznia go fabula, to pewnie nadejdzie taki dzien ,ze bede mial ochote na cos takiego
Oldboy niezły, całkiem fajny też R-Point oraz Braterstwo Broni. Mnie w filmach koreańskich drażni język oraz to, że wszyscy Koreańczycy wyglądają tak samo. W Braterstwie Broni do tego noszą hełmy, więc ni cholery nie wiadomo, który jest który. Ale poza tym filmy bardzo OK.
eJay dzięki za zachęcającą reckę - zaraz się zabieram za oglądanie :)
choć przyznaje, że gdybym miał sugerować się tylko tym "zwiastunem", który tam wplotłeś w tekst to filmu bym kijem nie tknął :P
Coy2k--->Zwiastun jest cienki, bo ma cienką muzę (coś jak Lady gaga:)), ale sam film jest - jak wspomniałem w recenzji - od pewnego momentu rzeźnicki w najlepszym koreańskim stylu ;)
zwiastun jest cienki bo przegadany :)
gdyby był robiony na styl amerykański to pewnie inaczej by to wyglądało, ale może to i dobrze, bo nie będzie spoilerów :)
A ja polecam:
Joint Security Area - Gongdong gyeongbi guyeok JSA ( http://www.filmweb.pl/film/J.S.A.-2000-118169 ) - świetny dramat wojenno kryminalny i
Słodko-gorzkie życie - Dalkomhan Insaeng ( http://www.filmweb.pl/film/S%C5%82odko-gorzkie+%C5%BCycie-2005-180374 ) - bardzo fajny film akcji
Jako, że Leon zawodowiec był filmem godnym obczajenia zobaczę i ten :) zapowiada się świetnie, dzięki za tak wyszukany tytuł.
Malina. Bardzo mi się podobał ten film. Lubię ten klimat którzy skośnoocy wyczarowują w swoich filmach.