John Carmack nie wierzy w sukces kart PhysX
a infernal? a GRAW 1? a cellfactor? bez jaj, nie ma tylko jednej gry z wykoraytsaniem ageii.
akurat cellfactor to tylko reklamowka kart physX: za darmo, bez physxa praktycznie nie da się grać... grafike ma co prawda ładną, ale o grywalności niewiele wiadomo, bo nikt w to chyba nie gra... GRAW i infernal jakos sobie bez physX radza... choc jestem ciekaw czy z physX'em roznica jest jakoś wyraznie widoczna?
I bardzo dobrze że sie nie przyjmą. Jusz nie chodzi nawet o to że trzeba było by płącić za jeszcze jeden podzespół, ale o jeszcze jedna grzejąca sie częśc z wiatrakiem który napewno nie zmiejszył by głośności komputera.
@$aimon - chodziło o ostatnio wydane gry.
@baki - nie wprowadzaj chłopaka w błąd, ta karta przesyła obraz od razu do mózgu, nie potrzeba żadnego monitora.
Hehe, o akceleratorach grafiki też się tak mówiło za czasów 3dfx Voodoo - a że po co, na co to, nie przyjmie się, będzie zabawką bogaczy, etc.. :P
karrde -> wtedy nie bylo wielordzeniowych procesorow, poza tym pierwsze akceleratory mialy za zadanie przedewszystkim rozmazywac piksele zeby nie byly na teksturach a to juz dawalo ogromny efekt. A physx - z opini w necie wszysyc mowia ze to bezuzyteczny chlam, poza tym jak zainstalowalem infernal, gra musiala czy mialem karte czy nie, zainstalowac sterowniki do ageii. I z ciekawosci zobaczylem co to tam w tray'u sie pokazalo, a tam mozna bylo sobie puscic 'demko' gdzie rzucasz kulka w piramidke zlozona chyba z kilkuset szescianow i.... na moim p4 2,6 ghz robilo 120 klatek :)) wiec nie wiem co to demko mialo prezentowac... moze zamiast 120 klatek mialbys 140 przy karcie physx :D
marek z lechem---> zellfactor wyszedl nie tak dawno temu, a physx jest chyba od ponad roku na rynku, poza tym opinie sa takie ze z karta i bez wogole sie nie rozni, tylko dla posiadaczy kart masz kilka dodatkowych levli... swoja droga ciekaw jestem jak to jest na serio, czy rzeczywiscie to cos daje. Bo zbedne to to jest, jestem pewnien, w dobie gdzie robi sie coraz wiecej rdzeni to one beda odpowiadaly za takie operacje, ale chcialbym zobaczyc 'maksymalne' mozliwosci jakie daje physx... ciekawe czy by byly przynajmniej mile dla oka.
Tia...a najlepsze jest to, że PhysiX miało poprawiać wydajność niby - a z tego co dawno temu widziałem jak karta wychodziła, to w pierwszych testach w GRAW wdajność spadała znacznie
Wejdzie sobie na youtoube i obejzyjcie sobie graw 1 i 2 z physx i bez.
efekt nie poraza niestety :/
Karrde--->"Hehe, o akceleratorach grafiki też się tak mówiło za czasów 3dfx Voodoo - a że po co, na co to, nie przyjmie się..."
I się nie przyjęły, naprawdę nikt już nie używa "akceleratorów grafiki"... serio:-).
Akceleratory nie przyjęły się na dłuższą metę w postaci "akceleratorów" jakie proponował 3dfx czyli w postaci odrębnej karty.
Nikt dzisiaj nie używa "akceleratorów grafiki" obecnie grafika obrabiana jest przez kartę graficzną, która przejęła funkcję akceleratora i karty graficznej jednocześnie.
Podejrzewam że z "akceleratorem fizyki" będzie to samo. czyli że przejmie te wszystkie wspaniałe funkcję "akceleratorów fizyki" inny układ, czyli albo CPU, albo "chip graficzny" dostanie to jako kolejną funkię do przeliczenia.
Uważam że "akcelerator fizyki" jako odrębny produkt(karta) się nie przyjmie.
AGEIA ma ostatnią szansę, żeby przekonać graczy, że PhysX jest wart zachodu. Na razie im niespecjalnie wychodzi.
tez nie wierze, na allegro widzialem ostatnio karte za 500zł, nikt nie chcial kupic