Doceniajmy nowy system ocen na GOLu
Na początku myślałem, że Skala wiecznego optymisty będzie moja, ale jednak wolę Skalę umiarkowanego realisty
Złoty środek jest najlepszy, aczkolwiek mam wrażenie, że byłbym lekko optymistycznym realistą w tym zestawieniu. Większość pewnie określi się realistami, a z komentarzy pod recenzjami widać, że gros czytelników do straszni pesymiści :)
ale jednak wolę Skalę umiarkowanego realisty
Również. Pozostałe w ogóle do mnie nie trafiają.
No wiecie, są tacy dla których gra oceniona na 7/10 to fajans nie warty zainteresowania ;)
Tak odnośnie systemów ocen. Zapraszam tutaj: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=10830762 :)
Jak widzę nie zmieniono tego, że grę można oceniać przed premierą. Nie mam nawet cienia pomysłu czemu ma to służyć. W mojej opinii jest to idiotyzm doskonały.
Jedyną opcją rankingu czytelników, na którą zwróciłbym uwagę jest coś opartego na np. steamie - oceniać mogą tylko Ci, którzy grę nabyli. I to nie wcześniej niż pół roku po fakcie, żeby uniknąć efektu racjonalizacji zakupu i pierwotnego hype'u.
Jak widzę nie zmieniono tego, że grę można oceniać przed premierą. Nie mam nawet cienia pomysłu czemu ma to służyć. W mojej opinii jest to idiotyzm doskonały.
W którymś newsie chyba wspominano, że po premierze licznik jest resetowany.
ppaatt1 ---> Licznik nie jest resetowany, a jest dodawane "Po premierze" i "Przed premierą" ;)
Ja przy ocenianiu gier mam podobne zdania jakie są w Skali realisty, ale z lekkim zboczeniem w stronę pesymisty. Chociaż muszę przyznać, że czasami przyznaję 0 lub 10 na złość, żeby jak najbardziej obniżyć (lub zawyżyć) ocenę.
He, ja też mam umiarkowanego realiste :)
[8] [10]
Rzeczywiście, właśnie sprawdziłem - grę można jednak oceniać dopiero po premierze (dokładnie od trzech dni przed, co jest sensownie uzasadnione), wcześniej to tylko "nadzieje", które prawdopodbnie się resetują, więc to artykuł eJaya wprowadza w błąd, samo rozwiązanie okazało się sensowne.
Ezrael--->Nie wprowadzam w błąd ;) Przed premierą możecie prognozować, a nie oceniać czy gra jest/będzie ok ;)
Musisz uwzględnić, że sporo ludzi czyta Twój artykuł z perspektywy tego, co już było i co mają ugruntowane w głowie. Wcześniej można było oceniać gry miesiace i lata przed premierą. Z tej perspektywy - "już przed premierą możecie prognozować" może oznaczać potwierdzenie tego, co było - że nadal można oceniać przed premierą i tak to zinterpretowałem. Bo niby skąd mam się domyślić, że ta prognoza nie jest zarazem oceną (zwłaszcza, że tak było przez lata), jest resetowana, trafia do oddzielnej rubryczki itd.? Muszę to sprawdzić sam, a nie dowiaduję się z artykułu. To niuanse, owszem, ale istotne. Myślę, że powinieneś uzupełnić wpis i wyjaśnić, że to się zmieniło.
A da się jakoś wyświetlić listę wszystkich gier które się oceniło? W stylu myanimelist albo chociaż z sortowaniem według ocen i wishlistą.
- czytelnicy - oni mają najmniejszą "moc" wpłynięcia na ocenę, co nie znaczy, iż jest to głos nieważny. Wręcz przeciwnie, już przedpremierą możecie prognozować, a po premierze swoje przewidywania przekuć na konkretną wartość.. My (czyli recenzenci i Gameplay) tego nie możemy i dlatego jesteśmy w tej kwestii gorsi :)
Czy to dobrze? Głosować mogą wszyscy jednopostowcy o których w życiu nie słyszałem lub tacy którzy walą ortografy w co drugim słowie. Nie jest to za dobre IMO.
Mnie się dużo bardziej podoba system na imdb i flimwebie, ale mniejsza.
zastanawia mnie jedno: dlaczego jak po zalogowaniu wystawiam ocenę jakiejś grze a potem po jakimś dłuższym czasie np chcę sprawdzić jaką ocenę wystawiłem danemu tytułowi to znów tylko jest napisane: oceń grę. czy ten wasz "rewelacyjny" system oceniania nie może zapamiętywać jaką ocenę wystawił danej grze użytkownik?? wkurzało mnie to już trochę wcześniej no ale już wtedy szumnie zwiastowaliście nowy, "lepszy" system oceniania więc stwierdziłem, że poczekam i nie będę się czepiał. A tu jak nie było tak nie ma poprawy... Nie możecie zrobić czegoś takiego np na wzór wspomnianego wyżej filmwebu? Gdzie w profilu mamy własny ranking najwyżej ocenianych gier lub sortowania gier po tym kiedy wystawiliśmy ocenę, dacie premiery, itp.
Wydaje mi się, że optymista.
Co do ocenienia gier przez czytelników, to najlepiej byłoby chyba gdybyście ustawili to tak, że tylko użytkownicy z jakimś tak rankingiem (nawet +1) mogą głosować.
Cóż ja osobiście gram w gry które jako minimum mają 7 czy czasem nawet 6.5 choć przyznam szczerze ,że bardziej patrzę na średnią na metacritic bo ta jest nieco bardziej wiarygodna.
P.S. Jestem realistą :D