Data premiery Xbox 360 w Europie (prawie) pewna
taaaaa..... a jestem ciekawy ile bedzie kosztował odpowiednik PC gdy wyjdzie XBOX 360..... może istniał nie będzie?
Do tego dochodzi jeszcze brak potwierdzonych informacji o nośniku. Czy będzie to dvd czy też może hd dvd.
Jeśli dvd to czeka nas jeszcze jeden wydatek w przyszłości, ale mam nadzieje że od razu MS sie rzuci na hd dvd.
Bili --> Dlaczego naiwny? Przecież to oczywiste, że nie może być droższy, bo się nie sprzeda. Zresztą mówi się, że będzie kosztować 250GBP, a nie 299. To w USA ma kosztować 299USD.
Ja tam nie będę kupował XBX360 tylko PS3... ale ciekawe po ile i to będzie kosztować ... :/ i kiedy wyjdzie...
komorowy - a bo to KOGOKOLWIEK :) obchodzi czy on się w POLSCE sprzeda czy też nie.
Maxblack - a co to ma wspólnego z TYTUŁEM wątku?
Peterrek - a czy ostatnio nie mówiono, że na początku będzie wersja z DVD zaś później z HD DVD, przy czym MS powiedział, że HD będzie wykorzystywany jedynie do filmów (nei rpzewidują gier na nośniku HD).
Bili - pewnym było to że cena będzie pow 2,000zł. Zresztą każdy dobrze pamięta ile kosztowało PS2 w momencie premiery.
Zresztą każdy dobrze pamięta ile kosztowało PS2 w momencie premiery.
Pamiętam, że 300 dolarów. I co ma z tego wynikać?
Teoretycznie 1734,2 PLN. W sklepach zobaczymy jakieś 2000 PLN jak nie więcej. Czyli taką konsole mam gdzieś...
To powinno kosztować ok. 1000 zł, a nie tyle ile sobie wymyślili. Ciekawe jak będzie z PS3. Wydajność będzie 2 razy większa, a jak z ceną?
Maxblack -----> taaaaa..... a jestem ciekawy ile bedzie kosztował odpowiednik PC gdy wyjdzie XBOX 360..... może istniał nie będzie?
Już istnieje.
Maxblack -----> Geforce 7800GTX jest odpowiednikiem tego xbox'a 360. Można go połączyć w SLI + Athlon FX-57 i masz odpowiednik PS3, a nawet coś szybszego. Jeśli to cie nie zadowala to możesz użyć kilku procesorów i kart graficznych. Będziesz miał odpowiednik xbox'a 4 albo PS4... hehe :P
Logadin --> Wątpie aby najpierw X był z dvd a późniejsze partie dopieroz z hd dvd. Myśle ze wiekszość graczy zwlekałaby z kupnem X'a czekając na wersie z hd dvd, a tego MS napewno by nie chciał.
Hd dvd napewno bedzie wykorzystywany do gier (choć może nie w 100% od razu).
Czytałem nie tak dawno temu wypowiedź jakiegoś developera, który stwiedził że z czasem 9 gb to bedzie za mało na najnowsze gry.
To powinno kosztować ok. 1000 zł, a nie tyle ile sobie wymyślili.
Ja uważam, że powinno kosztować 100 zł. I jeszcze powinni dodawać 10 gier.
micpl187 ----> Ale to raczej nie możliwe. Tyle się płaci za samą obudowę :P. 2000 zł to napewno spora przesada. W końcu dojdzie do tego że nikt sobie nie będzie mógł pozwolić na takie cacko...
A kto powiedział że 2 tysiące:>
btw
Premiera dc = cena 1400zł "nikt sobie nie będzie mógł pozwolić na takie cacko"
Premiera ps2 = cena 1700-1800zł "nikt sobie nie będzie mógł pozwolić na takie cacko"
Premiera psp = cena 900-1000zł "nikt sobie nie będzie mógł pozwolić na takie cacko"
:]
micpl187 - chyba się nie zrozumieliśmy :) Chodzi mi o cenę kolsoli w POLSCE. Zachód mnie w tej chwili nie interesuje.
2000 zł to napewno spora przesada.
A co ma kosztować 2000 zł?
Ze strony Microsoftu padło tylko tyle, że cena wyniesie ok. 300 dolarów. A patrząc na to jak kształtują się ceny sprowadzanych z zagranicy NDS i PSP, w Polsce będzie trzeba za konsolę zapłacić najwyżej 10% więcej. Czasy, kiedy sprzedawcy walili 50-procentową marżę już dawno minęły.
_nyx_ ----> john_himself wyliczył że teoretycznie ta konsola ma kosztować 1734,2 PLN. Jak wiadomo po dojściu do polski cena się zwiekszy o jakieś 300 - 400 zł to razem wyjdzie ~ 2000 zł.
Logadin --->Chodzi mi o cenę kolsoli w POLSCE.
W Polsce cena nie była szokująca. Chyba że jakiś idiota kupował w Sony. Ale nawet Sony już tego nie praktykuje i daje cenę najwyżej 10-15% wyższą niż za granicą.
Zachód mnie w tej chwili nie interesuje.
A powinien, bo od kiedy weszliśmy do UE koszt sprowadzenia sprzętu bardzo spadł.
Logadin ----> Ano wiem z gazety CHIP. Był tam test konsol i gf7800GTX. Przy okazji to porównali.
sehhs ---> to CHIP ma już nowe konsole? Cuda, panie, cuda jakieś.
micpl187 - ty mówisz o sprzęcie sprowadzanym, ja o zakupie konsoli u lokalnego DYSTRYBUTORA. Pewnie że jak się będę bawił w importowanie wyjdzie taniej (choćby porównanie ceny NDS w momencie premiery w Polsce, która leżała w MM oraz kosztu importu z Crave'a np).
Mi chodzi o NORMALNA CENĘ jaką w POLSCE zaoferuje DYSTRYBUTOR (nie giełdy, nie importerzy). Nie wnikam w te szczegóły.
Chodziło mi o to, że NIE MA żadnych złudzeń, że cena u dystrybutora konsoli w POLSCE będzie oscylowac w okolicy 300$.
sehhs - porównać to oni to mogli do Xbox'a, GameCube'a i PS2 :) o chyba że chcieil coś nowszego to mogli jeszce do PSP i NDS :) I tutaj fakt PC jest mocniejszy ;)
//edit//
To nie byl CHIP tylko PCWK.
Oj, nie czepiajcie się szczegółów. Porównali specyfikację techniczną, która jest już znana.
Chodziło mi o to, że NIE MA żadnych złudzeń, że cena u dystrybutora konsoli w POLSCE będzie oscylowac w okolicy 300$.
Dlaczego? NDS za zachodnią granicą kosztuje 149.99 euro, u nas w tej chwili 599 zł.
PSP w USA 249.99 dolarów, u nas cena zapowiedziana przez Sony to 1099 zł.
Jeszcze podam konfigurację obu konsol jakby ktoś nie wiedział. Konfig PS3 robi wrazenie (szczególnie taktowanie pamięci). Skoro xbox ma kosztować ok. 2000 zł to co będzie z 2 razy lepszym PS3? Czyżby komputery stawały się tańsze?
Xbox 360
Procesor - PowerPC (3 rdzenie)
Taktowanie - 3,2GHz
Pamięć - 512MB GDDR3 (700MHz)
Układ graficzny - ATI (10 MB DRAM, 500MHz; 48 potoków)
Moc obliczeniowa - 1 teraflop
PS3
Procesor - Cell w architekturze PowerPC (7 rdzeni)
Taktowanie - 3,2GHz
Pamięć - 256 MB XDR (3,2GHz)
Układ graficzny - NVIDIA (RSX; 256 MB GDDR, 700MHz; 48 potoków)
Moc obliczeniowa - 2,18 teraflopa
Sehhs - Prosze Cie, bo naprawde źle mi się robi gdy czytam Twoje posty, gdy czegoś nie wiesz - nie pisz, a przynajmniej używaj trybu przypuszczającego. Oszczędzisz wielu osobą robienia wody z mózgu.
Podniecasz się taktowaniem pamięci? Pewnie nie masz zielonego pojęcia o tym, że te XDR'y to 32 bitowce? (kiedyś na P4 były po 16bit, lepiej nie mówić...). Policz sobie, 3200x32=400x256. A właśnie w XB 360 będą zastosowane ramy o 256bit szynie pamięci. Tak samo zresztą jak na RSX'ie. XB360 będzie miał bez wątpliwości lepszą sytuacje z ramem gdyż pamięc dla grafiki i systemu jest TA SAMA i RÓWNIE SZYBKA. Tymczasem na PS3 co prawda GPU będzie mogło wykorzystać w razie potrzeby pamięć systemową (choć oczywiście z opóźnieniami), to już ni w ch*** CPU w PS3 nie będzie mogło wykorzystać więcej niż te 256mb systemowego ramu.
Druga sprawa, ilosc rdzeni na Cellu i w PowerPC w XB360. W XB360 masz normalne 3 pełnowartościowe rdzenie, tymczasem w Cellu masz jeden normalny, zarządzajacy, z cachem i reszte niepełną, pełniącą tylko okreslone funkcje i nie posiadające własnego cache.
Lecim dalej - RSX nie ma i nigdy nie będzie miał 48 potoków. Ma 24 klasyczne potoki, inna możliwość nie istnieje. Tymczasem na r500 nie są to klasyczne potoki znane z dotychczasowych kart, a jednostki z zintegrowanymi vertex i pixel shaderami. Jest to rzecz którą przewiduje zgodnośc z WGF 2.0
I można by tak jeszcze długo. Po prostu nie wprowadzaj ludzi w błąd, znajdź sobie ciekawszy temat.
sehhs : siłą KONSOL od zawsze jest ich architektura - która w przypadku PC jest archaiczna i praktycznie niezmienialna (gdyż wtdy musiałbyś całość kupować od podstaw).
512mb ram w PC , a 512MB ram w X360 to DWIE zupełnie inne sprawy. Nie porównujesz tego w MHz.
Co do ceny X360 - jest taka bo Microsoft STAĆ na to by dokładać do swojej konsoli WIĘCEj aniżeli SONY dlatego jest/ma być taniej.
micpl187 - DAJ BOŻE by tak było :) Wtedy brabym oba next-geny w momencie premiery.
Ja tylko cytuję gazetę. Oni chyba lepiej wiedzą... (?)
Hamil_Hamster ----> Tak co i tak nie zmienia faktu że PS3 jako całość jest 2 razy szybsze. W końcu ma wydajność 2,18 teraflopa, a xbox 1teraflop.
siłą KONSOL od zawsze jest ich architektura
O właśnie. Wystarczy popatrzeć na to, co potrafi PS2 ze swoimi 32MB ramu i Xbox z 64 MB.
Ale do niektórych to nijak nie dociera.
sehhs ---> cytujesz wyłącznie liczby, o architekturze od podstaw projektowanej pod kątem gier wideo redaktorzy widać nie wspomnieli, albo wolą przemilczeć
sehs - wydajnośc można o kan dupy potłuc , jeżeli nie da się tego normalnie programować. Poczytaj sobei wypowiedzi developerów, którzy mają spore problemy z ogarnięciem tylu jednostek w PS3.
micpl187 ----> może... wiem tyle co wyczytałem z gazety. Możliwe ze wiesz więcej.
hm............ no to chyba wiadomo, którą konsolę Hamil_Hamster chciałby kupić :)))))
Besztasz Sehhsa a sam się bawisz w spekulacje.
Specyfikacja PS3 nie została wyryta w kamieniu - vide news z tego tygodnia - jeszcze się może zmienić.
Poza tym, każde SPE w Cellu ma 256 kb swojego cache. Jak chcesz szpanować specyfikacjami i liczbami to oblookaj czasami inne źródła niż xboxowe sajty :P
Logadin podaj linka do choć jednej wypowiedzi developerów 'którzy mają spore problemy z objęciem tylu jednostek w PS3.
Nie rób ludziom wody z mózgu, ok ? Devkity do PS3 są na rynku od paru tygodni, i wszyscy się teraz zajmują programowaniem przez opengl żeby cokolwiek na prototyp pokazać, a nie kodowaniem w assemblerze 7 SPE...
albz74 - był to jedne z artykułów, który pojawił sie na IGN'ie podczas trwania targów E3.
albz74 - zresztą za 2-3 miesiące będe mógł ci powiedzieć to z własnego doświadczenia (a raczej programistów z którymi pracuję) - wtedy będzie pełniejsze info.
Logadin, na IGN są sekcje - ps3.ign albo xbox360.ign - przyznaj sie lepiej w której to przeczytałeś ;P
Może po premierze konsole będą przewyższały pecety pod względem grafy, ale już po roku ta sytuacja się zmieni. Wyjdzie jakiś GeForce 9, albo Ati Radeon 11200 i zostawi konsole daleko w tyle. Tak to już jest
albz74 - a bo ja wiem, artykuł reklamowlai na pierwszje stronie to przeczytałem :) Z którego obozu wyszło to info nie mam pojęcia. Nie jestem konsolowym rasistą - kupie obie, grać będę na tej która zaoferuje lepszy software.
Albz74 - Jak zechce Ci się poszukać to bez problemu znajdziesz cytowane takie wypowiedzi nawet wśród newsów na GOL'u :)
Jasne :) Skupmy się na newsie :))))) To będzie dziwna premiera. Namco pokazało publicznie 4 screeny z Ridge Racer 6 ale ciągle twierdzi że gra będzie podczas launchu. Prawie wszystkie trailery jakie widziałem na xbox360.ign :))))))))))))))))) wyglądają super, ale animacja zwalnia :/ (Kameo, PGR 3, Fifa 2006).
Z tą ceną teraz to ciągle nic potwierdzonego. Może to taki szatański plan MS żeby przetestować punkt oporu cenowego ? Czemu nie.
Logadin --> a bo to KOGOKOLWIEK :) obchodzi czy on się w POLSCE sprzeda czy też nie.
A kto tu mówi o Polsce?
albz74 ---> To będzie dziwna premiera. Namco pokazało publicznie 4 screeny z Ridge Racer 6 ale ciągle twierdzi że gra będzie podczas launchu
Dlaczego dziwna? Większość gier jest już zapewne gotowych, w końcu pracowano nad nimi od dłuższego czasu, a rozesłanie dev-kitów pozwoliło zakończyć prace. Już za nieco ponad tydzień Microsoft pokaże wiele tytułów na Xboxa 360 w grywalnych wersjach, w tym FF XI, PGR 3 i inne.
komorowy - dziwna bo beta kity trafiły do developerów po E3. Poza tym przez 10 lat, jak śledzę rynek konsol przyzwyczaiłem się do tego, że cykl developerski gry takiej jak Ridge Racer trwa trochę dłużej. A tymczasem tydzień temu zobaczyłem 4 screeny samochodu a za 3 miesiące gra ma być sprzedawana z konsolą, hm .....
Trzeba pamietac ze te ceny sa dostosowane do zarobkow na zachodzie a nie u nas, gdzie pensje sa kilkukrotnie mniejsze.
albz74 --> Czy ja piszę niewyraźnie? Przecież napisałem, że gry są już w końcowej fazie produkcji. Dev-kity służą do ostatecznego zakończenia prac i przetestowowania jak dany tytuł się spisuje, czy wszystko jest ok. Mówiąc inaczej, służą do czegoś w rodzaju beta testów. Dev-kity zostały rozesłane jakoś pod koniec maja, a więc 3 miesiące z pewnością wystarczą do definitywnego zakończenia prac. Zresztą wcześniej developerzy narzekali, że bez dev-kitów nie mogą skończyć gier, które są już prawie gotowe.
Lotny--> i co z tego ze PC'ty w koncu beda mocniejsze od konsol kazdej generacji,ale jaka jest cena ? pal licho z zbudowanie komputera ktory starczy na pol roku grania ksoztuje majatek, jak i tak nie ma w co grac;
gry ktore wychodza sa po prostu zacofane w stosunku do kart graficznych, ktore sa na rynku, hardware juz kilkukrotnie wyprzedzil software;
na konsolach jest inaczej, tu sie wszystko wykozystuje na maksa, zrozumialem to po kupnie xboxa i ani zlotowki nie doloze do PC'ta do czasu kiedy nie zaczna wychodzic masowo dobre tytuly naprawde wykozystujace dzisiejsze super-nowoczesne karty graficzne
Dev-kity służą do ostatecznego zakończenia prac i przetestowowania jak dany tytuł się spisuje, czy wszystko jest ok. Mówiąc inaczej, służą do czegoś w rodzaju beta testów
No comments :)))) Uśmiałem się do łez
Przeciez konsola bedzie kosztowac 300 USD ale w stanach ,a u nas odpowiednio 299 albo 250 funciakow . No ale to normalka bo w europie zawsze mamy drozej :D . Jzu taniej bedzie sobie sprowadzic kosole z usa niz kupic tu na miejscu :-] .
sehhs -->> nie wiem kto ci naopowiadał takich bzdur, że ps3 jest 2x szybsze od xboxa360. No chyba że oglądałeś konferencję Sony, no ale patrz Microsoft mówi coś innego. I komu tu wierzyć? 2,18 - to nie jest moc systemu, tylko z teoretyczna suma składowych (wątpliwa że nie wiem co) sklecona na potrzeby marketingu. I ma się ona nijak z wydajnością konsoli. To cyfra która ma pięknie wyglądać, żeby tacy ludzie jak np Ty mogli ślinić się na widok konsoli.
albz74 --> A coś Ci innego pozostaje, skoro nawet nie masz pojęcia o czym piszę. To, że brak wiedzy maskuje się głupim śmiechem, wcale mnie nie dziwi, skoro nawet nie wiesz do czego dev-kit służy.
komorowy hehehe niestety ale albz74 am racje :-] To co napisales ejst wesole ;P . Dev kit to nie tylk obetatestowanie gier w sotatniej fazie LOL :D. Devki t to sprzet i zestaw narzedzi od kompilatorow po softy 3d na ktorych sie tworzy gry od razu pdo hardware lub cos przyblizonego do docelowego hardware'u :-] z mozliwoscia sprawdzenai wyniku tego co sie zrobilo :P .
Mr_Hyde ---> racja, ale nie znaczy to, że nie mając dev-kita nie można przygotować gry i w momencie otrzymania dev-kitów mieć już większość roboty za sobą
micpl187 to tez jest racja ;] tylko tego typu pzygotowanai to najczesciej modele itp itd no chyba ze developerzy dostana przed devkitami jakies kompilatorki aby kdo zaczac pisac :-] .
Mr_Hyde ---> europejski oddział EA już w lutym przyznał, że dostali już dev-kity od M$. Nie były to wersje finalne, ale mogli coś dłubać co najmniej od lutego, jeśli nie wcześniej.
MarcinRegin ----> I tak nie przepadam za konsolami. Wole peceta.
Może M$ wysoką cene X360tki zrekompensuje obniżką ceny po/w trakcie premiery PS3.
Never mind ;)) było wesoło i OK :))
Znalazłem wczoraj ciekawą informację o procesorze Cell- mianowicie ma wspierać ochronę praw autorskich (czyt. utrudniać piractwo). Nie znam szczegółów, ale rzecz polega na blokowaniu dostępu do obszarów pamięci używanych przez gry. Na mój gust to nie utrudni działania mod-chipów, ale z pewnością uniemożliwi działanie Action Replayów i jemu podobnych.
I mają racje ;) Jak szybciej wydadzą XBOXa 360 tym lepiej dla nich bo ludziska będą kupowac tą konsole bo niebędzie im się chciało czekac na PS 3 ;) I wtedy PS 3 może się już tak dobrze nie sprzedawać ;)
Nas jednak bardziej interesuje cena w Europie, lub Wielkiej Brytanii, bo to właśnie stamtąd nowa konsola będzie importowana. Brytyjska sieć HMV już rozpoczęła przyjmowanie zamówień w przedsprzedaży i choć suma wydaje się podobna do amerykańskiej, to jednak inna waluta sprawia, że cena wzrasta prawie dwukrotnie. Otóż HMV oferuje ją za 299, ale brytyjskich funtów. Mówi się jednak, że to będzie zbyt duża kwota i prawdopodobnie Xbox 360 kosztować ma w granicach £250 (czyli około 1450zł).
Jest szansa, że ostateczną cenę konsoli poznamy na lipskim Games Convention.
wszystko super wygląda, tyle ze to głównie propaganada niezła z tymi teraflopami, przpustowaściami potokamim, strumykami i jeziorkami, szkoda tylko ze na e3 xpudło 360 to były własciwie 3 połączone power macki apple które puszczały demka, a filmiki ps3 to były głównie rendery też idące z pieca, pondto developerzy po ciuchu mówili już ze jak na raze z tymi wersjami konsol co mają to np na silniku unreal 3 osiągają kilka/kilkanaście fps.
jak będzie zobaczymy na razie to cacko sony jest dla mnie podejrzane i na pewno po paru oczojebnych filmikach nie opada mi od razu szczena;]. ale może sei myle i cell będzie przełomem
inna sprawa że dla tych co robią gry to na samą myśl o pisaniu ich na ps3 blednie im mina i dostają mdłości :) xbox to w sumei inaczej opakowany pecet ale dla mnie to żadnen minus dla producentów gier na pewno też nie .
Karpiu, a podaj mi jeden powód dla którego nie warto czekać na PS3 tylko łykać x360 na starcie. Ani Halo 3, ani Gears of War, nie lepiej się wstrzymać pół roku i zobaczyć po premierze co potrafi jedna konsola i druga ? W końcu będą obie kosztować w okolicach 2000 PLN po zakupie pudla i jednej gierki, na mniej nie licz.
developerzy po ciuchu mówili
Ale ty usłyszałeś?
inna sprawa że dla tych co robią gry to na samą myśl o pisaniu ich na ps3 blednie im mina i dostają mdłości
To ci sami, którzy szeptali do ciebie na e3?
xbox to w sumei inaczej opakowany pecet
Tak? A co ma konkretnie wspólnego z, na przykład, twoim pecetem?
tom666: "hardware już kilkakrotnie wyprzedził software"
a to dobre, po pierwsze to nigdy sie tak nie zdarzyło by gdyby tak było ty gry by sie robiło tak że modele np postaci przenosiło by sie od razu z programów do grafiki 3d do enginu gry, a mają one tyle polygonów co cały far cry, albo doom 3 :)
cała filozofia tworzenia gier od zawsze opierała sie na optymalizacji softwaru do małowydajnego (relatywnie) hardware'u tak było i tak jest i tak będzie, po to powstał np normal mapping czyli zminiejszanie ilości polygonów na modelach, po to sie robi np pixel shadery3 które np pomgają w czasie gry pomijać te rejony grafiki które nie widać dla gracza i tym samym zwiększają wydajność
a to że np na gf 7800 stare gry mają ileś tam fpsów nie ma nic do rzeczy z wyprzedzaniem ;]
do micpl187
nie musieli mi szeptać do ucha, poczytaj sobie inne strony a nei siedziź tylko na golu, no chyba że masz problem z językami no ale to już nie mów że widomości czerpie niewiadomo skąd
a co do archtektóry pieca nei mam czasu Cię edukować, poczytaj sobie na dobranoc
Ijon ---> akurat z językiem nie mam problemów, ale musisz mi pomóc w odnalezieniu tych szeptów o których pisałeś, rzuć po prostu linkiem
a co do archtektóry pieca nei mam czasu Cię edukować,
Nie musisz. Napisz po prostu, co ma wspólnego z Xboxem 360.
dzwie sie że to dla ciebie taka nowośc o problemy mieli też ludzie w pisaniu gier na ps2, od podstaw to jeszcze ale np z przeniesieniem ich z xboxa albo zpeceta to już znacznei gorzej ,
dokładnej strony choćbym chciał to nie znajde bo mam tego od groma, hardocp, anandtech,the register, the inquirer, czy zagraniczne fora , byłem pare dni temu na pifku z kolesiem który sam programuje gry, był na stażu w firmie pracującej dla electronic arts i mówił że unikali ps2 jak diabeł wody święconej :)
xbox już na początku wzbudzał kontrowersje bo był tak podobny do peceta i podobnie choć wmniejszym stopniu jest xboxem 360
Ijon ---> ble ble ble, co ma trudność programowania ps2 wspólnego z ps3 ?
xbox już na początku wzbudzał kontrowersje bo był tak podobny do peceta i podobnie choć wmniejszym stopniu jest xboxem 360
W jakim stopniu? W czym jest konkretnie podobny?
Mr_Hyde --> komorowy hehehe niestety ale albz74 am racje :-] To co napisales ejst wesole
Ani on nie ma racji, ani Ty. To co Ty napisałeś jest wesołe. Zresztą piszesz wiele wesołych rzeczy nie tylko tu, ale, ale w komentarzach innych znanych serwisów (co ludzie Ci wielokrotnie udowadniali). Dev-kita zapewne na oczy nie widziałeś. On faktycznie służy do końcowych prac nad grami. Znajomy jakiś rok temu na zaproszenie EA testował w Londynie jedną z gier o Harrym Potterze i miał okazję przyjrzeć się jak wygląda praca na dev-kitach obecnego Xbox'a. Jest to właściwie sama końcówka tworzenia, bo gra wcześniej została przygotowana na pecetach wyposażonych w odpowiednie oprogramowanie. Niestety nie mogła być sprawdzona w działaniu i właśnie do tego celu służył dev-kit, bo tylko w ten sposób można wprowadzić odpowiednie poprawki.
Nie widziałem ? Proszę bardzo, oto dev-kit beta do x360: http://media.xbox360.ign.com/articles/636/636018/img_2933123.html
a oto dev-kit do PS3:
http://media.ps3.ign.com/articles/628/628048/imgs_1.html
Przy czym to co widać na screenach to tylko pudełko, które hardware'owo naśladuje finalny produkt, z dodatkowymi możliwościami debuggowania kodu itp. Pod pojęciem dev-kit rozumie się nie tylko to pudło, ale również cały pakiet softu, jaki producent udostępnia (czy raczej sprzedaje) developerom, z pakietem instrukcji, dokumentacji techn. itp.
Oczywiście prawdą jest, że większość pracy nad grą można zrobić na pecetach czy Macach, w Maya czy 3D Studio obiekty i animacje, w programach do obróbki dźwięku - muzę i wszystkie efekty. Można nawet próbować to sklejać, ale żeby się przekonać, jak to będzie działać na konsoli, no to bez dev-kita ani rusz.
Więc mi tu nie wciskaj kitu (czy też raczej dev-kitu), że nie wiem co to dev-kit :)))))