Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Futurebeat Chrome jest najbardziej zagrożoną przeglądarką 2022

07.10.2022 13:50
1
7
Jerry_D
69
Senator

To zestawienie tak naprawdę bardzo mało nam mówi o rzeczywistym bezpieczeństwie poszczególnych przeglądarek. Tak naprawdę należałoby te błędy jeszcze podzielić według stopnia zagrożenia (na podstawie punktacji CVE skala 0-10) i tempa w jakim są one łatane przez twórców. Trzeba by było jeszcze wziąć pod uwagę, czy to podatności typu 0-day (wcześniej nieznane) i czy są wykorzystywane w praktyce.

Druga sprawa, nie wszystkie przeglądarki są tak samo popularne, więc naturalnie nie każdej z nich poświęca się uwagę w takim samym stopniu. Zwyczajnie, jeśli mało kto używa np. Opery, to również mało komu chce się szukać w niej błędów, bo lepiej poświęcić ten sam czas na sprawdzanie bardziej popularnej. Również wpływ będzie mieć to, czy dana przeglądana ma program bug bounty i jak wysokie są nagrody.

I ostatnie, w wykresie liczby wszystkich podatności nie jest w żaden sposób wzięte pod uwagę jak długo dana przeglądarka istnieje. Przykładowo Firefox istnieje dłużej od Chrome, a Edge krócej (dodatkowo należałoby go podzielić na Edge MS i Edge Chromium).

A prawda jest taka, że wszystkie przeglądarki są mniej więcej tak samo podatne. Co roku na konkursie pwn2own są prezentowane podatności 0-day na każdą przeglądarkę i każda pada.

07.10.2022 15:30
UltRafaga
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
UltRafaga
191
Wolf Time

>Chrome jest najpopularniejszą przeglądarką internetową

No już niedługo, zważywszy, że z Manifestem 3 wpada blokada wszelkich AdBlockerów na wszystkie przeglądarki na bazie Chromium.

07.10.2022 20:22
Herr Pietrus
2.1
1
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

A to już pewne, że na wszystkie? Kto zmusi Operę, skoro Chromium jest open source?
Trudno, przejdzie się na Lisa, tylko Speed Diala żal.

07.10.2022 15:58
3
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
zanonimizowany1359977
9
Senator

Ja tam używam od 20 lat Firefoxa na wszystkim na co wyszedł (nawet na Steamdecku) I jestem zadowolony.
Chrome to zasobożerne ciężkie bydlę, poza tym po co jeszcze bardziej ułatwiać googlowi zbieranie danych?

07.10.2022 17:12
3.1
zanonimizowany1374860
8
Konsul

Firefox fajna przeglądarka. Co prawda w standardowych ustawieniach trochę powolna ale jak się doda kilka parametrów to chodzi całkiem szybko.
Co do zbierania danych to wszystko dziś zbiera dane co by to nie było. Prawdopodobne wiedzą więcej o tobie niż ty sam :).

07.10.2022 19:35
SerwusX
3.2
SerwusX
102
Marszałek

Premium VIP

Z Firefoksa na pc przeniosłem się z tego powodu, że było to ciężkie, zasobożerne bydlę, kilkanaście kart i leżał. Z Firefoksa na androidzie wyniosłem się, bo nie był w stanie obsłużyć 5 otwartych kart i często się wykrzaczał. Na pc korzystam z chrome, na telefonie z opery i problemy praktycznie zniknęły.
Nie wiem jak teraz, wtedy tolerowałem to, bo nie było jeszcze sensownej alternatywy, ale skoro twórcy przez lata nie potrafili naprawić problemów z wyciekami pamięci, to po co się było męczyć?

post wyedytowany przez SerwusX 2022-10-07 21:54:26
08.10.2022 01:56
3.3
2
pawel1812
67
Generał

SerwusX
Problemy z Firefoxem były zwykle związane z konkretnymi konfiguracjami sprzęt/windows. Nie u wszystkich występowały. Faktycznie w jakiejś konfiguracji miałem z Firefoxem problem. Na androidzie faktycznie za wydajny nie jest. Ale za to obsługuje blokery reklam i inne dodatki... Czego inne przeglądarki nie są w stanie zaoferować.

Problemem z Firefoxem jest to, że chyba mieli za mało kasy na dalsze działanie. I postanowili porzucić drogę którą szli, czyli w miarę ograniczona inwigilacja. Na rzecz "dbania o prywatność przy współpracy z Facebookiem". Co wiadomo jak się skończy... I co z prywatnością będzie miało wspólnego... Nie wierzyłem że to kiedykolwiek powiem, ale chyba już lepiej Google Chrome, niż nowego Firefoxa...

Safari jest ciekawą opcją. Niestety port na Windowsa (czy cokolwiek to jest o tej nazwie, działa tragicznie).

post wyedytowany przez pawel1812 2022-10-08 01:57:23
08.10.2022 12:54
Herr Pietrus
3.4
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

Jak dla mnie FF jest idealny na tablet. Po pierwsze można zainstalować uBlocka, po drugie dostajemy całkiem fajny UI przełączania kart, no i mechanizm powiększania całych stron, a nie jedynie tekstu.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2022-10-08 12:54:59
10.10.2022 01:38
SerwusX
3.5
SerwusX
102
Marszałek

Premium VIP

Właśnie głównie dlatego tak długo trzymałem się FF na androidzie, bo obsługiwał desktopowe wtyczki. Ale cóż z tego, skoro średnio co dwa użycia się sypał, a do tego w pewnym momencie ciął niemiłosiernie.
Opera idealna nie jest, ale za to bardzo stabilna (raz na kilka miesięcy zdarzy jej się posypać i to na specyficznych stronach) i o niebo lżejsza (brak limitu kart, jak braknie pamięci, to bez problemu rozładowuje stare karty nie zamykając ich). Wtyczek nie ma, jest wbudowany bloker reklam, ale daleko mu do zewnętrznych (można go włączyć i wyłączyć, praktycznie brak własnej konfiguracji, ale jakoś domyślnie działa). Do tego przeginają z autoreklamą jakichś dziwnych wbudowanych produktów, naprawdę nie potrzebuję być informowanym o możliwości podpięcia kryptoportfela co aktualizację...
Na PC przesiadłem się na chrome, ale też ma swoje za uszami. Pomijam kontrowersje związane z prywatnością. W trybie prywatnym przestały działać skórki (jakoś dało się to ręcznie naprawić, ale od jakiegoś czasu się nie da). Domyślnie korzystam z niego, bo inaczej nie da się być niezalogowanym na konto google, co mi się niespecjalnie podoba. Z wydajnością też było słabo, ale przynajmniej ogarnęli rozładowywanie nieużywanych kart, no i po ponad dekadzie wymieniłem komputer, więc z tym akurat nie ma problemu.
I choć nie jestem jakimś wielkim fanem usług wielkiego G, to obecny status quo mnie w miarę zadowala i nie mam powodu zmieniać przeglądarki.

post wyedytowany przez SerwusX 2022-10-10 01:40:03
07.10.2022 17:17
pieterkov
4
1
odpowiedz
pieterkov
155
Senator

Badania z dupy. Nie ma takiej opcji, żeby safari było popularniejsze od firefoxa. Edge miał 20% udziału swego czasu.

Futurebeat Chrome jest najbardziej zagrożoną przeglądarką 2022