Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Komiks Cartoon Games - odc. 319 - Gry na giełdzie

28.07.2020 10:30
Głuchy_Gracz
😢
1
Głuchy_Gracz
44
Centurion

Ach.. Wspomnienia. Kiedyś się kupowało gry na giełdzie, żeby mieć dostęp do gier, które nie były dostępne w sklepach oraz mogły być to nawet nieznane nam tytuły i mogły być dobre.

Teraz to wystarczy tylko *beep* i WYLECIAŁO POZA KOSMOS czy inne pierdoły.

Tęskno za starymi czasami.

28.07.2020 10:37
2
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Klemens
163
Generał

A ja nawet w żartach nie tęsknię za dawnymi czasami. Przy okazji okazało się, że jednak było trochę prawdy w zarzutach, że gry były "za drogie". Dysponuję niejednym katalogiem sklepów wysyłkowych z tamtych czasów etc. i uderza mnie fakt, że ceny niektórych ówczesnych hitów można na zasadzie 1:1 przełożyć na dzisiejsze produkcje AAA, mimo że przez tych 20 lat łącznie uzbierałoby się kilkadziesiąt procent inflacji, a i płaca minimalna bodaj się podwoiła.

28.07.2020 11:19
2.1
zanonimizowany1305675
6
Konsul

No widzisz, ale wtedy to się kupowało piraty, bo mało kogo było stać na oryginały.
Dzisiaj zarabiamy więcej to kupujemy gry oryginalne i tak się stało na całym świecie.
Producent gry ma tym samym sprzedaż kilkaset x większą niż 30 lat temu i co za tym idzie dużo większy zysk pomimo wzrostów kosztów produkcji gier.
A ten jak wiemy jest rozdmuchany, bo sporo idzie na pensyjki jakiś pasożytów, którzy bezpośrednio gry nie produkują (np Kottic), a milionowe wynagrodzenia biorą.

Daleki jestem od współczucia gamedevowi czy całemu IT jak widzę po ile akcje spółek gamingowych i IT stoją.
Tak jakby to było coś nr1 w dziedzinie ważności dla ludzkości, a każdy z nas wie, że bez gierek świat by istniał i nic by się nie zawaliło (najwyżej wróciliby stare gry planszowe, książkowe, słowne lub terenowe).

Branża gamedew jest rozdmuchana do granic absurdu i jak widać na świecie jest za duży podaż pieniądza względem fizycznej materii skoro takie pieniążki są pompowane w głupie gierki zamiast np produkcji ekologicznej żywności czy dbania o czystą wodę pitną na ziemi, której jest coraz mniej i to jest potrzebne, a nie jakieś gierki

post wyedytowany przez zanonimizowany1305675 2020-07-28 11:22:01
28.07.2020 12:25
Bierzgal
2.2
2
Bierzgal
132
Konsul

Do dziś mam gdzieś kilka pudełek w starym stylu "z powietrzem" . Przykładowo, Settlers IV, które kiedyś kupiłem kosztowała ok... 180 zł? Jakoś tak. Wielkie kartonowe pudło z małym pudełeczkiem z płytą CD i mini-instrukcją. Pamiętam, że nieźle to latało tam w środku :P. Oczywiście nie każda gra taka była. Z Planescape Torment dostawało się np t-shirt. Mam go do dziś :). W Baldurach były mapy, breloki etc.

28.07.2020 11:09
Wilk1999
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wilk1999
45
Wilkołak Asasin

Nie bardzo rozumiem jaki satyryczny sens miał mieć ten komiks, biorąc pod uwagę, że przedstawiona w nim sytuacja jest jak najbardziej prawdziwa. Chyba, że ma on za cel wyśmianie wszystkich tych, którzy postrzegali i/lub nadal postrzegają gry jako coś pozbawionego sensu, przyszłości i chwilową modę, która kiedyś w końcu przejdzie; co komiks realizuje zestawiając dawną i obecna sytuację gier na rynku. W tym przypadku ironia jest niezwykle piękna i prawdziwa.

28.07.2020 13:19
3.1
7
rivaal
92
Pretorianin

chyba za mocno analizujesz śmieszkowy komiks. Kiedyś gry były na giełdzie: piraty, dziś są na giełdzie GPW. Zabawna zbieżność nazw, która jednak pokazuje jak nasza branża ewoluowała.

28.07.2020 14:05
Wilk1999
3.2
Wilk1999
45
Wilkołak Asasin

Mam po prostu taki charakter analityczny, jeśli chodzi o dzieła pisane, artystyczne i filmowe - najzwyczajniej lubię analizować różne twory kultury pod względem ich przesłania, wartości artystycznej a w przypadku grafik humorystycznych takich jak te komiks, dogłębnie analizuje ich całokształt, aby zrozumieć ich satyryczne przesłanie i popracować trochę nad własnym poczuciem humoru, które jest dość skomplikowane, dlatego też zgłębiam w tym celu wcześniejsze pracę Otisa z tej serii, zaś później mam zamiar wziąć się za pozostałe, warte uwagi komiksy i Otisa, i innych artystów z GOL-a.

28.07.2020 13:25
😃
4
1
odpowiedz
tomeom
33
Chorąży

Ci games ostatnio podskoczyło. 80% sysku zarobek około 6 000 ;)

28.07.2020 17:19
TheCerbis
5
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
TheCerbis
70
Vanitas vanitatum

Czy tylko ja przeczytałem z początku na płycie w pierwszym kadrze "SUPER GAY"?

28.07.2020 21:43
WolfDale
😂
5.1
WolfDale
84
~sv_cheats 1

Ja też tak przeczytałem i nawet chciałem pisać komentarz, że autor już pewnie zbanowany. Ale to było na laptopie 13", później na swoim osobistym z większym ekranem zauważyłem że tam pisze jednak gry.

PS podejrzewam że taki był zamysł autora, taka pułapka.

post wyedytowany przez WolfDale 2020-07-28 21:44:19
28.07.2020 22:56
TheCerbis
😁
5.2
TheCerbis
70
Vanitas vanitatum

Uff, już myślałem, że to tylko ja!

29.07.2020 10:28
A.l.e.X
😁
6
odpowiedz
1 odpowiedź
A.l.e.X
152
Alekde

gry na giełdzie były dobre, koronowirus na giełdzie to jest to :)

kupiłem biomed po lekko ponad 4 ale była korekta i nietrafiona inwestycja myślę sobie kiedyś odrobi, minęły niecałe 2 miesiące i ciągle w górę dzisiaj po 26 :) super 1:6,5 :) i jak tu mówić że koronowirus to zawsze beee

31.07.2020 10:50
Otisso
6.1
Otisso
125
Cartoonwars

GRYOnline.plTeam

Dokładnie tak :)

Wczoraj była niezła zwała na koronowirusowych, a dzisiaj pięknie odrabia.

Ale myślę że gaming nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Jestem upakowany w gamingu na long, więc nie ma innej opcji jak wrócić na szczyty :D

30.07.2020 01:32
eli0n
7
odpowiedz
eli0n
20
Generał

Niezłe Autorze. :-D

Komiks Cartoon Games - odc. 319 - Gry na giełdzie