cytat z innego forum, ale temat zacny więc zapraszam do dyskusji:
Panie, Panowie i reszta
wiadomo co sie w kraju odpieprza, podejrzewam ze cala ta petycja moze nic nie dac ale warto sprobowac, bo co innego pozostaje ? po wiekszosci młodych ludzi widac jakie sa ich nastroje w stosunku do rządu, sam mam podobne. zawsze mozna sprobowac tego a jesli nie poskutkuje to trzeba by z tymi wieprzami zrobic to samo co gornicy czyli rozpierdziel bo do złodziei rzadko kiedy inne argumenty trafiaja. wczoraj o godzinie 19 bylo 7797 wyslanych petycji, jest 11:45 i mamy 20400
wyslijcie, pokazcie znajomym, wklejcie na fb, n-k, gdzie sie da. jesli to nie pomoze to następnie przyda sie drugi egipt ale nie uprzedzajmy faktów w dupie mam komentarze na moj temat, przerobki presa ktore sie zaraz pojawia, kij tam z tym, tu chodzi o cos wiecej, ja mam dosc ****a
http://www.petycjeonline.pl/petycja/petycja-o-odwolanie-rzadu-donalda-tuska/639
http://www.youtube.com/watch?v=GgyxhRvyRMw&feature=player_embedded
przydałyby się jakieś gotowe ulotki informacyjne, ja teraz nie mam czasu sam takiej przygotować bo sesja, ale chętnie bym nalepił na uczelni w najbliższym czasie na tablicach informacyjnych etc.
Skoro juz ktos podejmuje sie utworzenia takiej petycji, to przynajmniej mogl przemyslec jej tresc, a nie pisac co popadnie bez skladu i ladu. Nie wiem czy podpisuje petycje o odwolenie rzadu z powodu balaganu w panstwie czy z powodu podpisania ACTA...
ale przecież to jest powiązane
tak naprawdę kiedy donald dochodził do władzy obiecywał podatek liniowy i użył fajnego sformułowania, że każdy kto w jego rządzie będzie chciał podwyższyć podatki zostanie natychmiast zwolniony.
A co mamy???
Wyższe podatki, spadek wartości nabywczej pieniądza, potrojenie długów państwa, drogie paliwo i robi pierwsze kroki do ograniczenia wolności słowa.
Jeśli to nie są powody aby odwołać obecny rząd to co będzie???
Gdy zniesiona zostanie płaca minimalna i sobota wróci do tygodnia pracy???
A może gdy w końcu rząd przeforsuje wiek 67 lat dla mężczyzn, którzy w większości tego nie dożyją bo przypomnę, że większość umiera w wieku 71, poprzednio chorując.
O ile sam kiedyś zagłosowałem na po tak teraz najchętniej bym ich wyrzucił z polskiej sceny politycznej.
I racja! Nie wiem czy zbierze się te 500000 głosów, ale chciałbym. Jakby ludzie przy każdej większej rozróbie u góry potrafili się, za przeproszeniem - wk...ć i zdjąć ich ze stołków to liczyliby się może bardziej z tym, co robią, bo przy przegięciu tak szybko by spadli, że nie zdążyli by nawet się nachapać ;)
Be Mad as Hell! ;)
Jako przeciwnik tuska chyba powinienem siedziec cicho i patrzyc jak traci glosy... Ale chcialem zapytac dlaczego tak wielu jego wyborcow wczesniej nie zauwazalo wszystkich walkow i spadajacego poziomu zycia w Polsce a ich uwage zwrocila dopiero acta, ktora w sumie jest na tym polu piardem... Czy nie swiadczy to tez o tym, jakimi kategoriami polacy kieruja sie podczas demokratycznych wyborów?
A ja z czystej ciekawosci - czy petycja na temat odwolania rzadu ma w ogole sens - tzn. w sensie prawnym? Tzn. co ona moze zdzialac?
Kategorie polaków jeśli chodzi o głosowanie są proste. Nie ma głosowania, bo jest kogo wybrać. Głosowanie polega na wybraniu kogokolwiek, kto ma szanse wygrać z partią poprzednio rządzącą, bo wszystkie po kolei knocą na różne sposoby. Teraz znowu pewnie nie zostanie wybrany nikt z poprzedników z którymi Polacy mają doświadczenie i następny będzie miał szansę nabruździć. Niestety tak to wygląda. Na zasadzie prób i błędów, i w sumie na prawdę się nie dziwię. Moim zdaniem, jeśli nie mamy nikogo tak na prawdę do wyboru, to nie tyle powinniśmy nie iść na wybory, a pójść i wrzucić pusty głos, manifestując, że nasz parlament potrzebuje niezłej czystki.
ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 57, poz. 507). Rozdział 8, Art. 63. 1. Sejm może postanowić o poddaniu określonej sprawy pod REFERENDUM z INICJATYWY OBYWATELI, którzy dla swojego wniosku uzyskają poparcie co najmniej 500 000 osób mających prawo udziału
Podoba mi sie to sformulowanie - "moze postanowic". Moze tez powiedziec, ze ma ich wszystkich w glebokim powazaniu.
No niestety. 100tys uprawnia nas też przecież do wprowadzania ustaw, z których nigdy nie przeszła żadna bądź nieliczne. albo były złe, albo podejmowały coś nieistotnego, albo po prostu ktoś nie lubi, jak ludzie mają lepsze pomysły, niż on sam.
Ballnazar
I to jest najgorsze bo chciałbym oddawać głos na kogoś a nie przeciwko komuś, a tak naprawdę nie mamy takiej możliwości
Wszystkie partie które są obecnie u władzy już kiedyś coś spierdzieliły i już nawet wybieranie mniejszego zła nie ma sensu, bo po prostu nie można go określić. (po Pis sld psl a nawet ruch palikota bo to tylko odłam po każda z nich już coś zrąbała)
Odnośnie zbierania podpisów:
http://www.youtube.com/watch?v=apNdODoWX2I
Niektórzy już dawno zapomnieli.