Witam, mam dość stary komputer, pora na kupienie nowej karty..
Moj komputer
Intel core 2 duo E4600 2.40 ghz oc 2.83
karta graf; 8600 gt 512
ram 2 gb
zasilacz 350-400w nie jestem pewnien.
gigabyte GA-945GCM-S2L
Jaka karte kupić pod ten komputer? Mam do wydania ok 600-650 zł.
Zastanawwiam sie nad HD7770, za reszte kupić ram i zasilacz.
pozdrawiam czekam na odpowiedzi.
Dzięki, do procesora pasuje ta karta? Pogram w nowsze gierki? :P Mam pytanie da rade ta karta na 350W- 400W zasilaczu? Bo teraz nie jestem pewny czy mam 350 czy 400.
A jaki ten zasilacz 350/400W ? Chociaż nawet jeśli markowy to trochę za słaby do tej karty. Choć na razie mógłbyś na tym zipać.
Podaj markę zasilacza (otwórz bok obudowy w tym celu).
sl-8360btx BOX 350W
Bo jezeli to za mało to nie wiem, chcialbym jeszcze kupić ram bo 2 gb to malutko...
A chcialbym pograc w nowe gry typu FC3 na medium/high
nie dość, że za słaby (nawet jakby był markowy) to no-name.
Musisz to zmienić, bo spalisz sobie podzespoły pchając tą kartę.
RAM to najmniejszy problem. 2GB pamięci to koszt ok. +/- 50 zł.
Masz podobno do wydania 650zl kupujesz tamto co podalem i koniec. Ja gralem w far cry 3 na wysoko-srednich detalach na podobnym sprzecie.
Kup najpierw grafike i zasilacz, a potem ram. Ja gralem w far cry 3 kiedys na podobnym komputerze do twojego i mialem 2gb ram i bylo ok.
Powiedz jaki masz system i ile bit.
Windows 7 32 bit. [link] ten byłby dobry? zaoszczedzilbym prawie 100 zł.
Wiem, kolega ma 64bit.
Za ile kupie ram? 4 gb 8 gb bo zasilac zmoglbym nawet używany kupić, karte uzywana na allegro 7770 widze za 360 zł, a reszta by poszła na ram :)
Twoja plyta obsluguje do 4gb ddr2, wiec max mozesz kupic 2gb pod warunkiem, ze bedziesz mial system 64bit.
Edit: Nie kupuj uzywanego zasilacza.
jakiej firmy masz pamięć ? Sprawdź np. w programie CPU-Z. Tak jak pisze Arti, możesz mieć max. 4GB pamięci na tej podstawce.
edit. CPU-Z -> zakładka SPD.
Uu to lipa, na takiej ram chyba nie pociagne spokojnie w nowe gry?
Kingmax Semiconductor
part number klde88f-b8kb5
dobrze pisze?
Slot 1, a slot 2 pusty.
Drogie sa ramy do twojej plyty. Kup zasilacz i karte i nie instaluj 64bit systemu. Nawet jak masz te 2gb ram to i tak zagrasz w far cry 3.
Najlepszy zasilacz do 100zl, to DELTA400w. Spokojnie uniesie ten procesor i karte.
ciężko będzie zagrać płynnie w FC 3 z 2GB RAM-u na Win7. No, chyba że na low w rozdzielczości mniejszej jakiejś.
Sam system pożera ok. 1 GB lekko.
edit. Odczytaj co masz napisane w tym polu (zdjęcie) ---->
AMD Athlon x2 2.6 2gb ram radeon 4850 vertex rozdzielczosc 1600x900 detale wysoko-srednie na takim sprzecie gralem w far cry 3. FPS od 25-45 tak okolo.
To fajnie, a inna karta troche..
Kingmax Semiconductor tak pisze, a ile 2 gb ram jeszcze kosztuje do mojej plyty, zeby miec 4? ;p
Jakaś Tajwańska firma :o
Ciężko będzie coś znaleźć (nowego): http://allegro.pl/listing/listing.php?category=4226&order=p&search_scope=category-4226&string=kingmax
Jak najbardziej. Szukaj pamięci 4GB DDRII 667.
http://allegro.pl/ddr2-dimm-pc2-5300-667mhz-27742?order=p
Tyle, że to już koszt ok. 150 zł.
667? ;p a czym sie rozni te 1333 od tych 800?
Wpiszcie w allegro hd 7770 i uzywane za 360 zl, co o niej sadzicie bo tutaj cos linka nie umiem dodac
667? ;p a czym sie rozni te 1333 od tych 800?
Szybkość pamięci. Im więcej tym lepiej, ale twoja płyta obsługuje max. 667Mhz.
Ja myslalem, ze mam 800 ;o Powiedzcie mi, jeżeli bede mieć te 4 GB tam 667 ta karte i ten procesor podkrecony do 2.83 to jak mi będa nowe gry chodzić, dajmy np. Crysis 3 Far cry 3? ;] Lub GTA 4
Czytajcie testy najpierw. Tylko na polskich forach widzę tematy, gdzie jeden drugiego podpuszcza, że na rzęchu pogra w najnowsze gry, zupełnie ignorując rzeczywistość.
Test GPU Far Cry 3:
http://pclab.pl/art51626-3.html
Nawet gtx680 ledwo wyrabia. To co prawda maksymalne ustawienia, ale core2duo z 7770 to bardzo słaba konfiguracja i o komfortowym graniu w FC3 czy C3 możesz zapomnieć.
Czy zupgradujesz tego kompa czy nie, to i tak nie będzie nadawał się do nowych gier.
[35] Dziwne, bo ja na podkręconym Celeronie E3300 (2x3.21ghz), 4GB RAM-u i GTX 260 grałem w Far Cry 3 na średnich detalach w rozdzielczości 1280x1024 i miałem +30fps ;)
Jedyna różnica to to, że ja mam płytę z pamięciami DDR3.
edit. Inna sprawa, że rzeczywiście specjalnie inwestować w tą starą już trochę podstawkę się nie opłaca.
Ja grałem na G860, 4GB ram i HD4850 na średnio-wysokich i miałem 30-35 fpsów. Gdybym włożył HD 7770 to pewnie z powodzeniem grałbym na wysokich + parę opcji na bardzo wysokich. 1280x1024 ofc
Dzieki panowie, czyli strata pieniedzy.. Lepiej zostane przy X360 przynajmniej chyba wiecej fps'ów będe mieć : ))
Żarty sobie robisz? Na Xboxie masz 720p i 24 klatki na sekunde. Co najważniejsze wszystko na ustawieniach minimum.
Zdecydowanie bierz tego 7770, wymień jeszcze proca na quada, podkręc i będzie git
Tylko na polskich forach widzę tematy, gdzie jeden drugiego podpuszcza, że na rzęchu pogra w najnowsze gry, zupełnie ignorując rzeczywistość.
A ja widzę, że gówno się znasz. Tam masz dx11 + ultra detale. Już samo zejście do dx9 daje dużo więcej fpsów..
Swoją drogą jakiejś ogromnej róznicy między średnimi, a wysokimi detalami nie ma. To nie są lata 2000 - 2007
Czy zupgradujesz tego kompa czy nie, to i tak nie będzie nadawał się do nowych gier.
Oczywiście, że będzie się dało. O ile z takim Crysis 3 mogą być problemy tak reszta będzie działać nieźle.
Na razie nie mam kasy na procesor, nie wiem jak by gry chodziły na tym moim podkreconym ;p
Słuchajcie gadalem z kumplem i powiedzial, ze moze mi sprzedać płyte glowna + 2 gb ramu ddr2 asrock alivexfire esata2 ponoc obsluguje do 6 rdzeni tylko ram ddr2 za 90zl i mowil ze dokupić od kogoś ATHLON II x3, pozniej odlbokować 4 rdzen, oplaca sie? ;p
hm. specjalnie inwestować się w to nie opłaca, bo to jeszcze płyta AM2+, ale z drugiej strony za 90 zł z pamięcią gratis to nie jest tak najgorzej. Tyle, że to też nie będzie "sprzęt gracza".
Dobrze się więc zastanów, czy chcesz jeszcze w to inwestować.
Czyli sie nie opłaca? Bo odblokowałbym do 4 rdzeni bo też plyte glowna bym od niego kupił, no ale jak do gier sie nie nadaje to troszke lipa.