Witam.Mam zamiar kupić kartę do 400zł max.No może do 450zł.Chcę aby poszły na niej takie gry jak Call of Duty Modern Warfare 3, Battlefield 3, Shogun 2 total war oraz Stronghold 3.
Myślę o tym GTX 260, tylko pytanie czy uciągnie ona owe gry na wysokich detalach?I czy oferta tego pana jest ok-opłaca się i nie kituje.
http://allegro.pl/gainward-gtx-260-golden-semple-216-sp-i1837371566.html
Mam również pytanie czy tego typu karta będzie pasować?
Oto dane mojego PC na stan obecny :| :
-Geforce 9400GT Super 512
-AMD Athlon 64X2 Dual Core Processor 5000+
2.81 Ghz, 2,00GB RAM
-Windows XP Professional z Service Pack 3
ten procesor będzie bardzo ograniczał GTX 260 nie uzyskasz nawet 60% możliwości karty.
Nie lepiej kupić coś takiego?
http://allegro.pl/geforce-gtx-550ti-pov-2gb-256bit-900-1800mhz-hdmi-i1811247339.html
Moim zdaniem to nie ma sensu:
a) ilosc pamieci
b)brak obslugi dx 11
http://www.nvidia.com/object/product_geforce_gtx_260_us.html
Ogolnie malo wydajna karta graficzna. Ja sam teraz bede zmienial z 4850 na 6850 bo tak jak popatrzylem to ma najwiekszy sens. Za 580 zeta gigabyte hd6850 . Wiec moja rada odloz sobie te 250/300 zl wiecej. Doloz sobie z 2 gb ramu, przejdz na win 7 64 bit i bedzie gitara. Xpek nie obsluguje dx 11 ani pamieci powyzej 3,5 gb.
Do kolegi [2] co kolega za bzdury opowiada. Wiekszosc gry w 90% jak nawet i nie lepiej bazuje na ukladzie graficznym. Kolega ma 3 GHz wiec w zupelnosci da rade. Gorzej u niego z iloscia pamieci operacyjnej.
Kolega z postu [3] 128 bitowy kastrat ;-) Ilosc rop/sp tez poraza w tej karcie.
HD6850 http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/amd-radeon-hd-6000/hd-6850/Pages/amd-radeon-hd-6850-overview.aspx#2 i moim zdaniem to jest karta z sredniego zakresu kart graficznych wystarczajaca do plynnego pogrania w bf3 w roz. 1680x1050 .
Do tego sprzetu nie ma co pakowac wypasionej grafiki bo CPU nie nadazy. Kupic R4850 i dolozyc RAM.
No tak... znalezli sie szpeczjalysty...
Po grzyba 2GB pamieci DDR3 w GF550Ti? Duzo slabego ramu. [3]
Najlepiej oczywiscie dolozyc 2k zl i wymienic wszystko - tylko skad wziac ta kase? XP w wersji 64bit obluguje >4GB RAM. R6850 to fajna karta ale niekoniecznie do tego sprzetu. I nie zawsze MHz w procku przenosza sie na wydajnosc. [4,5]
Prezczytaj [6] jaki sys ma kolega. Napisal. ze ma xp 32 bity sp 3 wiec po co mu karta z obsluga dx 11 skoro xp go nie obsluguje.
Karta - 560 zeta+2 gb ramu- 100 zl pamiec +sys win 7 64 home 364 zeta to nie 2k. Napisal. ze chce pograc w bf3 no to niestety trza wydac.
Poza tym ja nie wiem co wy macie z tym prockiem. Ma 2 rdzeniowego 3 GHz, nie jest to moze i5 albo i7/ phenom, ale wiekszosc gier i tak skupia sie na karcie graficznej, a nie na procku. No chyba, ze kolega ma kupic grafe do 3dmark albo jakiegos innego syntetycznego testu. Nie rozumiem twojego namawiania kolegi do zakupu 4850, ktora na dzisiejsze czasy jest juz karta przestarzala. Przeciez tego powodu ja zmieniam swojego R4850.
- brak dx 11
- najczesciej maja tylko 512 ramu co znaczaco utrudnia granie w nowsze gry, chociazby dla przykladu GTA 4 .
"ale wiekszosc gier i tak skupia sie na karcie graficznej, a nie na procku"
słaby procesor będzie ograniczał mocną kartę graficzną
4850 przestarzała? może jest trochę leciwa, ale i tak zjada większość low profilii z dx11
"najczesciej maja tylko 512 ramu co znaczaco utrudnia granie w nowsze gry"
od kiedy ilość pamięci "znacząco" wpływa na wydajność? może być zatem problemem przy graniu w wyższych rozdzielczościach.
Uwielbiam teoretykow podpierajacych sie wynikami w 3dmarku. Theil po pierwsze uwierz mi, ze gry beda mu lepiej chodzic na tym procku na karcie hd6850 niz 4850 poniewaz 6xxx ma 2 x wiecej rop/sp/teslacje/ dx11/2x wiecej ramu. I naprawde g.... do tego ma procek. Liczy sie calosciowo caly konfig kompa. Ram na grafie nie jest potrzebny do rozdzielczosci, a do tekstur. 512 w kartach grafy to na dzien dzisiejszy juz za malo. Z pamieci :
- gta 4 (ustawienia ilosci samochodow, ilosc tekstur )
- fsx (tekstury)
- bf bc 2 - tekstury .
- mafia 2 - tekstury
R4850 to juz zabytek na ten czas. W wielu grach juz trzeba schodzic z ustawieniami, albo juz wogole niektorych nie mozna wlaczyc niektorych efektow vide DX HR dx11/teslacje . Patrzac jak wyglada bf3 i czytajac jakie bedzie mial wymagania jakos nie widze 4850 w roli karty umozliwiajacej super doznania skoro w bf bc 2 ta grafa juz ledwo daje rade.
2 GB pamięci ram wciąż wystarczają do gier. Z resztą aplikacja 32 bitowa (ogromna większość gier) nie dostanie pod Windowsem więcej niż 2 GB pamięci ram. Poza tym te 100 MB pamięci, które weźmie Windows XP naprawdę nie robią różnicy.
Ja do tej pory używam GF8800 GT z 512 MB ram i C2D4500 @2.93 GHz i w (prawie) wszystkie gry mogę grać komfortowo, przeważnie na najwyższych detalach w 1680x1050. Nie ma zaś gry, w której nie dałoby się wyciągnąć tych stałych 30 fps po zmniejszeniu detali. Prawdę mówiąc w żadnej grze nie ustawiłem jeszcze detali poniżej średniej...
Kupowanie w tej chwili nowego komputera do gier mija się z celem. Obecne gry nie wykorzystają jego potencjału, a po wyjściu nowej generacji konsol szybko przestanie spełniać minimalne wymagania i grać się na nim nie da.
Oczywiście producenci podzespołów namawiają do wymiany sprzętu, ale jaki to ma sens, skoro wszystkie gry to tylko lekko podrasowane wersje konsolowe?
maciell--> Na moim GF8800GT 512 MB zarówno BFBC2 jak i Mafia 2 chodziły w pełnych detalach i nie czuć było, że brakuje pamięci na tekstury.
Likfidator no przykro mi, ze masz nadal 4 letni zlom i nadal sobie wmawiasz, ze jest wszystko si. W bf bc 2 w dx 11 na xpeku i swojej uber karcie tez pewnie grasz. Nie rozumiem waszego namawiania kolegi do zakupu 4 letniej karty graficznej, ktora jako tako jeszcze dziala z obecnymi grami chociaz nie pozwala uruchamiac gier w trybie dx 11, a w innych juz jest na granicy wydajnosci. Nowa generacja konsol najwczesniej wyjdzie w 2014 roku bo takie sa realia wiec czekanie na zmiane sprzetu z tego wzledu to smiech na sali panie. Nie wszystkie gry to porty z konsol vide Wiedzmin 2. Tylko pls mi nie pisz, ze Wiesiek 2 chodzi ci plynnie na high w 1680x1050. Ale caly czas widze, ze tu ludzie maja problemy z umiejetnoscia przyswajania tekstu pisanego. Kolega wymienil w jakie gry chce pograc. W dobie nadchodzacego bf 3 (ktory jest zapowiadany jako duzy skok jakosciowy na pc ), rage te gry na 100% bede obslugiwac dx 11/ pamieciozerne tekstury doradzanie zakupu 4 letniej vga to naprawde podla przysluga. Po co ? Zeby za 3-4 miechy musial zmieniac na inna ?
"Nie wszystkie gry to porty z konsol vide Wiedzmin 2" co ???
"Ale caly czas widze, ze tu ludzie maja problemy z umiejetnoscia przyswajania tekstu pisanego" I kto to tu ma problem z umiejętnością przyswajania tekstu pisanego? >> patrz poniżej
"Prezczytaj [6] jaki sys ma kolega. Napisal. ze ma xp 32 bity sp 3 wiec po co mu karta z obsluga dx 11 skoro xp go nie obsluguje."
Sharky polecał mu właśnie zakup hd4850 a nie jak twierdzisz hd6850.
"Uwielbiam teoretykow podpierajacych sie wynikami w 3dmarku." Sugerujesz mi że nie testowałem danego akceleratora w jakiejkolwiek grze i spoglądam tylko na słupki z numerkiem fpsów nad nimi? Ta.. Nie trzymasz się tematu i nie pomagasz.
Słuchajcie..tego BF3 to możemy już odłożyć ponieważ systemu na razie nie mam zamiaru zmieniać.Do tej pory grałem w Far Cry 2, Empire total war, Przeszedłem GTA IV z dodatkami, MW, MW2 na grafice średnio niskiej na 25-40fps i nie narzekam.Nie chodzi mi o super komputer tylko o taki na którym sobie pogram na tych wysokich detalach bez aa i rozdziałki 1600 czy coś.Procek jak dla mnie jest dobry bo te 2x po 2.8Ghz mi wystarcza w zupełnośći.Kolega ma GTX 260 i pomyka na wysokiej grafice.Chciałbym poprostu wiedzieć jaka karta i czy napewno zadziała.
EDIT
Chciałem jeszcze spytać o chłodzenie.W moim pudle znajduje się jeden wiatraczeczek od karty graf, jeden gdzieś tam przyczepiony i jeden duży taki przy akumulatorze.Czy owe karty posiadają wystarczające chłodzenie + te moje 2wiatraki?Da radę?
Theil jpkm , ale po co go namawiacie na hd4850, ktora NIE MA wsparcia dx 11/teslacji. Duzo teraz tytulow wykorzystuje te ficzery, a w przyszlosci napewno nie bedzie ich ubywac. Wiec zmiana OS i tak go czeka wczesniej niz pozniej.
Fubu35 wiec podalem ci tzw. mid-range karte graficzna dla gracza. To nie jest jakis spas. Ot porzadna grafa, gdzie przy standardowych res. wyciagnie te 30 klatek/s . Ponizej tego to z nowych to nie ma sensu. HD 6850 ma najlepszy wsplczynik cena/wydajnosc i tyle w temacie. Jest szybsza od 460 1 gb i 550.
Nie rozumiem waszego namawiania kolegi do zakupu 4 letniej karty graficznej, ktora jako tako jeszcze dziala z obecnymi grami chociaz nie pozwala uruchamiac gier w trybie dx 11, a w innych juz jest na granicy wydajnosci.
A po co komu dx11? Naprawdę widzisz różnicę pomiędzy dx10, a dx11? Teselacja? Kto na nią zwróci uwagę? Przecież to mało istotny szczegół. Tym bardziej, że w większość gier praktycznie nie jest wykorzystywana.. Tak, tak to jest po prostu ściema marketingowa w którą niektórzy jak widać wierzą.
Poza tym jaka granica wydajności? Na GTX260 da się spokojnie grać we wszystko w 1680, czasem jedynie trzeba zrezygnować z AA, ale to i tak rzadko kiedy. ;) Ta karta aż tak znacząco od 460'tki się nie różni.
W bf bc 2 w dx 11 na xpeku i swojej uber karcie tez pewnie grasz.
Na dx11 pewnie nie bo HD4850 czy nawet GTX260 go nie obsługuje, ale pod dx10, gdzie gra w 98% wygląda tak samo jak pod dx11 już tak. Nie wiem czy wiesz, ale dx10 jest pod WINDOWS 7. Więc wcale nie trzeba mieć karty zgodnej z dx11, aby móc normalnie grać pod tym systemem. ;)
A jak ma XP to jeszcze lepiej bo gry będą szybciej działać ;) no, ale w BF3 czy JC2 nie zagra.
Po diabła mu karta z DirectX 11 skoro jego procesor jest za wolny do tego?
Grając w Dirt'a 3 w DX9 mój quad jest wykorzystywany w ~50% - 2 rdzenie, zaś jak uruchomię grę w DX11 to Menedżer zadań pokazuje ~90% używania procka - 4 rdzenie. A więc karta z DX11 mu się nie przyda jeśli nie zmieni procka. Taką samą sytuację mam w Bad Company 2.
Kolega wyżej wspomniał też, że do DX10/11 jest wymagany Windows Vista/7, a ty masz "prehistoryczny" XP.
[15] Lukas
Oczywiscie, ze widac te roznice. W glupim dragon age 2 po zaladowaniu paczki tekstur+dx 11 widac golym okiem. Tekstury powierzchni, scian , przedmiotow etc etc .Tak samo w Crysis 2, bf bc 2 . Pamietam dyskusje po co przechodzic z dx 8 na dx 9 bo przeciez tego nie widac , a karty z dx 8 sa szybsze LOL. Wyszly nowe gry i wszyscy przelazili grzecznie na dx 9/10 bo sie okazywalo, ze sa roznice.
[16] Fees ale jak sam wiesz, wina jest zlej optymalizacji/ portu z konsoli bf bc 2. To praktycznie jedyna z gier poza gta4, gdzie widac sens 4 rdzenie>2 rdzenie procek. Co i tak nie zmienia faktu, ze procek w grach przy kartach graficznych nie ma juz za duzego znaczenia. Ot wystarczy jakis 2 jajowy 3 GHz , gra i buczy .Kolega chce jak najtanszym kosztem sobie zmodernizowac. Moim zdaniem to jest najsensowniejsza modernizacja. Dolozyc 2 gb ramu, hd6850, przejsc na win 7 64 bit i ma kompa znowu na kilka latek.
Akurat w przypadku Crysis 2 czy Dragon Age różnice robią texture packi ;) sam dx11 nie daje nic :) to jest po prostu chwyt marketingowy. Wystarczy zobaczyć filmik porównawczy i widać jak na dłoni, że różnic brak ;)
Jeśli chodzi o dx8 i dx9 no to cóż tutaj różnica była już z początku widoczna.
Lukasxxxx co ty pitolisz. Testowalem na karcie z dx 11 i byly widoczne roznice.
A tak apropo podano wymagania dla bf 3
http://www.gambler.pl/MATERIAL/1300/battlefield,3,-,wymagania,sprzetowe.html
Zalecane wymagania:
System operacyjny: Windows 7 64-bit;
Procesor: Quad-core Intel lub AMD CPU;
RAM: 4GB;
Karta graficzna: kompatybilna z DirectX 10 lub 11; GeForce GTX 460 lub Radeon Radeon HD 6850 z pamięcią 1 GB;
Dysk twardy: 15 GB - wersja DVD albo 10 GB - wersja cyfrowa.
Pogrubilem te wazna czesc. Bez vista/windows 7 nie pogracie tak czy siak. Wiec czas juz zrezygnowac z xp i w koncu modernizowac swoje muzealne graty.
@up te wymagania są nieoficjalne.
Kilka dni temu DICE podało te oficjalne.
wina jest zlej optymalizacji/ portu z konsoli bf bc 2
Muszę się z tobą totalnie nie zgodzić. Uważam, że Bad Company 2 to jedna z najlepiej zoptymalizowanych gier na rynku! Optymalizacja (w przypadku gier) to zdolność gry do wykorzystywania mocy sprzętu na którym jest uruchamiana. U mnie wykorzystuje w pełni moc procka i k. graficznej - obydwa powyżej 90%, co jest świetnym wynikiem, bo np. Crysis i Crysis Warhead korzystają z ok. 40% procka i 60% grafiki co jest do dupy.
Co to za definicja optymalizacji? Na pewno nie jest poprawna, bo według niej dobrze zoptymalizowany pasjans lub saper zużywa 90% pamięci. To się kupy nie trzyma :)
No tak, zapomniałem napisać najważniejszego aspektu optymalizacji. Nie chce mi się tłumaczyć więc odsyłam do Wikipedii.
Dziękuję za porady i waszą krótką konfrontację lecz możecie teraz wypisać po jednej nazwie karty do zakupu?Coś jak GTX 260 do 400zł..bez tłumaczenia ile to ma tych teselacjii itp bo już sam nwm.Dziękuję.
TSeng ET4000/W32
Bożena na pewno ci taką zafunduje
maciell --> Co ty człowieku pier...? Jak ciebie słucham to mi się śmiać chce i ręce opadają. Za daleko na twoich radach ludzie nie pojadą. W którymś poście wspominałeś, że proc nie ma nic do gadania jeżeli chodzi o kartę graficzną, powtórzę. Co ty pier...? Czyli mam rozumieć, że nawet jeżeli damy np. GTX 580 do jakiegoś Core 2 Duo, to wszystko będzie cacy pięknie chodziło? Bo wnioskując po tym co mówisz to tak właśnie jest. Proc jest bardzo ważny. To proc może pomóc rozwinąć skrzydła karcie, albo go ograniczać. W dodatku upierasz się co do DX11 i złej optymalizacji BF BC2. Powtórzę raz trzeci. Co ty pier...?! Między DX10 a 11 nie ma na pierwszy rzut oka żadnej różnicy. Oczywiście zależy od gry, ale i tak trzeba by się przyglądać i przeglądać by dostrzeć różnice. Gadasz o teselacji. Mało która gra wykorzystuje ową teselacje. A co do tej optymalizacji, to uwierz mi jesteś w błędzie. Optymalizacja jest na prawdę bardzo, ale to bardzo dobra i koniec. A autora nie wprowadzajcie w błąd tymi swoimi pomówieniami i kłótniami.
Jeżeli nie oczekuje od gier rewolucji graficznych,a chcialbym aby nowe gry dzialały mi tylko na najniższych ustawieniach graficznych.Czy NVIDIA GeForce GT 520 lub NVIDIA GeForce GT 430 będzie dobrym zakupem.Moja stara karta graficzna to NVIDIA GeForce GTS 8600.Tylko Wiedźmin 2 na niej nie działał.
up
nie...chyba że cieszy cie gra na low z ścinami.
zależy na jakich ustawieniach chcesz grać na low na pewno na high nie ma mowy