Cześć Wszystkim.
Ostatnio kupiłem laptopa i słyszałem, że jest tam zintegrowana karta graficzna, lecz teraz jak zajrzałem do parametrów laptopa to nie jestem pewien tego co powiedzieli mi w sklepie.
AMD Radeon™ HD8750 2 GB oto karta graficzna w tym laptopie, a jakby to nie wystarczyło to laptop nazywa się Lenovo G500.
Za wszelką pomoc wielkie dzięki.
No w sumie nie wyraziłem się dość jasno, sorki(wakacyjny pośpiech :D)
Mianowicie chodzi mi o to, czy karta graficzna, która znajduje się w moim laptopie jest zintegrowana?
W tym laptopie jest karta graficzna 8570M, w laptopach zazwyczaj są zintegrowane karty :)
Skoro nie jest to karta typu Intel HD coś tam to nie jest zintegrowana, i da sie ją wymienić.
Skoro nie jest to karta typu Intel HD coś tam to nie jest zintegrowana, i da sie ją wymienić.
buahahahaha :D
Da się ją wymienić (na taki sam model) jeśli ulegnie uszkodzeniu, ale... w laptopach nie ma standardu złącz dla kart graficznych i producenci stosują swoje indywidualne metody. Często procesor graficzny jest bardzo mocno zaprzyjaźniony z płytą główną, a nawet związany na stałe. Więc do wymiany przydałby się zdolny serwisant i odpowiednie zaplecze.
Nie da się jej wymienić (na lepszą) w celu rozbudowy sprzętu, ponieważ:
-Producenci stosują niestandardowe złącza.
-Ciężko dobrać coś co będzie współgrać z resztą.
-Ciężko w ogóle odnaleźć coś konkretnego spośród sklepów.
-Kwestia zasilania.