Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jakiego w miarę taniego pada do PC?

30.08.2012 17:12
😊
1
Dycu
65
zbanowany QQuel

Jakiego w miarę taniego pada do PC?

Pytanie dosyć proste - chcę sobie kupić pada do PC'ta żeby pograć w kilka pozycji (m.in. Dark Souls oczywiście). Jakiego pada kupić żeby był w miarę wygodny, miał dwa analogi (oczywiście) i był jak najłatwiejszy w instalacji/obsłudze (również w konfiguracji wewnątrz gier)

Z góry dzięki : )

30.08.2012 17:26
2
odpowiedz
Kuba_3
196
Generał

Pad od Xboxa 360, inne nie mają najmniejszego sensu.

30.08.2012 17:33
3
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

Nie mają sensu bo tak mówisz czy nie mają sensu bo jest jakiś sensowny powód?

30.08.2012 17:37
4
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

jest jakiś sensowny powód
XInput. Spokojnie podepniesz pada od PS3 do PC i zemulujesz przy użyciu oprogramowania pada od X360.

Także pad od PS3 jest tak samo dobrym kandydatem, co pad do X360. Dodatkowo nie wymaga odbiornika, można go ładować kablem i grać bezprzewodowo, jak i przewodowo. Tak czy inaczej to mało ważne szczegóły - lepiej pograj na jednym i drugim kilka godzin i sam zdecyduj, na którym Ci się lepiej gra.

@down
Ja sobie przez długi czas grałem na padach z PSX/PS2, podłączanych przez przejściówkę USB. Może trochę więcej kombinowania ale taki pad był zdecydowanie wygodniejszy niż wszystko co posiadali moi znajomi za ~50zł.

30.08.2012 17:38
5
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

A może zejdźmy na chwilę teoretycznie do przedziałów cenowych do 50 złotych : )

I nie ważne że pad się rozpadnie po roku czy dwóch i nie będzie rzęził tak jak trzeba - powiedzmy że potrzebuję go do tak małej ilości gier że nie mam zbyt wygórowanych wymagań.

btw - co to ten XInput?

30.08.2012 17:45
cswthomas93pl
6
odpowiedz
cswthomas93pl
147
Legend

sam używam i chwalę sobie Tracer Turbo Shock. Jest mały, poręczny. Sam używam dobre kilka lat i jestem naprawdę zadowolony.

XInput - emulator, gdzie ustawiasz odpowiednio guziki pada od konsoli.

30.08.2012 17:50
😊
7
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

http://allegro.pl/gamepad-tracer-glider-usb-mocny-i2541562169.html

To coś będzie śmigać jako-tako bezproblemowo po podłączeniu do kompa?

30.08.2012 17:55
aope
8
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Kupujecie te tanie, gówniane pady od jakiegoś tracera, manty i tym podobnych, a później narzekacie, że niewygodne, że się popsuł, że w tej i tej grze nie działa, że to i tamto źle.
Kup sobie pada od X360, będzie działał we wszystkim dobrze. Jest wytrzymały i mało awaryjny. Nie widzę sensu, aby wydawać kasę na jakiś szmelc za 50 PLN, który i tak się popsuje, chyba, ze zamiast grania wolisz siedzieć w google i szukać dlaczego nie działa dziwiąc się, dlaczego z racji niewielkiej ergonomii bolą Cie całe dłonie/palce. Kup raz a dobrze, będziesz miał na lata.

30.08.2012 17:58
9
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

XInput - emulator, gdzie ustawiasz odpowiednio guziki pada od konsoli
To nie emulator. XInput ułatwia/umożliwia współpracę pada z grą. Z tego co wiem, to niektóre pady po prostu mają problemy z nowszymi tytułami, które pisane są z wykorzystaniem XInput.

30.08.2012 17:58
10
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

Wątek jest chyba całkiem prosty, nie widzę sensu pisania elaboratów dlaczego miałbym kupić pada od x360

Szukam pada tańszego, napisałem wyraźnie. Więc trzymajmy się po prostu tego i tyle.

30.08.2012 18:00
Lucy_
11
odpowiedz
Lucy_
92
Konsul

" i szukać dlaczego nie działa dziwiąc się, dlaczego z racji niskiej ergonomii bola Cie całe dłonie/palce."

Eh te dzisiejsze "panienki" :<

Swoją drogą, jaki jest sens kupować skodę octavię? Bentley tylko i wyłącznie! Po co auto które i tak sie popsuje. No chyba że zamiast jeździć wolisz siedzieć w google i szukać dlaczego sztywno sie prowadzi, a z racji niewielkiej ergonomii boli Cię ręka od podłokietnika.

Co do tematu- nie polecam Tracera Proton Shota (jak kupowałem to stał coś koło 80zł), chyba że coś od kilku lat się zmieniło- analogi działają dość licho (martwa strefa). Podobnie może być w przypadku przedstawionego przez Ciebie modelu, tym bardziej że to jeszcze tańszy model.

Edit: Dycu, jak śmiesz szukać pada do 50zł? Bjedakó

Edit 2: aope- jesteś tak żenujący, że aż zabawny

30.08.2012 18:02
aope
12
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Szukam pada tańszego, napisałem wyraźnie.
To coś będzie śmigać jako-tako bezproblemowo po podłączeniu do kompa?

Skoro szukasz tańszego pada, to nie oczekuj, że będzie bezproblemowo działał. Zresztą Twoja kasa, chcesz ją utopić, to utop.

Lucy_ - jesteś tak zabawny, że aż żenujący.

30.08.2012 18:04
13
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

aope - Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem od początku.

Każdy zna pady od x360 i PS3, możliwość zakupu ich jest dla mnie jasna. Nie zakładałbym o to wątku na forum. Nie dam za pada ponad 100 złotych, gdyż jest on mi potrzebny pewnie przez trzy dni w roku. Chcę dać do 50 złotych. Chcę żeby działał jak najbardziej bezproblemowo - podłączasz, ewentualnie odpalasz jakiś program i grasz.

I akurat w tym wypadku sądzę że łatwiej będzie w obsłudze w przypadku padów pod PC niż padów pod konsole.

Podałem jeden z przykładów takiego pada - ktoś jest mi w stanie powiedzieć co z nim może być nie tak poza "nie ergonomicznym" kształtem i tego że jest z dupy i się zjebie? Nie wiem, w takich padach jakoś skokowo działają analogi, nie działają przyciski, jest za mało przycisków czy to po prostu marniejszy klon pada z konsoli?

30.08.2012 18:07
aope
14
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Dycu - są różne problemy wynikające z marnej jakości ich wykonania. Analogi potrafią wariować, są martwe strefy, potrafią zachowywać się dosyć dziwnie w grach, występują problemy z kompatybilnością. Kwestie ergonomii wbrew pozorom również są istotne - po kilku godzinach gry tanie pady naprawdę "czuć".

30.08.2012 18:11
Lucy_
15
odpowiedz
Lucy_
92
Konsul

http://allegro.pl/pad-logitech-dual-action-usb-i2597840328.html

Teraz udało mi się znaleźć logitecha, na podobnym grałem u kumpla (tańsza wersja) i działał znakomicie (analogi łapały od samego początku, jazda w Test Drive Unlimited to miód). Tutaj droższy model, tyle że używany, chyba że nie chcesz sprzętu po kimś ;-)

30.08.2012 18:14
16
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Wydaje mi się, że to o czym pisałem - podłączenie pada z PSX/PS2 za pomocą przejściówki PSX -> PC, jest dużo lepszym rozwiązaniem, niż kupno pada z Tracera.

30.08.2012 18:19
cswthomas93pl
17
odpowiedz
cswthomas93pl
147
Legend

może ja się udzielę, bo po niektórych widać, że nie da się grać w gry na innym padzie, niż na tych od Microsoftu, czy Sony. Ponad 5 lat posiadam pada Tracer Turbo Shock (koszt ponad 40zł). Jedyny problem przez tyle lat (a grałem w bardzo dużo tytułów i każdy działał bezproblemowo) okazał się w Fifie 08, mianowicie brak kompatybilności z prawym analogiem, który odpowiadał za sztuczki z piłką. Kilka minut w google i problem rozwiązany.

Jest on mały, poręczny, przez tyle lat starł się jedynie lewy analog lekko, ale to nie problem, gdyż w prosty sposób sobie z tym poradziłem. Bez wgrania sterownika analogi lekko szalały, ale po ta są sterowniki, żeby urządzenie działało poprawnie. Gram na nim do dzisiaj w Fife 11 przez sieć, w serię THPS, czy THUG, a nawet THAW, ostatnio skończyłem NFSUG. Nie zgadzam się z opinią, że jeśli coś kosztuje mało, to musi być gówniane i psuć się po kilku użyciach. Może się trafić lipny model, ale po to jest internet i strony z opiniami, żeby sobie dobrać odpowiedni model.

XInput - emulator, gdzie ustawiasz odpowiednio guziki pada od konsoli
To nie emulator. XInput ułatwia/umożliwia współpracę pada z grą.

dzięki za poprawienie.

30.08.2012 18:28
18
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

aope - Czyli nic konkretnego poza "we wszystkim może być bubel".

Lucy - Zastanowię się nad tą aukcją, dzięki : )

csw - Nie widziałem tego modelu na allegro, ale poszukam jeszcze gdzie indziej : )

30.08.2012 18:33
19
odpowiedz
zanonimizowany858379
6
Konsul

Podzczepie się do wątku.Chcem kupic pada i mam wybranego logitech F310 dobry on jest czy nie?

30.08.2012 20:25
pecet007
20
odpowiedz
pecet007
178
~

ja polecam pada od xboxa, mam od ponad miesiąca i świetny wybór, fajnie leży w dłoniach, a 99% gier jest z nim kompatybilna

30.08.2012 20:46
😊
21
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

Miałem sporo padów w dłoniach i w sumie ten od xboxa wcale aż taki super ergonomiczny znowu nie jest, więc bez przesady ^^

30.08.2012 21:15
xNaruto
👍
22
odpowiedz
xNaruto
97
Generał

Ja polecam taki zestaw

http://allegro.pl/nowa-przejsciowka-usb-z-ps2-do-pc-ps3-na-2-pady-i2532524386.html

+

http://allegro.pl/kontroler-pad-ps2-dualshock-2-sony-playstation-2-i2593222279.html

Znajdziesz też o wiele taniej, może nawet do 50 zł się zmieścisz. Sam gram na takim zestawie i gra się naprawdę świetnie, analogi działają oba. A jak nie chcesz wyjść po za to 50 zł to spróbuj jakaś podróbę jak np :

http://allegro.pl/gamepad-speedlink-strike-2-ps2-wibracje-24h-i2579385698.html

31.08.2012 10:05
😊
23
odpowiedz
Dycu
65
zbanowany QQuel

Naruto - Pady do PS'a uważam za nie warty swojej ceny złom. Już wolę jakąś Mantę : )

31.08.2012 10:09
raziel88ck
24
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

Polecam renomowane firmy. Zero Mant, zero Tracerów, bo szkoda kasy na te rozsypujące się, niewygodne dziadostwa. Logitech Chillstream jest bardzo fajny, ewentualnie polecę pecetowy odpowiednik tego pada z X360 od Microsoftu.

cswthomas93pl - Widocznie nie masz porównania, ale nie polecaj nikomu czegoś, z czego na pewno nie będzie zadowolony. Jakość tych twoich padów dorównuje tym z Pegasusa...

Lepiej dołożyć parę złotych i kupić coś porządnego, niż co chwilę kupować chłam. Szwagier mego wujka ma obecnie przeszło 10 padów, z czego te tanie dawno zdechły, a kupował je, bo tanie. Dopiero jak mu poleciłem coś porządnego, to ma od przeszło roku, jeden i ten sam pad, z którego jest bardzo zadowolony. Mówi, że nie ma porównania i żałuje, że wyrzucał pieniądze w błoto na te tanie dziadostwa. Ja swojego pada mam kilka lat i cieszę się, że wybrałem właśnie ten, a nie inny. Kilka lat mam z głowy, zaś przyjemność jest fenomenalna.

Kupowanie tanich rzeczy, kiepskich firm jest tak naprawdę wyrzucaniem pieniędzy w błoto, a jeśli ktoś nie zauważa różnicy pomiędzy Traceram, a Logitechem, to trzeba mu tego współczuć, bo albo oszukuje on siebie, albo nigdy nie miał do czynienia z czymś dobrym.

Lucy_ - Zły przykład. Tracer to nie poziom Skody. Jeśli już to Poloneza.

31.08.2012 10:20
25
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Kiedyś kupowałem tanie pady za 50 - 80 zł i po kilku miesiącach padały przyciski.
Od 5 lat mam Logitech Chillstream, który jest kompatybilny z padem od X360 i nie dość, że wciąż działa jak nowy, to we wszystkich grach działa rewelacyjnie. Żadnej kalibracji, ustawiania przycisków czy innych problemów. Gry działają dokładnie tak jak na X360, z wyświetlaniem Podpowiedzi o przyciskach dokładnie takich jakie masz na padzie.

Lepiej kupić droższego pada, który wystarczy na wiele lat, niż trochę tańszą jednorazówkę, której działanie i precyzja może pozostawiać wiele do życzenia.

31.08.2012 10:49
aope
😊
26
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

raziel88ck - Logitech Chillstream faktycznie jest fajny :] Jedyną jego wadą jest brak wibracji, co niestety zmniejsza immersję :) Generalnie mogę podpisać się pod całym Twoim postem - święto jakieś :P

30.03.2014 12:39
27
odpowiedz
zanonimizowany987652
1
Junior

Polecam Natec Genesis PV44 za 70zł ( bezprzewodowy ) lub Natec Genesis P44 za 50 zł( przewodowy ) :) Ten pierwszy jest trochę droższy niż 50zł ale myśle ze za dobrego pada mozesz tyle dać :D Pozdro :3

30.03.2014 13:41
28
odpowiedz
zanonimizowany928629
76
Generał
Image

Forum: Jakiego w miarę taniego pada do PC?