Witam, chciałbym zamienić swój telewizorek 32" na coś większego.. Celuję w sprzęt z matrycą 42-46". Co możecie mi polecić za ok. 2,5 tys. zł? Zależy mi na ładnym obrazie przy filmach 1080p, dobrym odświeżaniu (sport, konsola) i przyzwoitych funkcjach smart tv.
z góry dzięki za propozycje :)
W poniedziałek kupilem samsunga z wifi 3d smart TV itp. W tej kwocie 46' cali Pod ps4 jest idealny
"dobrym odświeżaniu (sport, konsola)"
Nie ma czegoś takiego. Wszystkie TV zarówno te za 1000 zł jak i 100 tysięcy zł przyjmują 50 i 60 Hz. Sport w TV jest w Polsce w 50Hz, gry są w 60 Hz i pod tym względem każdy telewizor ma "dobre odświeżanie", bo odpowiada materiałowi źródłowemu.
Jedyne co możesz dostać w lepszym TV to bajery typu interpolacja klatek - http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_interpolation lub samo mruganie podświetlenia.
Wszelkie określenia typu 100 hz, 200 hz dotyczą interpolacji, a jak już widzisz 400 czy 800 hz to dotyczy to samego mrugania podświetlenia.
Interpolacja to sztuczne dorabianie klatek przez TV - do grania należy to ZAWSZE wyłączać, a do oglądania TV można używać, ale odradza się, bo obraz staje się nienaturalnie super płynny (komputer w TV to nie człowiek i dorabia te klatki matematycznie nie rozumiejąc treści).
O wiele ważniejsza jest jakość matrycy, a tutaj niestety jest problem, bo producenci do tych samych modeli wkładają bardzo różne matryce (jak im pasuje) i nie informują o tym klientów. Przez to czasem dwa rzekomo identyczne modele za 3000 zł mogą się różnić jakością bardziej niż w porównaniu z modelem za 2000 zł.
Na ogół droższy TV powinien mieć lepszą matrycę ale nie zawsze się to sprawdza.
No dobra, a tak konkretniej? Jakieś modele? :) W tej chwili mam Samsunga UE32F5300, w sumie jest Ok. Mógłbym się przyczepić do marnego działania aplikacji w SmartTV i przeglądarki..
Co do tego odświeżania to miałem porównanie swojego tv i LG mojego kuzyna. U niego zauważyłem taki efekt jak pisał Kazioo , efekt jakby nadmiernej płynności. Ja na swoim natomiast mam znacznie słabszą płynność obrazu, zwłaszcza w grach na X360..
Nie ma mnie aktualnie w domu ale mój model ma wifi i 3d i napewno 46 cali wiec jest to prawdopodobnie samsung UE46F6320 2489zl