Potrzebuję kupić nowy router do sieci kablowej, ponieważ po przeprowadzce mój dotychczasowy pentagram(nie pamiętam teraz modelu, ma tylko 1 antenę i kosztował chyba 60zł) nie daje rady pokryć wystarczająco silnym zasięgiem całego domu. Swój typ już mam, ale chcę zobaczyć co wy zaproponujecie. Cena oczywiście im niższa tym lepiej, maksymalnie do około 250zł.A i fajnie jakby miał już obsługę IPV6, żebym za 3 czy tam 4 lata nie musiał go wymieniać.
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/tp-link-td-w8970-test/strona/20572.html?
Z takim budżetem masz full wypas router, za 100zł mniej też się pewnie coś znajdzie jeśli uważasz że nie wykorzystasz możliwości takiego routera.
Może lekko już wiekowy ASUS RT-N16 ?
W swoim czasie był na topie, teraz już ma godnego następcę.
[2] No właśnie na początku też myślałem nad czymś podobnym a mianowicie TP-Link WDR4300. Z tym że ja właśnie nie potrzebuję ani dual-band, ani serwera mediów, drukarek czy czego tam jeszcze, nie potrzebuję nawet wifi n 300, wystarczy 150 spokojnie. Router musi mieć tylko dobry sygnał. Więc nie wiem czy opłaca się wydawać tyle kasy. Z tych tańszych routerów wpadł mi w oko Ubiquiti AirRouter(129zł), firma ponoć dobra ale żadnych opinii, więc nie wiem czy ryzykować.
@Super Kotlet:
dzisiaj nie potrzebujesz serwera mediów, czy drukarki, ale nigdy do końca nie wiesz, co będzie jutro...
A stare, sprawdzone przysłowie mówi: ''Kupisz tanio - kupisz dwa razy''. Jakość zawsze kosztuje. No ale końcowy wybór zawsze należy do Ciebie :-)
Pozdrawiam!
Aha, o czymś zapomniałem. W średnio odległej przyszłości(1 rok) będziemy mieć TV satelitarną (pewnie NC+) i na pewno będzie multiroom na 3 TV i router musi sobie dać z tym radę. No tak, że to co jest tanie, okazuje się drogie przekonałem się niestety już kilka razy przy różnych sprzętach, tak więc jeśli na prawdę warto to tą granicę 250zł można nawet przekroczyć. Jak tak myślę, to rzeczywiście, serwer ftp może się w nieodległej przyszłości przydać. Z tych droższych routerów w oko wpadł mi teraz NETGEAR WNDR3700(319zł) i ASUS RT-N56U(313zł). Teraz już nie mam pojęcia co wybrać.
@ASUS RT-N56U >> Na stronach morele*net i proline znajdziesz trochę recenzji zwykłych użyszkodników tego modelu (na morelach jest nawet fajna cena). Jednak na Twoim miejscu nie stawiałbym na fajny wygląd sprzętu, a na klasyczne anteny (jakoś nie mam zaufania do ''bezantenowców'').
Osobiście mam tego Asus'a, o którym wspominałem kilka postów wyżej - jestem zadowolony z kilku powodów: wysoka stabilność pracy routera oraz naprawdę niezłe fabryczne wsparcie, co do aktualizacji firmware (to naprawdę ważna sprawa!)