Jaki krawat będzie kolorystycznie dobrze wyglądał z: białą koszulą, szarym (grafitowym) garniturem, ciemnobrązowym paskiem i ciemnobrązowymi butami?
A szary byłby ok? Tylko lepiej wtedy jasny czy ciemny?
Ewentualnie jeszcze koszula może być innego koloru niż biała, gdyby efekt miał być lepszy.
oczywsice ze szary,
jeszcze zmien te buty, pasek i koszule na szary i bedzie miod malina ;)
Krawat dobierasz do
1) koszuli
2) okazji.
Ad. 1 - krawat musi kontrastować z koszulą, ale też kiepsko wygląda, jeśli jest w identycznym kolorze jak marynarka (wyjątkiem są pogrzeby). Toteż do Grafitowego gajera można włożyć zbliżony (ale nie identyczny) kolorem krawat, ale dobrze, by był przełamany jakimś wzorkiem (choćby paskami o innej barwie)
Ad. 2 - Im donioślejsza okazja, tym większy kontrast powinien zachodzić między koszulą, gajerem i krawatem, tak przynajmniej twierdzą angielscy dżentelmeni. Nie oznacza to oczywiście zakładania koszuli w kratę, krawata w grochy i marynary w tenis, ale chodzi o to, by każdy element stroju odznaczał się w nienachalny, acz zauważalny sposób.
Co do szerokości samego krawata, to również zależy od okazji i ogólnego stylu całego uniformu - przy czym na normalne wyjście w garniturze wystarczy standardowy rozmiar - za szeroki pasuje tylko podpitym wujkom z wąsami, a czarny śledź pederastom w przywąskich spodniach.
Poza tym, jeśli garnitur będzie na tobie chujaszczo leżał, krawat będzie najmniejszym z twoich zmartwień.
Okazja to zwykłe polskie weselicho, więc specjalnie nikt tam raczej nie będzie zwracał uwagi na ubiór.
A co do garnituru to z racji pogody marynarkę pewnie i tak będę miał ubraną co najwyżej w kościele.
na pewno nie bordo :)
szary garniak, brazowe buty, biala koszula to juz totalny brak gustu, bo o ile brazowe buty sa by nadac troche wiecej klasy przy szarym garniaku to juz biala koszula to brak pomyslu na swoj wyglad. W takim przypadku to jaki bedzie krawat jest juz bez znaczenia.
Aby dobrac dobrze koszule to niestety musialbys stanac przed lustrem i pokombionowac, co bedzie pasowalo. Szary garniak ma ta zalete ze sam z siebie dogaduje sie dobrze z kazdym glownym kolorem koszul. Najlepiej jakby dodal troche kontrastu a potem nadal wyrazistosci zestawowi odpowiednim krawatem. To nie jest cholerny pogrzeb abi rozmowa kwalifikacyjna aby ubrac sie kompletnie "bezbarwnie"
Sory ze takie ogolniki tylko ale niestety bez zdjec i sampli to sobie mozna gdybac.
To powiedz jaki kolor będzie lepszy, bo tej koszuli jeszcze nie mam, a po pracy jadę kupić. Na przymierzanki nie mam czasu, muszę kupić dziś do 17.
fioletowy może, do ciemnej marynarki świetnie pasuje nie wiem jak do szarej bo nigdy w takim kolorze nie miałem
Toś się obudził rychło w czas, bo wesele pewnie jutro :P
Właściwie każdy jednolity kolor będzie pasował do grafitu, ale wtedy krawat powinien mieć jakiś choćby minimalnywzór, bo całkiem gładki zestaw zazwyczaj wygląda kiepsko, jeśli za dobieranie bierze się nowicjusz. Możesz spróbować z fioletami, bo takie koszule dobrze wchodzą do jaśniejszych i ciemniejszych odcieni, ale bez foty choćby garniaka ciężko będzie coś konkretnie zaproponować.
Chociaż jak nie masz czasu na przymierzanki, to i tak to, jaką koszulę weźmiesz, nie będzie miało znaczenia, bo najwyraźniej ci i tak nie zależy na jakimś oszałamiającym zestawie. Równie dobrze możesz się ubrać w tak zwane eleganckie dżinsy i sweterek na rodzinną kolację wigilijną, takie stylówy też parę razy na weselach widziałem. :)
[9] bez przymierzania z garniakiem i butami to sobie mozna doradzac. To co na kims bedzie dobrze wygladalo niekoniecznie bedzie na tobie, bo inna cera, wlosy itp.
Poszukaj jakiejs koszuli o lekko berzowym kolorze cieniowanym burgundem i do tego jakis krzykliwy krawat z burgundem
Mam garnitur podobnego koloru i razem z białą koszulą na spinki fajnie wyglądał fioletowy krawat. Na Vistuli mają jakieś wyprzedaże, więc nawet za 30 czy 50 złotych można dostać bardzo fajny, jedwabny krawat.
Oczywistych oczywistości oczywiście nie trzeba pisać, ale raz na jakiś czas dobrze być kapitanem:
Koszula z długim rękawem.
Toś się obudził rychło w czas
No ba! :D
Dobra, poszukam jakiejś koszuli lekko beżowej.
A ten krawat: http://vistula.pl/krawaty/krawat,id-63754 Jest ładny?
Może ten? http://vistula.pl/krawaty/krawat,id-63634
Mam podobny (tylko, że 6cm.) i on świetnie się prezentuje z białą koszulą + szary garnitur. Decyzja należy do Ciebie.
Pewnie powiecie, że w wypadku krawatów wyłazi ze mnie prostak, ale 99% tych vistulowych i podobnych to dla mnie jakiś koszmar. Tzn te gładkie iw subtelny deseń tego samego koloru są ok, a czasem bardzo ok, ale te w paski i wzroki to jakaś stylistyczna pomyłka albo propozycja dla prezesa po sześćdziesiątce. Jedwab nie usprawiedliwia takiego stanu rzeczy... :(