Witam,
Proszę o pomoc w wyborze komputera stacjonarnego dla starszego taty.
Potrzebna jest cała buda (najlepiej mała) łącznie z zasilaczem, nie chcę nawet najdrobniejszej rzeczy brać ze starego.
Komputer wykorzystywany jest tylko i wyłącznie do "internetu" (stronki, skype, youtube).
Początkowo myślałem, że sam coś wybiorę i kryteriami było 4gb ramu i procesor i3.
Napotkałem jednak kilka problemów:
- o co chodzi z procesorami typu g2030 itp.? W lapku jak jest i3 to jest i3 a w stacjonarnych natomiast procesor jest klasy i3 (według allegro) ale w nazwie nic takiego nie ma.
- czy wszelkiej maści składaki na allegro to w ogóle dobry pomysł? Z tego co zauważyłem na wielu aukcjach elementy są regenerowane i nie jestem pewien czy tak naprawdę wszystkie elementy mają 24 miesięczną gwarancję, nie wiem nawet czy taki komputer na pewno przyjdzie złożony a nie w częściach. Może lepiej kupić coś słabszego ale w sklepie? Chociaż w sklepie nic poniżej 1000zł nie znalazłem.
Proszę o jakieś rady i sugestie.
Po co ładować się w i3, jeśli ma służyć tylko do internetu?
Zwykły rdzeniowiec imho w zupełności wystarczy.
A poskładać można w zwykłym sklepie, tylko nie wiem czy starsze części również mają w ofercie.
Co do zestawów z allegro - trzymaj się od nich z daleka.
Po co ładować się w i3, jeśli ma służyć tylko do internetu?
Zwykły rdzeniowiec imho w zupełności wystarczy.
Rdzeniowiec masz na myśli jedno? Obecnie to już chyba trudno dostępne nawet, Core 2 Duo wydaję mi się już trochę przestarzałe.
Myślałem o i3 bo pomimo, że jest najsłabszy z rodziny to jest to nowoczesna technologia. Ten komputer nie będzie zmieniany ani nawet upgradowany zapewne przez najbliższe 8-10 lat. Tak jak poprzedni, w którym teraz siedzi Barton 2500+.
Co do zestawów z allegro - trzymaj się od nich z daleka.
Z tych powodów, o których pisałem? To gdzie kupić dobrze a tanio?
http://www.skapiec.pl/site/cat/51/comp/8964763
Nie wiem czy składając samemu, zejdzie się z ceną niżej.
Pisząc o małej obudowie nie miałem na myśli netbooka bez ekranu. Wolałbym jednak standardowy PC. Co jak co ale dwurdzeniowy procek 1,1 GHz na pewno nie jest demonem prędkości i byle stronka we flashu go przytnie.
Niekoniecznie jednordzeniowy. Ja używam 1,8 x2 do internetu i do gier :)
Czyli da się. Moim zdaniem nie warto inwestować w i3 do zapotrzebowań internetowych.
Nie warto ładować się w zestawy z allegro, bo z reguły wsadzają tam nołnejmowe zasilacze, najczęściej z czarnych list i badziewne płyty główne. Ojczulek mógłby się nawet nie nacieszyć sprzętem, bo by poszedł z dymem ;)
Co jak co ale dwurdzeniowy procek 1,1 GHz na pewno nie jest demonem prędkości i byle stronka we flashu go przytnie.
Celerona 847? Nie żartuj...
Do pakietu biurowego i internetu nie potrzeba niczego więcej.
cswthomas93pl >> masz rację, dlatego już wcześniej zacząłem się zastanawiać nad czymś słabszym jednak markowym czy tam z markowego sklepu. Ale co i gdzie? W internecie zawsze taniej ale może jednak w stacjonarnym sklepie nie będzie dużo drożej? Zawsze w razie problemów tata sam mógłby z komputerem podskoczyć.
W markowym sklepie zapewne byś przepłacił i nie znalazł odpowiedniego sprzętu, takie moje zdanie choć mogę się mylić.
W sklepach internetowych za dużo nie siedzę, więc może niech ktoś bardziej obeznany się wypowie.
Celerona 847? Nie żartuj...
Do pakietu biurowego i internetu nie potrzeba niczego więcej.
Może i masz rację, nigdy nie miałem do czynienia z takimi procesorami. Tak czy inaczej póki co jestem za klasycznym PC.
Nie orientuję się co potrafi ten Celeron 847 ale powiem, że mój MSI Wind już nie raz miał wylecieć przez okno bo ścinały WWW i YT. W tym Windzie mam APU AMD E-450 czyli 2x1,6 GHz, 4 GB RAM a system to Win 8.
Znalazłem jeszcze takie dwa:
http://www.euro.com.pl/komputery-stacjonarne-pc/lenovo-essential-h520-g1610-4gb-500gb-dos.bhtml
http://www.euro.com.pl/komputery-stacjonarne-pc/lenovo-essential-h520-g2030-4gb-500gb-dos.bhtml
Przyznaje, że sugerując się marką jakoś bardziej jestem za którymś lenovo. W tym drugim jest błąd na stronie bo w nazwie jest procek g2030 czyli Pentium a w opisie Celeron. Jeśli tu na prawdę jest ten Pentium to wybrałbym tego.
Wkurza mnie trochę, że nie ma dokładnie w opisie nic na temat marki dysku, ramu, zasilacza ani nawet jego mocy ale tak jest prawie we wszystkich sklepach;/ Kupno laptopa jest przyjemniejsze:)
Jakieś opinie, uwagi?
Proponowałbym zainteresować się komputerami używanymi.
Poleasingowy sprzęt Della czy HP, z dwurdzeniowym procesorem, kilka giga ramu, solidny dysk twardy + zainstalowany system Microsoftu bez problemu zmieści się w podanych przez Ciebie widełkach cenowych.