Witam mam aktualnie karte geforce 9800 gt 512 mb .
Na sprzecie:
plyta glowna : AsRock M3A77ODE
procesor : AMD Athlon II X3 455 3.3 GHz
ram : 4 gb
zasilacz : TACENS 450 W
Chce wymienic karte poniewaz nie obsluguje ona dx 11 . Jakie karty proponujecie z dx 11 jakie maja zalety itp - do 450-500 zl max (ostatecznie) , z gory dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam :) .
Dołóż do HD6850. Jeśli nie możesz to szukaj używki HD5830 ew. GTX'a 460 ( ale tylko wersji 1GB BEZ SE ! ).
Hd6850 nie da rady raczej bo srednio 600 zl , uzywek nie chce bo to nigdy nic nie wiadomo z uzywkami . Nie ma nic innego do 500 zl ? np GeForce 450 gts jest slaby ?:)
Przepraszam za spam ale do jutra musze miec odpowiedz bo informatyk bedzie sciagal karte , a GeForce 550 gtx ti jest duzo slabszy od hd 6850 ?
uzywek nie chce bo to nigdy nic nie wiadomo z uzywkami
Tez tak kiedyś rozumowałem, ale to jest nie prawda. Masz słaby zasilacz, mogą wystąpić pewne problemy przy zbyt wydajnej karcie graficznej.
Bzdura, zasilacz spokojnie wystarczy do średniej półki.
sir tajwan --> No niestety ten budżet jest taki "ni w dupę, ni w oko"...
W tej cenie jest po prostu dziura w ofertach producentów kart graficznych.
Za ~350zł można dostać HD6770/GTS550, które mają podobną wydajność do stareńkiego HD4870, a następna półka gwarantująca znaczny skok wydajności to już GTX460/HD6850 za ~550zł.
Nie ma nic pomiędzy, chyba że trafiłbyś na jakąś wyprzedaż, tak jak ostatnio na Allegro jakaś firma pozbywała się leżaków magazynowych HD5830- nowe i z gwarancją po cenie 430zł zeszły jak świeże bułeczki.
Tutaj najtańszy GTX460 jaki znalazłem:
http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/1723272
Jest to wersja 1GB SE, czyli trochę słabsza od wersji 768MB i dużo słabsza od wersji 1GB.
Dobra wezme ktoras z tych kart tylko ktora bedzie najoplacalniejsza :
wiem , ze ten gtx 550 ti jest zapewne najslabszy ale czy jest duzo slabszy ? Pewnie Radek jest najlepszy ale jesli roznice sa male to bardziej sklanialbym sie ku tanszej karcie , zreszta bardziej jestem przekonany co do geforcow niz radeonow . Jaka wasza rada ?
GTX 550Ti jest klasy Radka HD6770 to sam sobie odpowiedz na pytanie.
HD6850 masz za ~550zł. Dopłata duża nie jest, IMO warto dołożyć. Różnica między HD6850 a GTX'em 550Ti jest spora. Tamten GTX 460 to chyba wersja SE ale nie dam sobie ręki uciąć. Jeśli tak to od HD6850 też dostanie baty.
No ok to jeszcze bys mogl dac link do tego radka , a jakas obudowe do 230 zl moglbys polecic ? (Najlepiej czarna bez jakichs tam wiekszych bajerow ) .
Do 600zł najlepiej sie opłaca radeona 6850. ZDecydowanei jednak lepiej poczekać i kupić droższego GF Ti 560.
Radeony są ciekawymi kartami, ale mają olbrzymie problemy ze sterownikami. Nie dotyczy to gier ale na przykład często są BSOD`y jak na przykład oglądasz telewizje z komputera DVB-T, albo nie tak dawno były problemy z Photoshopem. ;/
Dlatego NVIDIA górą ;).
No wlasnie tez slyszalem o sterownikach w radeonach i wczesniej mialem same geforcy z ktorymi nie bylo zadnych problemow dlatego jestem do nich najbardziej przekonany , a radeona nigdy nie mialem :P . No ale Jak do 600 zl ten hd 6850 jest najlepszy i nic nie moze sie z nim rownac do tej ceny to wypada kupic jesli co jest najbardziej oplacalne . :)
Ehh jak ja kocham znowu czytać legendy o "Problemach ze sterownikami w Radeonach"... Kiedyś owszem były problemy, obecnie jednak to większe problemy ma NVidia. Z tymi sterami AMD to jest jeden wielki mit. Szkoda tylko, że ludzie piszący tak, nie piszą jakie to ostatnio NVidia babole dawała ludziom. Palące się GTX'y 470/480/590 to fakt. O słabej wydajności z procesorami dwurdzeniowymi już nie wspomnę ( chociaż w dobie 4-rdzeniowych procesorów to nie jest aż tak widoczne ).
@Azazell3
BSOD'y? Problemy z Photoshopem? WTF?! Pierwsze słyszę. Może komuś po prostu padała grafika, ale to nie jest wina sterowników... Wystarczy grafikę na gwarę oddać.
Orzołek ==>
BSOD'y? Problemy z Photoshopem? WTF?! Pierwsze słyszę. Może komuś po prostu padała grafika, ale to nie jest wina sterowników... Wystarczy grafikę na gwarę oddać.
Od paru miesięcy testuje różne grafiki - AMD i NVidia. Takie problemy miałem wyłącznie z AMD. Z photoshopem problem był przy bodajże wersji 11.8 lub 11.9. Nie pamiętam. Głośno o tym było nawet na forum programu i u twórców AMD. Oczywiście te problemy miały osoby, które mają modele 69xx bo w innych nie wykryto. A ja obecnie właśnie dośc długo testuje 6950 2gb. :)
To samo dotyczy DVB-T. Na moim obecnym sterowniku 11.11, jak włączam ProgDVB z podpiętą satelitą to krzaczy się sterownik ekranu. Przy 11.10 tego problemu nie ma. Testowałem na 6950 i 6850 i to samo :).
Wniosek. Karty AMD to dobre karty i warte ceny, ale przez te problemy ze sterownikamu dużo tracą. Dlatego uważam, aby mieć święty spokój lepiej dołożyć do układów NVIDIA.
Orzołek --> Dostań się do jakiś testów i gwarantuje ci, że szybko zmienisz zdanie odnośnie sterów od AMD.
BTW. Każdą grafikę testuję na czystym sprzęcie. Robię obraz Ghostem i ładuje :)tak aby nie było, że system zasyfiony.
@Azazell3
Skoro już z photoshopem nie ma problemów to nie wiem czemu to wymieniasz... Ale skoro była taka sytuacja to ok, jednak jak sam widzisz AMD cały czas pracuje nad poprawkami, więc nawet jeśli coś nie będzie działać to wystarczy zainstalować inne stary/poczekać na nowe i już jest ok...
Ile % osób ogląda TV na komputerze? Bo ja wolę do tego TV a nie komputer... Chociaż to dziwne, bo mam kumpla, który ogląda TV i ma kartę Radeona i jakoś problemu z tym nie ma :P
Dostań się do jakiś testów i gwarantuje ci, że szybko zmienisz zdanie odnośnie sterów od AMD.
Ale o jakie testy Ci chodzi bo nie rozumiem? Testy testujące sterowniki? Znam tylko jeden taki artykuł :
http://nvision.pl/2-rdzeniowy-procesor-i-karta-graficzna-NVIDIA-GeForce-Nigdy--Articles-430-ndetails-1.html
:P
Po za tym wolę kupić AMD i mieć pewność, że nie spali mi się grafika za 2500zł :)
http://twojepc.pl/news23694.html
http://twojepc.pl/news23678.html
( PS dopiero po którymś tam sterowniku, temperatury GTX'a 590 wróciły do normy kosztem wydajności. Nie chce mi się znowu dawać testy wersji GTX'a 590 po premierze i po nowszych sterownikach, ale uwierz mi na słowo ).
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Sterowniki_NVIDIA_280.26_WHQL_sa_wadliwe-36375.html
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Sterowniki_GeForce_196.75_spala_Ci_karte.-27255.html
https://www.gry-online.pl/hardware/najnowsze-sterowniki-nvidii-moga-uszkodzic-twoj-komputer/zfc5eb
Sorry, ale argument, że AMD ma problemy ze sterownikami jest IMO żadnym argumentem. Osobiście wolałbym przez jakiś czas żeby jakiś program mi nie działał niż żeby zadziałał spalając mi potem kartę :P
PS : Nie że niby jestem fanboy'em AMD, ale nie lubię jak ktoś podaje minusy jednej ze stron, nie podając minusów swojej strony ( żeby nie było minusy AMD podałeś Ty, więc ja już nie muszę :P ).
Miałem już masę kart od nVidii i od AMD- na żadnych układach nie miałem większych problemów ze sterownikami, a mniejsze pojawiały się i tu, i tu.
Nie wiem z jakimi problemami z Photoshopem się spotkałeś, ale ja na swoim HD4870 i HD5650 żadnych problemów nie uświadczyłem. Sterowniki aktualizuję raz na pół roku, teraz mam 11.11c i możliwe że 11.8 i 11.9 po prostu ominąłem- nie pamiętam. Nie mam tunera TV żeby sprawdzić jak sprawa wygląda z DVB.
AMD wydaje sterowniki i poprawki co miesiąc więc ewentualne błędy są na bieżąco poprawiane.
Poza tym przynajmniej nie ma bajzlu przy instalowaniu Catalystów i udostępniają one znacznie więcej opcji niż ForceWare.
Niestety nVidia tak szybko nie naprawia swoich błędów i jak jakieś dwa lata temu zmieniałem GTX'a260 na HD4870 bo nie podobało mi się jego działanie z PDC, tak problem z tego co wiem, do teraz nie jest rozwiązany.
BTW: Rozwiązano już problem z PhysX'em, który najpierw nie wiedział że jest zainstalowany, a potem obciążał nadmiernie CPU?
Da się w końsu ustawiać w grach gamme, jasność i kontrast?
Oczywiście, nie mówię że Catalysty są super, a Forceware bee, bo i w Catalystach spotkałem się z problemami związanymi z AA- na szczęście grzebiąc w sterach uporałem się z tym- no i właśnie w FW nie da się tak pogrzebać w sterach.
Ale Radek pod Linuxem to coś nad czym do tej pory boleję...:(
Podsumowując- każdemu zdarzają się potknięcia, jednak patrząc, jak mi się wydaje- obiektywnie, AMD przynajmniej stara się szybko swoje błędy naprawiać.
W mojej subiektywnej opinii natomiast to Catalysty są bardziej dopracowane i dają większe możliwości personalizacji ustawień.
radeon amd to totalne gowno, sterowniki wydajnosc w grach brak opcji itd trzeba byc stuknietym aby to kupic
do kazdej karty amd powinni dokladac afterfall insanity FAIL na MAxa
[18] --> Dobrze, już dobrze. Już późno- chodź, teraz pójdziemy spać. Zostawić zaświecone światło?
To samo dotyczy wydajności w grach. Na przykład przed wydaniem 2 patcha do Skyrim na moim 6950 2 GB gra chodziła dobrze ale przycinki były oraz FPS nawet spadał w mieście do 26. Na moim starym GTX 260 Gainward było o niebo lepiej :). Dowiedziaęłm się, że AMD pracuje nad usprawnieniem sterowników i wydali szybko jakieś tam 11.11a itd. Wiec o co tu chodzi? Dalej będziecie bronić sterowniki AMD? :P :) Przecież tak głośno było o tych problemach ATI z takimi grami jak Batman, Rage, Skyrim.
Ja uważam jedno. AMD za szybko puszcza nowe sterowniki. Powinni raz usiąśc i dopracować którąś wersję przypuścmy 11.12. Oni chyba wypuszczają 11.12 i liczą, że klienci będą im za darmo testować. Bo co chwilę jakieś poprawki są.
A wiele błędów ze sterownikami AMD możecie poczytać http://www.repairyourpcnow.com/resources/atikmdag-has-stopped-responding.php nawet jest o photoshopie i innych które równie mnie spotkały.
Co do Nvidia. Też ich sterowniki nie są jakieś rewelacyjne, ale na pewno na dzień dzisiejszy są zdecdowanie wydajniejsze + ten menadżer mniej pożera pamięci. Bo CCC.exe to jakiś syf do potęgi. u NVIDIa denerwują mnie na przykład ta aplikacja PhysX. Czasami są problemy z jej usuwaniem z systemu. Też sporo nerwów tracę.
@Azazell3
Mój dobry znajomy ma Skyrima na laptopie na którym ma Radeona i chłodzi mu na high przy niższych rozdzielczościach... To, że AMD wydaje co chwila poprawki to właśnie dobrze. Jakby mieli poprawiać stery co pół roku to dopiero byłoby źle :P
Po za tym na jednej grze ( czy niewielu grach ) nie ocenia się 'wydajności sterownika' ( o ile takie pojęcie w ogóle funkcjonuje ). Po za tym my nie bronimy sterów AMD. My tylko pokazujemy, że NVidia też taka święta nie jest i to, że argument NVidiavsAMD = AMD może równie dobrze pójść w drugą stronę, dlatego uznawałbym że ani jedna ani druga strona nie robi wyraźnie lepszych sterów. Wpadki są i tu i tu.
Nie no oczywiście. Ja nie mówię, że NVIDIA jest święta :). Też mają błędy. Tylko na chwilę obecną ich stery są po prostu lepsze. Może się to zmienić :).
Azazell3
A tutaj jakiś człowiek ma 15-20 fps na GTX590, 4GB RAMu, dysk SSD, Core i7.
http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=217383
<< Zacząłem szukać. Wpisałem w Google "AMD Skyrim", Google podpowiedziało "AMD Skyrim drivers".
Wpisałem "Nvidia Skyrim" i pierwsza podpowiedź Google to "Nvidia Skyrim problem"
Coż, ale Google to z pewnością też AMD Fanboy :>
Karty wybiera się po wydajności. Obecnie "problemy ze sterownikami" to urban legend. I tak jak pisze PrzemoDZ i Orzołek - w ostatnim czasie to karty Nvidii się paliły i miały problemy z wydajnością, u AMD było tego znacznie mniej.
Dodatkowo - ja wolę dostać "poprawione" sterowniki w ciągu miesiąca (a potem dostać poprawkę ewentualną i po 2 miesiącach mieć wszystko super). Aktualizacja sterowników polega przecież obecnie na dwukliku i poczekaniu 3 minut, takie to straszne?
Natomiast w przypadku Nvidii to nie wiadomo, czy naprawią w pół roku, czy w rok, czy wcale.
Edit: Są lepsze, bo Ty tak piszesz? :> Bo fakty przeczą. Nie zarzucaj jakimś "forum". Zarzuć linkiem do jakiegoś artykułu z pisma branżowego/portalu typu pclab, benchmark itp., w którym będą dowody na to, że AMD miało problem ze sterownikami w ciągu powiedzmy ostatnich 2 lat.
Ja linków "obciążających" sterowniki Nvidii mogę spokojnie podać kilka. I to są portale, gdzie są przedstawione wykresy, analizowane są przyczyny i wiele innych.
A w tym artykule co podałeś wcześniej pisało też o problemach Nvidii. Skoro coś nie działa i na AMD, i na NVIDII , to czemu podajesz to jako wadę AMD, i piszesz, że Nvidia jest lepsza? :>
Palenie się kart nvidii ze względu na stery też bym zaliczył do "urban legend".
Z mojej strony powiem tyle: miałem 3-letnią przygodę z kartami Ati/AMD i dziękuję, nigdy więcej. Żadna firma nie ma doskonałych sterów, ale z Nvidią zawsze miałem mniej problemów, zwłaszcza w starszych grach, w które lubię sobie od czasu do czasu pyknąć.
no z tymi sterownikami to niestety prawda, przynajmniej ja mam problemy, ale jakoś da się przeżyć:)
zawsze możesz też pomyśleć o radeonie 6790, jest sporo tańszy
tu masz fajną stronkę możesz sobie porównać karty wydajnościowo i zobaczyć ile biorą W
http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html
AloneInTheDark -->
A w tym artykule co podałeś wcześniej pisało też o problemach Nvidii. Skoro coś nie działa i na AMD, i na NVIDII , to czemu podajesz to jako wadę AMD, i piszesz, że Nvidia jest lepsza? :>
Mi jakoś na GTX 260 działa bez problemów progdvb :). Więc coś musi być ze sterownikami AMD.
@Zebius
Pewny jesteś ?
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Uwazaj_na_plonacego_GeForce_GTX_590-34039.html
Obejrzyj filmik niżej :)
Co do działania w starszych grach, dużo moich znajomych ma Radeony i pierwsze słyszę, żeby mieli jakieś problemy w starszych grach o.O.
@Azazell3
To ty pierwszy napisałeś o problemach AMD w Skyrimie więc to Ty pierwszy powinieneś też podać, że mają z tym problemy także karty NVidii. To, że Tobie działa a innym nie, nie znaczy, że jest ok ( w odwrotną stronę też to działa ).
@shawnz
Ten komparator jest taki sobie. Specyfikacja karty nie pokazuje jaką może osiągnąć moc w grach. Weź na przykład nowego Bulldozera. Teoretycznie ma szybszy zegar i więcej rdzeni od Phenoma II X6, a w grach wypada dużo gorzej.
@Orzolek
Taki drobny szczegół z artykułu: karty testowe, podkręcane poprzez podnoszenie napięcia zasilającego. A teraz podaj choć parę przykładów spalonych kart u zwykłych userów niepodkręcających.
"pierwsze słyszę, żeby mieli jakieś problemy w starszych grach"
To mało słyszałeś. Choćby skopane cienie w wielu starszych grach, latające kwadraty na ekranie (np. Omikron the Nomad Soul), brak akceleracji sprzętowej (Dragon Lair 3D), brak możliwości odpalenia gry (dużo przygodówek z Kheops Studio) itd. To przykładowe błędy z którymi się zetknąłem, po przesiadce na nvidię specjalnie sprawdziłem tytuły, które mi sprawiały problemy i wszystko chodziło niemal perfekcyjnie. Dodam jeszcze, że karta od AMD notorycznie resetowałą mi kompa w grach. Dopiero zmiana biosu w grafice rozwiązała ten problem.
A naprawdę chciałem dać im szansę...
Zebius --> http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Sterowniki_GeForce_196.75_spala_Ci_karte.-27255.html
Akurat palenie GTX'ów 590 to raczej wada technologiczna- tragiczne TGP i temperatura sekcji zasilającej- te karty po prostu zostały do dupy zaprojektowane.
nVidia jednak słynie z opisanej wyżej akcji- sterowniki zawierały błąd w sterowaniu obrotami wentylatorów, przez co nie wchodziły na wyższe obroty i w konsekwencji, często paliły układy GPU.
Dziwię się że o tym nie słyszałeś- naprawdę głośna sprawa była bo i wiele kart poszło z dymem.