Skłaniam się ku temu telefonowi, albo ze sklepu, albo z abonamentu w play (wychodzi dla mnie podobnie). Więc budżet to 700 zł.
Co mi się podoba w Moto G:
-Najnowszy, goły android (tylko android wchodzi w grę)
-Ekran (nie chcę więcej niż 4,5 cala), może być ciut mniejsza rozdzielczość
-Stabilny telefon z dobrym wsparciem
Czego mi brakuje w Moto G 8gb:
-Lepszego aparatu (!!!)
-Slotu na kart sd
-Aluminiowej, wytrzymałej obudowy
Czego nie chcę:
-Używanego telefonu
-Importu z chin, telefonów bez gwarancji
Dodam, że zrobiłem już kilkanaście zakupów w Azji i mam azjatycki sprzęt i właśnie dlatego nie chcę telefonu, nawet tych cudownych 8-mio rdzeniowców itd :) więc przekonywanie mnie jest na nic.
Jak chcesz aluminiową obudowę to pozostaje chyba tylko htc, zapowiedzieli htc one mini 2, masz tam i świetne wykonanie, 4,5 cala ekran, slot na sd, aparat 13mpx chociaż jakiej jakości będzie zdjęcia robił to nie wiadomo.
Oficjalnej ceny nie ma podanej, ale będzie pewnie ze 2x wyższa niż moto g. Pytanie czy opłaca się aż tyle dorzucać by dostać, lepsze wykonanie i slot na sd.
edit. Teraz zauważyłem, że masz do wydania 700zł, to pozostaje ci tylko moto g. Chyba nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz.
Z założenia nie kupuję telefonów w cenie laptopa :) Chętnie bym wydał nawet i 500 zł, za ciut gorszy procesor, gorszą grafikę i mniejszą rozdzielczość, byleby to działało sprawnie i bez przycinek.
Podoba mi się np Lenovo s660, ale tylko import i ma kiepściutki aparat. Za to jakość wykonania i bateria super, bebechy też ok jak dla mnie. A no i co prawda ma dual sima, ale ponoć bez aero 2 :/
Pamiętam że w którymś wątku o Moto G, PrzemoDZ jako alternatywę podawał Xperię SP, nie wiem jak teraz stoi cenowo, zobacz czy Cię zainteresuje.
Możesz spróbować MyPhone FUN2. Cud to wprawdzie nie jest, ma tylko Corexa A7, ale za to obsługuje dwie karty SIM w tym Aero 2. Kosztuje 4 stówki i masz polską gwarancję. Możesz też spróbować Moto E, jeśli chcesz wydać nieco mniej.
http://technogadzet.pl/2014/05/17/myphone-fun2-%e2%80%93-45-calowy-smartfon-i-8-gb-pamieci-za-399-zlotych/
Alternatywa? Nie ma żadnej - i nie kupuj teraz Moto G, za kilka tygodni w sprzedaży pojawi się nowa wersja Moto G LTE (ze slotem na karty pamięci!), więc ceny obecnych spadną.
Sam miałem kupować dwa tygodnie temu, i cieszę się że się wstrzymałem z zakupem :)
Wysyrzegaj sie wszystkiego z "firmy" MyXXX (myPhone, mytab itd). Są to chińskie gówna. Miałem kiedys tablet od nich, android wysypywal sie przy samym przeglądaniu ekranu głównego, przeglądarki w ogole nie dało sie włączyć do tego za cholerę nie chciał sie połączyć z wifi. Kontakt z producentem ograniczał sie do odpowiadania mi tymi samymi automatycznymi mailami w stylu "dziękujemy za kontakt blabla". Koszmar. W koncu tablet wyzionął ducha przez samospalenie podczas lądowania.
To ja jeszcze zadam pytanie odnośnie aparatu i zdjęć Moto G vs Xperia L - bo to jest jedyna rzecz (no i przycisk zewnętrzny aparatu w Xperii) jaka przemawia, dla mnie, na korzyść Xperii.
Brak zewnętrznej karty pamięci to może zrekompensować nowa lte - tyle że nie wiem czy mój telefon doczeka i czy nowa motorola będzie w ofercie Playa.
Czy różnica w jakości zdjęć jest na tyle znaczna żeby brać Xperię - mówimy o zdjęciach laika raz na jakiś czas (jak coś pasuje pstryknąć a nie wzięło się normalnego aparatu).