Posiadam kilkaset sztuk różnego rodzaju produktów do sprzedania. Chciałbym stworzyć coś w rodzaju katalogu tego co mam, żeby móc porozsyłać to do znajomych, rodziny itd.
Zależy mi na tym, żebym mógł wysłać pełną listę produktów wraz ze zdjęciami i paroma słowami komentarza w formie jakiegoś pliku (na przykład na maila). Ale z drugiej strony, żeby całość łączyła się z serwerem i jeśli jedna osoba zarezerwuje sobie jakiś z produktów, to żeby kolejne, które uruchomią plik już nie mogły go zarezerwować.
Chodzi mi o amatorską wersję systemu sklepów internetowych, przy czym nie chciałbym wrzucać zdjęć i opisów na internet. Przedmioty sprzedaży dostałem od pracodawcy i nie mogę ich wystawiać na allegro. Nie chciałbym też problemów ze skarbówką, więc nie powinienem tego zamieszczać na stronie w jawny sposób.
Jeśli to ułatwi sprawę, to każdy produkt posiada swój indywidualny kod, co sprawia, że na serwer mógłby być przekazywany tylko kod, jako "zablokowany" czy coś w tym stylu.
Da się coś takiego ogarnąć samemu, bez pomocy programisty? Może jakiś program?
A może zrobić prostą stronę główną, na podstawie jakiegoś darmowego szablonu sklepu internetowego, a dane (zdjęcia i opisy) pobierać z folderu na komputerze. Czyli na przykład znajomy pobiera sobie folder o danej nazwie i ustawia go na ścieżce np. C:\katalog
Najptrosciej jednak bedzie zroibic strone, umiescic w sieci i zabezpieczyc haslem dostep. Chocby najprosciej przez htaccess. Do tego zablokowac dostep robotom wyszukiwarek i gotowe.
Trochę się to gryzie jedno z drugim - chcesz, aby baza danych była na bieżąco aktualizowana, a jednocześnie była offline? Może nie znam jakichś nowinek, ale dla mnie to się wyklucza.
Sam również jestem na etapie tworzenia katalogu, także chętnie posłucham mądrzejszych.
A nie możesz wykupić jakiejś domeny, wrzucić tam prostą stronę i aktualizować na bieżąco?
Najlepiej od razu kupić jakiś tani skrypt na sklep internetowy. Możesz zrobić do niego dostęp po wpisaniu hasła. Wystarczy nawet htaccess, jak kolega w [2] radzi. Do tego obsługa błędu 403 i przekierowanie na "grzeczną" wersję gdzie nie ma słowa o sprzedaży ;)
Sage -> chodzi mi o to, żeby baza produktów była aktualizowana na bieżąco, ale bez zdjęć i nazw produktów - te chciałbym wysyłać w osobnym katalogu, bez umieszczania ich na stronie.
Na stronie mógłby znajdować się do każdego produktu wiersz, w którym byłby jego kod, miejsce na tekst i przycisk zarezerwuj.
W miejscu na tekst, ludzie mogliby wpisywać coś po czym ich zidentyfikuję (imię i nazwisko, adres e-mail), a zatwierdzając blokowaliby dostęp do tego produktu dla innych, a jednocześnie informowaliby mnie o chęci zakupu danego produktu.
Chodzi o kosmetyki, a to jest niemożliwe do ręcznej aktualizacji bazy, bo każdy ze znajomych musiałby być informowany osobno - wiele produktów występuje pojedynczo, a przewiduję spore zainteresowanie nimi. Tym bardziej, że przy tych produktach zazwyczaj wygląda to tak, że podsyłam znajomemu, on na drugi dzień pokaże żonie, a przez kolejny tydzień będą sobie wybierać koleżanki żony, żeby złożyć jedno większe zamówienie. Nie chcę tyle czekać :)
Zostales konsultantka Avonu? ;D
Neurotyczny -> nie do końca, choć teraz trochę tak się czuję :D Kosmetyki pochodzą bezpośrednio od producenta i były przekazywane w formie zestawów dla rodziny i znajomych - trochę mi się uzbierało i wypadałoby to spieniężyć.
Kurde, naszukałem się jakichś szablonów, poczytałem, aż w końcu wybrałem Quick Cart, tylko, że brakuje mi podstawowej opcji... Nie mogę wpisać ilości przedmiotów na stanie, a co za tym idzie, jeśli mam tylko jeden przedmiot to po jego sprzedaży muszę usunąć go ręcznie z listy. Czyli równie dobrze mógłbym rozsyłać excela po znajomych..
Czy może ktoś z Was potrafi rozszerzyć ten program o tę jedną funkcjonalność? Zgodnie z licencją program można dowolnie modyfikować we własnym zakresie. Kupowanie pełnej wersji (w której stan magazynowy jest dostępny) mija się z celem.
Albo nawet jeśli nie ustawiać ilości danego produktu, to może chociaż ustawić jakąś blokadę automatyczną po złożeniu zamówienia? Najwyżej te produkty, które się powtarzają, będą się powtarzać także na liście, adekwatnie do ich ilości..