Witam.
Posiadam :
-obudowę Antec Six Hundred, na górze obudowy wiatrak 200 mm
-cooler SilentiumPC Fortis HE1225
- 1 wiatrak będoncy już seryjnie w obudowie Antec Six Hundred 120 mm z regulacja prędkości
- 1 wiatrak SilentiumPC Zephyr 120 mm PWM
- 2 wiatraki Enermax UCTB12P TB Silence 120mm PWM
- 2 wiatraki Arctic Cooling F12 PWM
Na coolerze mam zamiar zamontować wiatraki Entermaxa jeden wwiew drugi wywiew.
Jak rozmieścić resztę, mam do dyspozycji 4 wiatraki , w obudowie jest miejsce dla właśnie 4,
2 z przodu, 1 z tyłu , 1 z boku. Dodam że kompa będę używał do mocnego podkręcania.
Który wiatrak gdzie umieścić i gdzie wwiew a gdzie wywiew?
Z tyłu wyciąga powietrze z obudowy, a pozostałe 3 wciągają powietrze do obudowy.
są trzy rodzaje wiartaków który , gzie lepiej umieścić,
Ten z boku to domyślam się że jest na wprost procesora i a bym go nie montował bo twierdzisz że montujesz dwa na procesor czyli patrząć od boku z prawej i lewej strony.
Te dwa z przodu będą zasysać powietrze potem te na procesorze czyli ten z prawej wciąga powietrze a ten z lewej w tym samym kierunku czyli wyciąga i na koniec ten z tyłu obudowy wyciąga.
W tym układzie ten z boku jest niepotrzebny, jak zresztą według mnie jeden na procesorze bo będzie tylko zakłucał przebieg powietrza i podnosił hałas.
nie ten zboku jest na prost radeona 4870X2
W obudowach wiatraki powinny być tak jesli na górze jest to ma wyciągać na zewnątrz powietrze jesli na dole obudowy jest miejsce wiatrak ma wdmuchiwać do srodka a ten na górze ma wyciągać to samo z przodu ma być nawiew a z tyłu wywiew. Jeśli chodzi o bok obudowy to wiatrak ma wiać oczywiście do srodka na karte sam tak mam 1 z przodu 1 z bok 1 z tylu 1 z góry + na procu enermax magma. P.S Wiatrak z Boku bardzo duzo daje u mnie karta ma 6 stopni mniej po założeniu wentyla 120mm na bok
Zobacz ja mam tą obudowe http://allegro.pl/obudowa-coolermaster-elite-430-black-sklep-fv-wwa-i1601701584.html <--- 1 obrazek pokazują strzałki jak montować wentylatory.
Narmo-> a nie lepiej tez wyciagajacy z dyskow twardych, ktore sie grzeja?
zwykle sie mocuje jeden maly na dwa dyski, wyciagajace powietrze.
dyski sie mocno grzeja i szkoda wpuszczac do srodka to powietrze.
a poniewaz w tej obudowie jest to fajnie rozwiazane, to nie zakloca sie ciagu w srodku obudowy...
http://www.antec.com/pdf/manuals/Six%20Hundred%20Manual_EN.pdf
4.1 TRICOOL™ FAN
Top TriCool™ Fan – The case comes with a 200mm top exhaust blue LED fan. The fan is installed so the air will be blown out of the case.
4.2 TWOCOOL™ FAN
Rear TwoCool™ Fan – There is a 120 x 25mm TwoCool™ fan preinstalled at the rear of the case. The fan is installed so the air will be blown out of the case.
4.3 OPTIONAL FANS
There are a total of three optional 120mm fan mounts—one side intake fan (on the left side panel) and two front intake fans (at the front of the HDD cage). We recommend using Antec 120mm speed control fans and setting the speed to Low. These fans must be installed so that the air is blowing into the case.
Czyli gora i tyl wyciaga powietrze na zewnatrz, reszta wdmuchuje.
Dessloch --> Dyski wcale się nie grzeją mocno, jeżeli nie są poukładane jeden na drugim i nie pracują bez przerwy. Mój osobisty "rekord" to 55 stopni (dysk w laptopie). Poza tym rozwiązanie mogło by jednak zaburzać przepływ powietrza wewnątrz, ponieważ wyciągane było by zimne powietrze, które zazwyczaj ląduje na spodzie obudowy.