Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak podpisać "Oświadczenie Woli" ?

15.04.2013 19:36
1
zanonimizowany907924
4
Pretorianin

Jak podpisać "Oświadczenie Woli" ?

Witam
Przed chwilą oglądnąłem fakty i tam namawiali na podpisanie oświadczenia woli.
Osobiście zawsze byłem za bo po co mi po śmierci organy, a jak komuś mogą uratować życie to czemu nie.
Szukałem w necie i znalazłem tylko jeden link: [link]
Jak to wypełnię to mam pewność że po nagłej śmierci będę mógł jeszcze kogoś uratować?

15.04.2013 19:40
😊
2
odpowiedz
zanonimizowany913541
22
Pretorianin

Wiesz, że chętniej wtedy Cię 'odłączają' jak coś? Zdarzają się przypadki że z nie wiadomo jak fatalnego stanu można jednak wyjść i po jakimś czasie cieszyć się życiem jak wcześniej (co prawda bardzo rzadko ale zdarzają się). Jednak lekarz raz stwierdzi "On nie ma szans, praktycznie umiera ale może ocalić komuś życie oddając organ/y", na co rodzina wzruszona się zgodzi i zaczną Cię nazywać bohaterem. Tylko pytanie- na co Ci ta bohaterskość przy fakcie własnej śmierci? Czy nie warto wykorzystać chociaż te 1~ % szans na przeżycie i powrót do zdrowia? Ale to Twoje powody do zastanawiania. Ja nigdy bym czegoś takiego nie podpisał.

15.04.2013 19:44
👍
3
odpowiedz
zanonimizowany907924
4
Pretorianin

Super jak mam zostać warzywem to wolę umrzeć :)

15.04.2013 19:59
spamer
👎
4
odpowiedz
spamer
140
Never Register

Pomyśl, co stałoby się ze światem, gdyby wszystkie warzywa myślały podobnie.

15.04.2013 20:10
😒
5
odpowiedz
zanonimizowany907924
4
Pretorianin

Miałem wielokrotny kontakt z takimi ludźmi i to nie jest życie~!
Wielokrotne męki i nie tylko dla takiego człowieka ale i dla jego rodziców!
Współczuję takim ludziom że ich to spotkało i sam nie chciał bym być w takim stanie :/

15.04.2013 20:27
😊
6
odpowiedz
zanonimizowany913541
22
Pretorianin

Oczywiście- szacunek dla ludzi którzy takie oświadczenia podpisują- być może mi, a być może innemu golowiczowi lub komuś z Waszych lub moich znajomych uratuje takie drobne coś życie :) Chodzi mi po prostu już o ten aspekt, kiedy odłączają i biorą organy, kiedy istnieje cień szansy na życie. I nie mam tu na myśli ciągłych tortur czy 50 lat śpiączki bo chyba to jasne, że tego życiem nazwać nie można.

15.04.2013 20:36
malyb89
7
odpowiedz
malyb89
186
Demigod

Ja tam nie podpisuje, ale w razie w odpukać rodzina wie, że chce oddać. Dla mnie podpisanie tej karteczki to prowokowanie kostuchy. Wiem, przesądy, ale...

15.04.2013 21:41
Stra Moldas
😊
8
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Haytham -> Ale NH2OH nie pyta, "czy", tylko "jak" podpisać. :)

15.04.2013 21:49
9
odpowiedz
zanonimizowany913541
22
Pretorianin

htt p://www.oswiadczeniewoli.com.pl/index2.php?plik=jak.inc&kat=1

Znalazłem coś takiego.

wtf, to już linków nie można na golu wklejac? Usuń sobie spację.

15.04.2013 21:53
Lilus
10
odpowiedz
Lilus
129
Redberry Belle

Po śmierci, zgodnie z obecnie obowiązującym prawem, Twoje organy mogą zostać pobrane do przeszczepu, chyba, że wyrazisz sprzeciw. Zgoda jest potrzebna, jeśli jeszcze żyjesz :)

Tu są jasne info:
https://www.dawca.pl/warto-wiedziec/prawo

15.04.2013 22:05
11
odpowiedz
zanonimizowany913541
22
Pretorianin

O... w takim razie dla odmiany zaofftopuję i spytam- jest coś na wzór tego wyżej prawnie ustalające że nie wyrażam zgody na pobranie moich organów po śmierci? (jak ktoś by pytał czemu, to odpowiedź moją ma wyżej)

15.04.2013 22:07
xanat0s
12
odpowiedz
xanat0s
244
Wind of Change
15.04.2013 22:09
Lilus
13
odpowiedz
Lilus
129
Redberry Belle

http://www.poltransplant.org.pl/form_main.html
Haytham, ja bym się bardziej obawiała o to, czy służbę zdrowia stać na leczenie mnie, gdyby przyszło mi tam dogorywać) a nie martwiła się o rejestr ;-)

edyt: Xanatos, dziekuję, że Ty przeczytałeś tekst z linkami albo użyłeś google ;-)

15.04.2013 22:21
14
odpowiedz
zanonimizowany913541
22
Pretorianin

Haytham, ja bym się bardziej obawiała o to, czy służbę zdrowia stać na leczenie mnie, gdyby przyszło mi tam dogorywać

Chodzi Ci np o podawanie morfiny przedśmiertnie by ulżyć w ostatnich chwilach przed pewną śmiercią tak? Cóż, to już jest niezależne od nas i nie mamy innego wyjścia jak tylko mieć nadzieję że sytuacja się do tego czasu poprawi...

19.04.2013 11:22
15
odpowiedz
zanonimizowany913541
22
Pretorianin

Przeczytałem póki co wszystkie ważniejsze artykuły oraz Ustawę Transplatacyjną oraz artykuły związane z Centralnym Rejestrem Sprzeciwów i nie rozwiało to do końca wszystkich moich wątpliwości;

Załóżmy hipotetyczna sytuację. Mam wypadek, jechałem akurat z bliską mi osobą, która znajduje się w ciężkim stanie i potrzebuje transplantacji jakiegoś organu, a w moim przypadku stwierdzono śmierć pnia mózgu i podtrzymują sztucznie moje życie przechodząc przez dalsze procedury. Czy jeśli wyraziłem powyższy sprzeciw, to choćby skały srały i inny bliski by wyraził zgodę na pobranie mojego danego organu dla tej bliskiej mi osoby w ciężkim stanie, było by już po ptakach?

Jeśli tak, to to jest trochę głupie. Przecież wiadomo że dla bliskiej osoby by się coś takiego zrobiło, a w wypadku osób niespokrewnionych powinno się pozostawić pełną autonomię w sprawie bycia lub nie, potencjalnym dawcą.

19.04.2013 11:26
16
odpowiedz
115
3 grosze
Wideo

[10] Zgoda jest potrzebna, jeśli jeszcze żyjesz :)

Nie zawsze .. dowód:

http://www.youtube.com/watch?v=YnHhJ48nqGw

20.04.2013 09:24
17
odpowiedz
zanonimizowany913541
22
Pretorianin

up [15]

20.04.2013 09:49
Lilus
18
odpowiedz
Lilus
129
Redberry Belle

[16] - ok, masz rację (:
[15] - rozumiem te regulacje w taki sposób (choć nie czytałam całej ustawy, ale skoro zadajesz pytanie, to zakładam, że nie ma przepisu szczególnego na taki deal), że owszem, jeśli podpiszesz, w opisanym przez Ciebie przypadku należałoby poszukać innego "źródła" organów. Bez pośredniego środka między altruizmem a egoizmem ;) Aha, co do postu
[14] - nie, nie to miałam na myśli. Wyraziłam swobodną refleksję dot. ogólnej kondycji polskiej służby zdrowia i przypadków, gdzie na leczeniu się oszczędza. Więc raczej w grę wchodzi niepodawanie morfiny przed śmiercią, morfina kosztuje! ;)

Forum: Jak podpisać "Oświadczenie Woli" ?