Czy da się podłączyć dekoder telewizji cyfrowej do monitora lcd z jedynym złączem DVI ? Czy jakiś konwerter/kabel jest możliwy do zastosowania ?
Są kable HDMI -> DVI, ale nie przesyłają (zazwyczaj) dźwięku. Podpinałem w ten sposób laptopa do monitora (Laptop - HDMI, monitor - DVI) i działało. Dźwięk ciągle był przekazywany na głośniki laptopa. Ala tam miałem możliwość wyboru, gdzie leci dźwięk. Nie wiem, czy dekoder nie uzna, że skoro podpinasz coś pod HDMI, to i dźwięk powinien tam lecieć.
Chyba ze dekoder podłącze tym właśnie kablem pod monitor a wieżę stereo podłącze do dekodera (o ile się da)..
Wszystko zależy od dekodera. Ostatnio konfigurowałem u ciotki dekoder Polsatu i po podłączeniu kabla HDMI znikała możliwość wybrania wysyłania dźwięku na analogowe chinche i mogłem wybrać tylko HDMI, albo cyfrowe wyjście optyczne. Po podłączeniu tego samego dekodera przez Eurozłacze (SCART) nagle odblokowywała się opcja wysyłania dźwięku na analogowe chinche.
Na szczęście wieżę dało się podłączyć pod telewizor i w nim wybrać, żeby dźwięk był wysyłany na zewnętrzne głośniki, zamiast tych wbudowanych.