Witam.
Przymierzam się do kupna iPhona 4, jednak mam pytanie odnośnie jednej kwestii, mianowicie jak wygląda sprawa z kupnem aplikacji oraz piosenek?
1. Załóżmy że podaje dane swojej karty kredytowej. Mam na niej po prostu pieniądze w złotówkach a nie w euro i chcę kupić aplikację za 5 euro, w takim przypadku jak to jest przeliczane? System automatycznie przelicza euro na złotówki wg. aktualnego kursu, i na dzień dzisiejszy z konta bankowego została by pobrana kwota w wysokości 21,35 zł?
2. Druga sprawa czytałem coś o tzw. "Gift Cards" ja te:
http://allegro.pl/itunes-app-store-pl-gift-card-10-euro-najtaniej-i3514085216.html
I pytanie - gdzie trzeba wpisać taki kod? Dodane zostaną te pieniądze w tym przypadku 10 euro do jakiegoś mojego wirtualnego portfela? Będzie to podobnie wyglądało jak płatności na Xbox Live i PSN?
3. Ostatnie pytanie dotyczy poprzedniego, gdzie można nabyć takie karty prezentowe w euro? Na allegro znalazłem tylko jedną taką aukcje, gdyż reszta dotyczy tylko kard z $, więc na polskim koncie raczej nieużyteczne.
Niektóre pytania mogą wydać się oczywiste, jednak niestety nigdy nie miałem iPhona oraz nigdy nie płaciłem na smartfonach kartą kredytową więc stąd tyle pytań. Dziękuje z góry za odpowiedzi :)
1. przelicza to bank, zresztą nie wiem czy dla Polski nie ma polskiego sklepiku z cenami w złotówkach
2. kod wpisujesz w app store
3. te gift cards są do kupienia w każdym sklepie na zachodzie - tesco, asda, stacje beznzynowe etc. Nie mam pojęcia gdzie je można kupić w Polsce.
1. Ceny w polskim sklepie sa w euro, bank przelicza je po swoim aktualnym kursie sprzedazy euro, jest to kurs wyzszy od sredniego o kilkanascie groszy.
Kurs po jakim Twój bank sprzeda Ci euro znajdziesz na jego stronie.
np. w mbanku: www.mbank.pl/notowania/kursy-walut/index.html
euro kupisz po 4.4084 zł czyli 5 euro będzie Cię kosztować 22,02 zł. Różnica to zdzierczy zarobek banku...