Hej!Mam dylemat w sprawie prezentu na gwiazdkę, otóż pomyślałem ,że fajnie dostać nowego kompa.I wtedy właśnie odkryłem iMaci . Niestety są cholernie drogie oraz mają trochę słabą karte graficzną.(Dlatego myślę na kupnem iMaca za granicą).Ale do pracy są po prostu idealne.Z kolei PC_ety wiadomo z tą kasę można było by stworzyć potwora.Więc jestem w kropce.W gry zbytnio nie gram praktycznie w żadne jedynie od czasu do czasu w jakieś MMO.Pomóżcie licze na wasze rady.
Do jakich zadań maiłby być stosowany ten IMac?
Słyszałem że są bardzo dobre do pracy z grafiką ale nie wiem ile w tym prawdy.
Ale ja i tak nie widzę sensu kupowania jakiegoś IMaca i przepłacać za markę. Sam bardzo podobnego PC-ta złożysz za połowę ceny. Więc nie ma sensu pchać się w IMaci. Każdy ma swoje zdanie więc przemyśl to jeszcze raz.
No niby tak ale jak u kumpla patrzyłem jak działa ten OS X na jego Macu to dla mnie to było genialne.W sumie iMac służył by mi do netu typu FAcebook czy do własnej strony internetowej.
A ja na twoim miejscu po prostu przeszedł się do jakiegoś znajomego/sklepu i dokładnie "obmacał" iMaca. Bo z komputerami Apple to jest tak, że albo zakochujesz się w nich od pierwszego wejrzenia, albo całkowicie ci się nie podobają. Nie ma stanu pośredniego :p Dlatego "poznaj" iMaca. Mogę cię zapewnić, że po takim kontakcie będziesz już całkowicie wiedział co wybrać ;-)
EDIT: No właśnie, poprzednim postem odpowiedziałeś sobie na pytanie. Jeżeli ci się to spodobało, bierz iMaca, i tyle w temacie. Musisz jednak pamiętać że OSX to zamknięty ekosystem, niekompatybilny z Powszechnym Windowsem.
Jeśli masz możliwości finansowe, to sugerowałbym tego iMaca. Z Macintosha korzystam od ponad 4 lat i korzystam nie do pracy - używam go rzeczy 'codziennych'. Mac OS X jest dla mnie przyjemniejszy w obsłudze, lepiej rozwiązany niż Windows, ładniejszy.
Przejedź się do któregokolwiek sklepu z produktami Apple - iSpot. W każdym większym mieście jest przynajmniej jeden. Tam sprawdzisz jak działa :)
edit.
Hm, też nie widziałem posta [3], gdy pisałem i zgadzam się z PS3fan - właśnie dokonałeś wyboru :)
Heh nawet nie zauważyłem. No tak OS X jest super tylko się zastanawiam czy tylko on jest super? Kumpel opowiadał ,że Flash Player u niego nie działa czy to prawda? Bo jak tak to nici z gier przez neta.A jeszcze małe pytanko.Tutaj bardziej chodzi o tych co mają maciCo sądzicie o tej myszce z Apple,Magic mouse dużo ludzi ją krytykuję.Why?
Z tego co mi wiadomo to Flash Player jest nastawiony na Windowsa, stąd mogą się zdarzyć problemy z kompatybilnością z innymi platformami. U mnie na MacBooku co jakiś czas, np. podczas oglądania filmu na YT wykorzystuje prawie całą moc obliczeniową obydwu procesorów, mija po jakimś czasie.
Co do myszki - mojego trackpada nie wymienię na żadną myszkę na świecie, jest strasznie wygodny i gesty wykonywane na nim pozwalają na szybszą obsługę systemu. Taki trackpad jest dostępny również jako osobne urządzenie, nazywa się chyba Magic Trackpad, sprawdź sobie ;)
Myszki od Apple używałem w liceum, co prawda poprzedniej wersji, ale obecna w ergonomii niewiele się różni. Niezbyt lubiłem jej używać, chociaż mój kolega kupił sobie taką i na Windowsie używa. Wniosek? Musisz sam sprawdzić - pojedź do iSpotu, obsługa tam jest solidnie przeszkolona i odpowiedzą na wszystkie twoje pytania jednocześnie pokazując wszystko na sprzęcie ;)
Flash Player nie działa na urządzeniach z iOS, ale na OSX nie ma z nim najmniejszego problemu.
A co do myszki- nie wiem, nie używałem. Ale myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia. No bo w końcu, gdyby była jakaś mega niewygodna, to ludzie by jej nie używali, nie? :p
No ale OS X mozna zaistalowac na PC , wiec po co przepłacać ?
Eee, no na przykład... Bo nie jest to legalne? A poza tym nie można po prostu włożyć płytki z OSX-em do stacji dysków i ot tak zainstalować. Trzeba najpierw ściągnąć specjalną, amatorsko zmodyfikowaną wersję OSX (kwestią loterii jest czy zadziała czy nie), i potem jeszcze nieźle się natrudzić przy jej zainstalowaniu. Nie jest to takie łatwe, na jakie wygląda. No ale przede wszystkim nie jest to legalne: Po co kupować iMaca, skoro można ściągnąć OSX-a z neta?= po co zarabiać pieniądze, skoro można obrabować bank?
Tak, nazywa się to Hackintosh, nie zawsze działa i nie na każdym sprzęcie. Jednocześnie, jest to piractwo takie samo, jak piracenie Windowsa.
iMacowa mysz jest tragiczna, stara (z kulko-clitem) jest gorsza od nowej, lepiej kupic porzadnego logitecha (ja tak zrobilem) lub touchpada, ktory z lionem calkiem fajnie dziala.
Ja osobiscie z liona wrocilem do leoparda, chodzi glownie o dzialanie niektorych aplikacji (keynote) ktory to jest absolutnie nieuzywalny pod lionem (z powodu autosave)
Maca mozna kupowac wylacznie dla kilku programow, do calej reszty wolalbym wybrac peceta.
W domu uzywam obydwu systemow, nie widze jakiejs "magicznej" roznicy pomiedzy nimi, wygoda uzytkowania, ergonomia itp. sa stosunkowo podobne (w odniesieniu do win7), duzo trudniej jest dostac (moim zdaniem) wyspecjalizowane programy freeware, ktorych ilosc pod win jest duuuzo wieksza.
Jezeli jednak w gre wchodza programy ktorych na windows sie nie dostanie - dla mnie jest to wlasnie keynote, jednak warto wspomniec o Garage Band, i jego odpowiedniku dla profesjonalistow - Logic, Niestety Final Cut X, jako kompletnie nowy produkt sprawdza sie srednio (ale nie kosztuje strasznych pieniedzy), jednak ciagle jest klasa sama dla siebie.
Kolejna sprawa - mac store, wiekszosc aplikacji kupiona w tym sklepie moze byc uruchomiona na 5 zarejestrowanych pod jednym kontem maszynach, nawet Final Cut X. Opcja ta dziala tylko w wypadku osob prywatnych, firmy nie maja juz tak kolorowo.
Jezeli chodzi o podstawowe uslugi systemowe - internet, video roznicy nie ma zadnej, no moze dla obslugi wmv trzeba doinstalowac periana, flash chodzi chociaz niektorzy maja z nim jakies dziwne problemy.
A poza tym nie można po prostu włożyć płytki z OSX-em do stacji dysków i ot tak zainstalować. Trzeba najpierw ściągnąć specjalną, amatorsko zmodyfikowaną wersję OSX (kwestią loterii jest czy zadziała czy nie), i potem jeszcze nieźle się natrudzić przy jej zainstalowaniu.
Właśnie tak to właśnie wygląda, wkładam się normalną płytkę z OSXem (Retail) i się instaluje. Można korzystać z dystrybucji, ale normalni ludzie tego nie polecają.
Co to w ogóle za argument "i potem jeszcze nieźle się natrudzić przy jej zainstalowaniu." - przecież to jest zwykła instalacja Maca, skończ pieprzyć jak nie znasz tematu, dwa razy powtarzasz argument o legalności, bo tylko on dla Ciebie ma jakąś wartość, a reszta to gadka szmatka.
Po drugie, jaka loteria czy zadziałą czy nie zadziała? Jeżeli METALO składa teraz kompa, to wystarczy tylko kilka dokładnych wskazówek dotyczących płyty głównej i karty graficznej.
Np co do kart graficznych, to Hackintoshe średnio lubią się z geforce'ami 4xx, 5xx, ale Radeonki już pięknie działają.
Osobiście sam będę składał pod Hackintosha, jedyne co trzeba zrobić, to troszeczkę pomyśleć przy wyborze sprzętu, a sama instalacja i dogranie kilku sterowników to bułka z masłem.
Moja (przyszła) konfiguracja:
MSI Z68MA-ED55 (B3)
Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX
MSI Radeon 6850 Cyclone OC 1GB DDR5 PCI-E BOX
SilentiumPC Gladius 800 Pure Black
2 x Kingston HyperX DDR3 2x2048MB 1600MHz CL9 Heat Spreader BOX
Corsair CX600V2 600W
Samsung SpinPoint F3 HD103SJ (1TB, 7200RPM, 32MB, SATA/300)
LG GH22NS50RBBB czarny OEM
I wszystko będzie śmigało jak szalone.
Polecam to forum, tam wszystkiego można się dowiedzieć: http://forum.osx86.org.pl
@up: i kto tu nie zna tematu? Retaila nie da się ot tak zainstalować na PC. Jest to równie trudne (a nawet trudniejsze) jak instalacja iAtkosa czy iDeneba. Po prostu trzeba zhackować system (jak sama nazwa "Hackintosh" wskazuje"), co dla zwykłego użytkownika nie jest wcale łatwym zadaniem. No ale to jest już jego decyzja. Chce dołączyć do takich tępaków jak ty i użerać się z Hackintoshem, droga wolna.
To że dla Ciebie jest to rzecz trudna, to mało mnie to obchodzi.
I nie, nie będę się z nim użerał, z uśmiechem na ustach go bez problemów zainstaluję, tępaku. ;)
Bo jeżeli umie się czytać, wszystko jest proste.
Bierz peceta. Masz lepszą wydajność za mniej. Po co kombinować z software'm?
s1' -> Przed chwilą wsadziłem płytę z Leopardem do PC mojej dziewczyny. Z poziomu Windowsa - ni cholery nie da rady uruchomić instalacji, z poziomu BIOSa również. Mam nagrać ci film pokazujący, jak to wygląda?
Kolega z liceum postawił na swoim netbooku Hackintosha, wiem ile było pie*dolenia się z tym, jak dźwięk mu siadał co chwilę (mimo tego, że miał ten model 'oficjalnie' wspierany przez Hackinstosha), ekran zmieniał kolor - na Windowsie nie było problemu.
I tak btw jeszcze, pisząc o tym, że robisz Hackinstosha i podając link do forum związanego z tym, zachowujesz się tak samo, jak ktoś kto ściąga gry z The Pirate Bay...
@up: może nie potrzebuje takiej wydajności? Mi są 4 rdzenie i świetna karta graficzna niepotrzebne, nie używam go do grania, ani obróbki wideo.
maci wcale nie mają słabej grafy. w koncu uzywane sa najczesciej wlasnie do obróbki zdjęc i przez grafików komputerowych
@s1': gdyby to było takie proste, to w ogóle nie byłoby takiego forum jak osx86.pl No ale pozostawiając już kwestię instalacji, taki piracki, nielegalnie zmodyfikowany system z szemranych źródeł zachowuje sie tak, jak spiracona gra. Nie masz gwarancji, że poprawnie zadziała (patrz ostatni post Hipppcia), więc naprawdę trzeba być tępakiem, aby kupować nowy komputer specjalnie dla Hackintosha. I tyle w temacie.
A co do karty graficznej iMaców, to jest to z reguły Radeon HD5770 1GB. Karta w miarę aktualna, ale zdecydowanie nie przyszlosciowa (mówię teraz o grach). Chodzą na niej najnowsze gry na wysokich, jednak teraz juz powoli przestaje wyrabiac. Ale do taki zastosowań jak net itp. starczy aż nadto (do czegoś takiego starczyłaby nawet integra).
Spoko, nie będę was przekonywał, szczególnie gdy czytam tak idiotyczne aegumenty jak - "gdyby to było takie proste, to w ogóle nie byłoby takiego forum jak osx86.pl". Niech każdy siedzi na tym systemie jaki uważa za najlepszy dla siebie, tyle. :)
Jeśli się nie mylę, to iMac ma matrycę IPS. Monitor o podobnej wielkości kosztuję pewnie z 4000 zł. Także cena tego iMaca nie jest wcale tak mocno wyssana z palca.
Zamiast moze mac'a zastanow sie nad linuxem.
Dobra dzięki za rady jakie mi udzieliliście.Już wybrałem ,pewnie połowa będzie mnie wyzywać..Wybrałem iMaca!Zobaczę jak się sprawuję jeśli okaże cienki jak mówicie to go sprzedam. Pozdro all