Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Honda Civic i kontrolka silnika

27.05.2011 08:48
Ace_2005
1
Ace_2005
190
Bo tak!

Honda Civic i kontrolka silnika

Witam!

Pół roku temu kolega zakupił Hondę Civic 2002 r., silnik 1.4 benzyna, 95 KM, przebieg 105 000 km.

Jakiś czas temu pojechaliśmy tym autem do Niemiec. Dystans w tę i z powrotem wyniósł 1 200 km. Wszystko było w porządku. Trasę przejechało się na jednym zbiorniku paliwa.

Jakiś czas temu w tym aucie zapaliła się na żółto kontrolka silnika. Kolega pojechał na komputer (nie było mnie przy tym, więc piszę to, co mi powiedział). Ponoć facet tłumaczył jemu, że może mieć to związek z drugim cylindrem w silniku. Komputer został zresetowany, a kontrolka przestała się świecić.

Kilka dni temu znów byliśmy w Niemczech. Taka sama trasa, pokonana z taką samą prędkością, auto bez obciążenia (tylko kierowca i pasażer). W trakcie jazdy znów zapaliła się wspomniana kontrolka. Co mnie niepokoi, to fakt, żeby wrócić trzeba było dolać jeszcze 10 litrów paliwa, bo jakoś szybko uciekało. Czy ktoś wie, albo ma pomysł, co może się dziać z autkiem?

27.05.2011 09:58
wysiak
😱
2
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

1200 km na jednym baku?
<---

Komputer poprzez kod bledu mowi z czym jest problem, jesli wskazywal na 'drugi cylinder w silniku', to nalezalo tam zajrzec i zobaczyc co z nim jest nie tak, a nie tylko kasowac wskazanie bledu, i liczyc ze przyczyna 'sama sie naprawi'. Zalecalbym wybrac sie do jakiegos bardziej kumatego mechanika (i z moich doswiadczen hondowskie ASO wcale nie musi byc najlepszym miejscem).

27.05.2011 10:24
3
odpowiedz
vlodek2532
6
Senator

Hondę Civic 2002 r., silnik 1.4 benzyna, 95 KM, przebieg 105 000 km.
Dystans w tę i z powrotem wyniósł 1 200 km. Wszystko było w porządku. Trasę przejechało się na jednym zbiorniku paliwa.

Chyba butla 60 l gazu + cały bak paliwa to tak ale ogółem tylko smoka w tej bajce brakuje

27.05.2011 10:39
jasonxxx
4
odpowiedz
jasonxxx
154
Szeryf

Dobra bajka. Pojemność zbiornika paliwa w Civicu z tamtych lat to 55 litrów, aby dowlec się na ostatniej kropli po przejechaniu dystansu 1200km musiałaby spalić 4,58 l / 100km, co jest niemożliwe. Średnie spalanie takiego samochodu po trasie przy spokojnej jeździe, do tego biorąc pod uwagę przejazdy przez miasta w Polsce i szybszą jazdę w Niemczech, to trzeba liczyć średnio około 7 litrów/100km (a niewykluczone że i więcej, zależy od kierowcy) w takim samochodzie.

Pomyliłeś się o jakieś 30 litrów, no chyba, że masz gaz, to by się zgadzało, przy spalaniu LPG 10/100 km oba zbiorniki by wystarczyły :)

27.05.2011 12:02
5
odpowiedz
zanonimizowany436564
57
Legend

Może mieć to związek z drugim cylindrem w silniku.
Sto złotych się należy, numer konta prześlę na priv.

27.05.2011 12:32
Ace_2005
😃
6
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Dobra, przyznaje się bez bicia. Zrobiłem z siebie kretyna. Pomyliłem się. Chodziło mi o to, że dystans z Polski do Niemiec w jedną stronę wyniósł 600 km i taką odległość pokonaliśmy na jednym zbiorniku paliwa. Nie wiem, dlaczego to zsumowałem w obydwie strony. Jeszcze raz sorry. :D Ale może ktoś ma wiedzę na temat silnika i ewentualnie wie, co może się dziać?

wysiak -> Być może pomyliłem się z mocą silnika. Jak wspomniałem to nie moje auto i za dużo na jego temat nie wiem.

27.05.2011 12:40
jasonxxx
😃
7
odpowiedz
jasonxxx
154
Szeryf

A wracając do tego zbiornika paliwa to właściciel auta po niemieckich autostradach większość drogi przejechał z prędkością 140 km/h. Rzadko było to 160. Nie rozpatrujmy tego, czy to wolno, czy nie. Przejechało się tyle na jednym zbiorniku i koniec dyskusji. Ja przy tym byłem i w przeciwieństwie do Was mam większą świadomość tego, jak to wyglądało...

...a potem się obudziłem

27.05.2011 12:43
wysiak
8
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Raz, ze w tym roczniku nie bylo silnika 1.4 95KM, silnik 1.4 16V z tego modelu mial 90KM. Dwa, ze osiagniecie takiego dystansu na baku jest absolutnie nierealne, najezdzilem sie troche dokladnie takim Civicem (w tamtym czasie nowym) wlasnie na niemieckich autobahnach, i dawalo sie dociagnac do 700 km (trasa z Polski do Monachium), ale zbyt wiele w baku nie zostawalo (zwykle tak na krawedzi wlaczenia sie rezerwy). Przy szybszej jezdzie (a 160 to nie jest wolna jazda dla tego silnika) czasem trzeba bylo tankowac po drodze.

Tu zreszta dowod.
http://www.autocentrum.pl/spalanie/honda/civic/vii/silnik-benzynowy-1.4-16v-90km-2001-2005/

"Ale może ktoś ma wiedzę na temat silnika i ewentualnie wie, co może się dziać?"
Oczywiscie, kompetentny mechanik, ktory ten silnik obejrzy, powinien wiedziec.

27.05.2011 12:58
blackhood
9
odpowiedz
blackhood
79
sentimental fool

Nie wiem jak to jest w tej generacji, ale poczytaj sobie o samodiagnostyce. Kod błędu można sobie odczytać samemu i jakieś pojęcie o usterce będziesz już miał.

Forum: Honda Civic i kontrolka silnika