witam, czy do portu HDMI na karcie graficznej mozna podlaczyc źródło sygnału, aby karta graficzna przekazywała obraz na monitor podłączony wejsciem cyfrowym? mam dekoder z wyjsciem HDMI a monitor ma wejscia tylko komputerowe.
grafika to ATI Radeon HD5750, windows 7.
Na kartach graficznych z reguły są tylko wyjścia HDMI. Możesz spróbować pobawić się z przejściówką HDMI -> DVI i przez nią podłączyć dekoder do monitora, ale nie będzie w ten sposób przekazywany dźwięk.
A ja mam pytanie: Co się stanie jak po podłączeniu komputera do TV zmienie rozdzielczość na taką która nie jest obsługiwana na tym TV? (bo będzie za duża, albo dziwna np. 1420x1024
HETRIX22 -> To nie jest normalnie możliwe. Po podłączeniu kompa pod TV, zostanie on normalnie wykryty jako urządzenie (np. 1080p) i będziesz miał do dyspozycji wyłącznie rozdzielczości jakie ten TV obsłużyć potrafi.
Aby wymusić inną, musisz już kombinować.
No ale domyślnie w laptopie (bo dokładniej to chodzi o laptopa) maksymalna rozdzielczość to 1366x768 i nie da się wyżej. Po podłączeniu do ekranu TV rozdzielczość zmniejsza się do 1200x1024(wiem że takiej nie ma, ale coś koło tego, nie pamietam) jako zalecana, ale suwak się odblokował i da się ustawić nawet 1920x1080. Moge ustawić tą najwyższą i nic sie nie stanie?
HETRIX22 -> To bardzo dziwne co mówisz. Po podłączeniu lapka pod TV nie mam problemu z ustawieniem go rozdzielczości TV, mimo że jest ona wyższa od ekranu lapka.
Jeśli masz TV fullHD ja bym na twoim miejscu spróbował:
1) Zaktualizować starty do karty graficznej lapka
2) Jeśli nadal nie wykrywa poprawnie TV - wymusić rozdzielczość 1920x1080. Najwyżej nie zadziała. Nic więcej się nie stanie.
3) Spróbuj zaktualizować soft TV.
Starsze TV czasami miały kłopoty z podłączeniem do kompa ale od jakiegoś czasu się z tym nie spotykam.
Zaobserwowałem takie coś, że jak włączam telewizor wyświetla mi się 1080i, a jak wejde w CYFRE+ automatycznie przestawia się na 720p. Nie wiem jaka to różnica, ani w ogóle co to oznacza, ale może to ma jakiś związek?
ou shit... HD ready :P. Czy to oznacza, że nie moge ustawić rozdzielczości 1920x1080?
Sprawdziłem i 1920x1080 wskoczyło bez problemów. Teraz wszystko na pulpicie jest mikroskopijne