Mam obecnie HD 7950, ale już niedługo wyjdzie długo oczekiwany przeze mnie Quantum Break który będzie miał ogromne wymagania (na xone działa tylko w 720p) więc i przydałaby sie lepsza grafika żeby to poszlo jesli nie na full to przynajmniej prawie :D
Reszta podzespołów ;
Core i7 3770
8gb ram
Thermaltake Smart SE530W
Widziałem, że ostatnio R9 jest mocniejszy, ale ciągnie wincyj prądu :F i tu się pojawia obawa - zasilacz podoła?
Poza tym jak myślicie po premierze nowych kart coś sie na rynku ruszy? Z dnia na dzień spadną ceny?
W sumie mógłbym poczekać, ale to prawdopodobnie dopiero w czerwcu czyli po wszystkich fajnych premierach (mirrors edge, doom itd. ) Na tym 7950 też na pewno pogram tylko QB będzie chodzić pewnie na średnich czyli trochę suabo
W necie są dziesiątki benchmarków, testów, rankingów itp. porównujących te karty.
Błędem jest kupowanie karty dziś, jeżeli posiada się HD 7950 - za parę miesięcy premiera nowych układów (nie musiałbyś się martwić o zasilacz, gdyż te to 14nm i 16nm, więc nie pobiorą dużo).
Jeżeli już koniecznie musisz dziś, to tylko Radeon (GCN 1.1 lub 1.2), który radzi sobie z DX12 - w przeciwieństwie do Nvidia.