Przymierzam się do zakupu karty gtx560 (PCI-E 1.1 x16) stąd pytanie czy jak podłącze do szybszego Pci ex2 to karta będzie szybciej działać czy lepiej sobie darować port 2
Drugie pytanie: Na ile szybszy jest port pci ex 2, bo nie wiem gdzie to znaleźć - jakieś porównanie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/PCI_Express
GTX 560 wspiera PCI-E 2.0, ale tak czy siak nie ma to znaczenia przy tej klasie karty. Różnicy nie będzie.
Dzięki
moja płyta to Gigabyte GA-F2A88XM-DS2 (1PCI, 1PCI-E x1, 1PCI-E x16)
x16 to port 2.0 - w który port najlepiej włożyć tą kartę?
W ten w który wejdzie, na tej płycie jest tylko jeden taki. Do portu PCI-E x1 karty nawet nie wciśniesz bo jest za krótki.
A gdzie chcesz to jeszcze wkładać? Przecież na tej płycie masz tylko jeden slot PCIe x16.
Portów express są 2 tylko 1 jest x16 2.0 więc nie wiiem czy bez problemu gtx560 z wejściem 1,1 będzie pasował do pci ex 2.0
GTX 560 obsługuje PCI-E w standardzie 2.0, było to już raz wyżej napisane, czytaj ze zrozumieniem odpowiedzi. W ogóle to na tej płycie jest tylko jeden port do którego karta graficzna będzie pasować więc i tak nie masz co kombinować.
tak tylko na aukcji na której chcę kupiić nie ma napisane 2.0 tylko 1,1
edycja dobra przepraszam nie doczytałem - czyli w 1 port 2.0 nawet jeżeli karta ma 1,1
No to jest źle napisane. Poza tym starsze wersje magistrali są w 100% kompatybilne z nowszymi.