Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Gry się zacinają. Proszę o pomoc.

25.11.2013 01:09
😒
1
zoxie.
2
Junior

Gry się zacinają. Proszę o pomoc.

Witam. Mam problem z zacinającymi się grami na laptopie, a chyba raczej ze spadkiem fps. Otóż gdy gram w Assassins Creed 4 mam zaledwie od 5-20 fps max, ale te 20 fps tylko na 2-3 sek. Dodam, że gra wcześniej działała płynnie na niskich wymaganiach z 50 fps i czasami wyżej, a Battlefield 4 działa normalnie, chociaż na niskich, ale mam ok. 60 fps. Później zrobiłem test. A mianowicie ściągnąłem AC 3 (niskie wymagania) - od 10-15 fps. Potem AC Revelations (niskie wymagania) i to samo. Jakiś niecały rok temu po wyjściu AC 3 miałem ok. 60-70 fps przy wymaganiach średnich. Przy najnowszym Batmanie taka sama sytuacja jak przy AC 4.
Zainstalowałem najnowsze sterowniki, zrobiłem format, ściągałem Game Boostera i inne programy poprawiające wydajność i nadal nic. Jeżeli chodzi o temperaturę przy grach to mam od 50 stopni do max 80 przez programik HWMonitor. Nawet na League of Legends spadły mi fps'y ze 120 na 40-50, ale da się w miarę grać. Mój sprzęt to:

Procesor: Intel Core i3-2350M 2,3 GHz
RAM: 4GB DDR3
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 610M 2GB
Dysk: 500GB SATA3
System: Windows 7 Premium

Bardzo proszę o pomoc. I nie chciałbym komentarzy związanymi z pieniędzmi, bo na takie coś nie mam pieniędzy niestety. Wcześniej wszystko działało płynnie a teraz wszystkie gry straciły prawie połowę fps.

25.11.2013 05:39
2
odpowiedz
zanonimizowany932118
8
Chorąży

To jest laptop czego od niego wymagasz :P. Zainstaluj win 7 ultimate sterowniki do wszystkiego antywirusa i zdefragmentuj dysk . Ale jak będziesz formatował dysk zrób sb jedną partycje

25.11.2013 10:45
3
odpowiedz
zoxie.
2
Junior

No tak, ale specjalnie brałem laptopa typowo do gier. A dysk zdefragmentowałem, ale i to nie podziałało.
Sterowników już nowszych nie ma narazie xd Wszystko to co uaktualniłem jest najnowsze od systemu, grafiki, po procka.

25.11.2013 11:00
siwy346
4
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Zainstaluj win 7 ultimate sterowniki do wszystkiego antywirusa i zdefragmentuj dysk .
Wersja systemu nie ma znaczenia, antywirus może go spowolnić, po za tym skąd wiesz czy jakiegoś nie ma, a defragmentacja nie ma już takiego znaczenia, więc wsadź sobie w nos takie porady.
I dlaczego nakłaniasz go piractwa?
Ale jak będziesz formatował dysk zrób sb jedną partycje
Bo?
Mylisz się w każdym zdaniu człowieku. :D

zoxie.->
Programy typu GameBooster nie są takie idealne. I cudów się nie spodziewaj.

Mimo sprawdzenia temperatur to właśnie w nich bym doszukiwał się problemu. Ewentualnie może jeszcze popatrzeć w stronę dysku twardego.
Skąd ściągasz sterowniki do grafiki z Windows Update czy sumiennie aktualizujesz ze strony Nvidii?

25.11.2013 11:20
5
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

Wywal game boostera, zainstaluj jeszcze raz nie koniecznie te same sterowniki. Powinno pomoc.

Jak nie, to przed uruchomieniem gry wylacz wszystkie aplikacje z traya. Opcjonanie wylacz wszystkie znane aplikacje z autorunu poprzez "msconfig", potem zrob restart systemu. Jesli gry zaczna dzialac poprawnie, to problem lezy wlasnie w ktorejs zewnetrznej aplikacji, wtedy zacznij przywracac do autostarsu po 2-4 aplikacje , zrob restart i testuj gre dopoki nie zlokalizujesz tej powodujacej spadek FPS.

25.11.2013 12:35
6
odpowiedz
zoxie.
2
Junior

Sterowniki ściągałem ze strony NVIDIA.

A co do aplikacji to robiłem już tak, że wyłączałem większość z autostaru i próbowałem przywracać je pojedyńczo, ale nie pomogło.

W ostateczności będę myślał nad zmianą dysku twardego. Macie jeszcze jakieś propozycje?

25.11.2013 12:45
siwy346
7
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Zobacz też jak tam kwestie złośliwego oprogramowania.

Na własną rękę możesz przeskanować programem Malwarebytes AntiMalware(pełny skan wszystkich dysków, odznacz przy instalacji włączenie okresu próbnego).
http://www.malwarebytes.org/mwb-download/

25.11.2013 16:10
8
odpowiedz
zoxie.
2
Junior

Przeskanowałem i nic ;(

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ? Bo ja jestem w chwili obecnej bezradny i moje jak i Wasze propozycje nic nie zdziałały :-(

25.11.2013 19:39
9
odpowiedz
zanonimizowany932118
8
Chorąży

siwy nie znasz się temperatury to gratka można je ustawiać . Może problem tkwi w środku

25.11.2013 19:42
😜
10
odpowiedz
zanonimizowany932118
8
Chorąży

a jeszcze do siwego teraz każdy piratuje wszystko na co nie patrzysz np taka sytuacja pożyczysz mi jakąś gre - sorry ja sam pobierałem . Chyba że Ty nie piratujesz NICZEGO w co nie mogę uwierzyć

Forum: Gry się zacinają. Proszę o pomoc.