Witam ;) Otóż jak w tytule poszukuję gier rpg osadzonych w średniowieczu. O co mi dokładnie chodzi? Preferowany widok z trzeciej osoby, strategia ograniczona do minimum (Dragon Age mi nie podszedł). Raczej nie MMO, ale tez mogę rozważyc. Bardzo bym chciał coś podobnego do Wiedźmina 1. Czekam na jakieś propozycje, oprócz oczywiście serii The Elder Scrolls i Gothica. Pozdro!
Chivalry, Wiedźmin 2, seria Risen, Dragon Age 2
edit.
Joanna d'Arc(ona powinna mi pierwsza na myśl przyjśc -,-), War of the Vikings, The Cursed Crusade
Divinity 2
Kingdoms of Amalur
W Wiedzmina 2 oczywiscie gralem, co sie chyba rozumie samo przez sie, ale niestety moim zdaniem jedynce do piet nie siega. Dragon Age 2 podobnie jak jedynka mi nie podeszlo. Chivalry - gry bez fabuly tez nie chce :P Risen, War of the Viking, The Cursed Crusade, Mount and Blade (chociaz tutaj sie zastanawiam, bez zadnych elementow fantasy tez mnie nie pociaga) jak najbardziej obadam. A co do Divinity 2 to gra chodzi mi tylko i wylacznie w 30 klatkach, co strasznie psuje przyjemnosc z gry. Ale dzieki ;)
Nie pisz, że osadzonych w średniowieczu skoro piszesz o grach w pseudośredniowiecznym fantasy, eh...
Zobacz sobie na steamie Warbanda, jest darmowy weekend i promocja... bez modów jest to nudny przeciętniak, z najlepszymi modami, prawie nienudny uzależniający h'n's-grind-strategic-sandbox...
Imho dla ciebie jest slasher jak Darksiders czy Dragon's Dogma albo h'n's jak Path of Exile, skoro piszesz o braku strategii(tak naprawdę chodzi ci o taktykę...), bo dobry erpeg, to gra gdzie taktyka jest istotna...
Może Two Worlds albo Fable?
Najlepsze będzie to mimo, że będzie w FPP: https://www.gry-online.pl/gry/kingdom-come-deliverance/zc3b4c no ale cóż wciąż czekamy!
HUtH też chciałem polecić Dragon's Dogma'e, ale to na konsole*
spoiler start
chociaż autor nie podał konkretnej platformy ;)
spoiler stop
Czekaj na Kingdom Come: Deliverance. Niestety premiera dopiero w przyszłym roku, ale warto czekać.
Z gier, które wyszły to polecam Warbanda z modami.
HUtH: nie mowie o zadnym pseudosredniowiecznym fantasy, tylko gry takie jak Mount and Blade niezbyt mnie zachwycaja. Strategia czy taktyka - to nie jest jedno i to samo? Dla mnie erpeg to gra gdzie moge wczuc sie w postac, pochodzic po sredniowiecznym miescie, posiedziec w karczmie i spedzic dobra godzine na dialogach z postaciami, takie tam. Nie mowie ze nie lubie strategii, bo przegralem setki godzin w Twierdze czy Kozakow, ale jak pisalem szukam gier podobnych do Wiedzmina. Polecone wyzej Divinity 2 - swietne, niesamowicie sie wciagnalem.
Na Kingdom Come rowniez sie natknalem, i mimo ze fantasy tam calkowicie brak, to zapowiada sie cudownie i na pewno zagram.
oczywiście, że o tym mówisz, bo ani Wiedźmin, ani Skyrim, ani Gothic nie są osadzone w średniowieczu, no tak to po prostu jest, że to fantasy.
Strategia i taktyka - zajrzyj do słownika.
A skoro erpeg jest dla ciebie tym, jak to opisałeś, to sporo gier przygodowych pod to podpada.
Tylko po co czepiac sie slowek? Dobrze, przepraszam ze nazwalem te gry rpgami, skoro widocznie nimi nie sa. Nie wiem skad wniosek ze w rpg taktyka musi byc istotna. Moze z drugiej strony troche zle wyrazilem - nie chce gier gdzie tak jak na przykladzie Dragon Age'a gdzie kieruje sie druzyna, trzeba skakac miedzy postaciami i pauzowac gre w trakcie. Skoro Wiedzmin ani Skyrim nie sa osadzone w sredniowieczu, to gdzie? Fakt, ze fantasy, ale dziejace sie wlasnie w tych czasach, co oczywiscie widac i co jest potwierdzone pojawiajacymi sie w grze datami. Chodzilo mi bardziej o to zeby wykluczyc gry takie jak Gwiezdne Wojny czy Mass Effect. No ale mam co chcialem, wiec chyba koniec tematu.