Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Grand Theft Auto V problemy z płynnością.

21.04.2017 01:03
1
Gopnik
1
Junior
Wideo

Grand Theft Auto V problemy z płynnością.

Na samym początku chciałbym przekazać znak pokoju Wszystkim użytkownikom forum i prosić o wyrozumiałość i ewentualne wskazówki jeśli robię coś nie tak w kwestii prowadzenia dyskusji na forum. O sobie nic pisać nie będę bo podejrzewam że nikogo to nie interesuje. Przejdę więc do sedna sprawy i powodu przez który się tutaj znalazłem. Mianowicie chodzi o grę GTA V i problemy z jej działaniem. Komputerem na którym usiłuję czerpać rozrywkę z tej zacnej produkcji jest laptop marki ASUS model A540L (wg. wlepy na obudowie) bądź X540LJ (wg. informacji Windowsa 10) legitymujący się następującymi parametrami technicznymi :
CPU - Intel Core i5 5200U x64 wyposażony w 2 rdzenie i 4 wątki taktowany zegarem 2.70GHz w trybie turbo, 2.20GHz bez obciążenia.
GPU - NVIDIA GEFORCE 920M 2GB DDR3 1800MHz
RAM - 4GB DDR3
Zdaje sobie oczywiście sprawę z tego że sprzęt ten nie spełnia wymagań GTA V o czym zostałem poinformowany przy pierwszym uruchomieniu gry (informacje tą oczywiście zignorowałem i uruchomiłem grę) Ku mojemu zaskoczeniu sama gra uruchomiła się dość szybko i bez żadnych błędów ze strony systemu itp. Pierwszą misję rozegrałem w zadowalającej jakości rozgrywki (nic się nie zacinało, działanie gry było bardzo płynne). Później gdy już objąłem kontrolę nad Franklinem wszystko nadal było ok. wsiadłem więc do samochodu i pojechałem za tym drugim czarnuchem. Przez kilka minut wszystko było w jak najlepszym porządku gdy nagle gra zaczęła momentami przycinać aż na sam koniec klatkowanie było tak uporczywe że rozgrywka nie dawała żadnej frajdy. Wszedłem więc w ustawienia i pozmniejszałem jakość detali itp. jednak nie dało to żadnego rezultatu. Zrobiłem test wydajności i wynik jaki uzyskałem to 25-50 fps średnio około 30fps, jednak nawet i w samym teście pojawiło się to klatkowanie które o dziwo nie wpływało na wynik. Problem z płynnością pojawia się jedynie podczas jazdy samochodem i to dopiero po jakichś 10 minutach gry. W poszukiwaniu jakiegoś rozwiązania problemu natrafiłem w internecie na filmiki według których GTA V działa bez problemu na sprzęcie takim jak mój ( [link] ) a nawet i na słabszych z procesorem i3. Gra jest kupiona legalnie w sklepie stacjonarnym, zainstalowana z płyt wraz z wszystkimi dodatkowymi aplikacjami które były w instalatorze. Szukam przyczyny moich problemów i dla tego zwraca się do Was z prośbą o pomoc i ewentualne rady mogące poprawić jakoś jakość gry (o ile jest to w jakikolwiek sposób możliwe). Pokój z wami ludzie Elo.

21.04.2017 12:42
2
odpowiedz
Gordek
175
Generał

100% pewien nie jestem, ale winiłbym RAM. Zapewne po wyjściu z gry i ponownym wczytaniu znów przez 10 minut będziesz miał wszystko OK.

Spróbuj pożyczyć od kogoś 2 kość pamięci i wtedy sprawdzić, choć myślę, że do GTAV i 8 GB może być za mało. Ewentualnie zmniejsz rozmiar tekstur na minimum.

21.04.2017 14:05
3
odpowiedz
zanonimizowany1224758
3
Pretorianin

Równie dobrze to może być wszystko bo cała konfiguracja jest mocno za słaba aby cokolwiek zrobić w tej grze. Literka "U" w procesorze oznacza "Ultra-low power" czyli bardzo niski pobór mocy, stworzony do przeglądania internetu/filmów max - a nie do gier, szczególnie tak wymagających jak GTA V. W dodatku tylko 4GB RAM gdzie pewnie 1GB z tego idzie na system, i karta graficzna która jest kilkukrotnie gorsza od dzisiejszych zintegrowanych.
Spróbuj zablokować FPSy na 30 i przełączyć tryb energetyczny na "Performance" zamiast "Balanced" czy co tam jest ustawione.

"pojechałem za tym drugim czarnuchem"
xD

21.04.2017 14:10
4
odpowiedz
Voodookacper
26
Konsul

I5 5200u 920m i 8gb ramu wystarczy zeby pograc w najnizszych ustawieniach w gta w miare znosnych warunkach przez te 30 minut bo tyle bylem w stanie zobaczyc wiec pewnie wina ramu ale nie jestem pewien

post wyedytowany przez Voodookacper 2017-04-21 14:11:37
21.04.2017 22:16
5
odpowiedz
Gopnik
1
Junior

Widzę że wszyscy jednogłośnie sugerujecie pamięć ram jako źródło moich problemów. Gra zachowuje się tak jak opisuje "Gordek", po ponownym uruchomieniu wszystko znowu przez pewien czas jest ok. Sugerując się waszymi wypowiedziami poszukałem informacji na temat zwiększenia ilości ramu w tym laptopie i niestety trochę się zmartwiłem gdyż komputer ten ma tylko jeden slot na pamięć ram i jest on ograniczony do max 8GB. Sama wymiana pamięci do najłatwiejszych nie należy ze względu na konstrukcje samego laptopa. Idąc dalej znalazłem pasującą pamięć w dość przystępnej cenie (Crucial 8GB DDR3L 1600MHz SODIMM 1.35V CT102464BF160B) lecz nie wiem czy jest to gra warta świeczki. Jest szansa na poprawę wydajności po wymianie mojej aktualnej 4GB pamięci na tą podaną w linku u góry ?

post wyedytowany przez Gopnik 2017-04-21 22:17:31
26.04.2017 18:10
6
odpowiedz
Gopnik
1
Junior

Up.
Przegrzebując informacje na forach (tym razem zagranicznych) znalazłem wypowiedź człowieka zmagającego się z identycznym problemem. Napisał on również że przy tej konfiguracji sprzętowej lecz z systemem Windows 7 GTA V działa stabilne, a wyżej opisywane problemy pojawiły się dopiero po przejściu z Windowsa 7 na 10. Czy według Was system operacyjny może mieć tak duży wpływ na jakość rozgrywki ? Gdyby zmiana systemu z Win. 10 na 7 (co jestem w stanie uczynić) przyniosła poprawę działania gry to czy nie było by problemu ze sterownikami dla tego laptopa.

26.04.2017 18:58
7
odpowiedz
zanonimizowany1118678
56
Generał

Problemem jest pamięć RAM, na 4Gb GTA właśnie tak działa. Dołoż następne 4Gb jeśli laptop ma taką możliwość.

26.04.2017 19:11
8
odpowiedz
lotek15
21
Centurion

Mi ta gra wywalała do pulpitu po chwili grania na mocnym komputerze z 8 GB ram. Gdy dołożyłem jeszcze 4 GB problem zniknął całkowicie.

26.04.2017 20:04
9
odpowiedz
Gopnik
1
Junior

"Problemem jest pamięć RAM, na 4Gb GTA właśnie tak działa. Dołoż następne 4Gb jeśli laptop ma taką możliwość."
Tak jak mówiłem wcześniej ten laptop obsługuje pamięć ram max do 8gb i ma tylko jeden slot więc dołożenie drugiej kostki ramu nie wchodzi w grę. U góry podałem również kość pamięci która będzie pasować do mojego laptopa czyli - Crucial 8GB DDR3L 1600MHz SODIMM 1.35V CT102464BF160B
Czy taka pamięć wystarczy? Chodzi mi głównie o ilość MHz i opóźnienia CL11 (cokolwiek to znaczy).

Forum: Grand Theft Auto V problemy z płynnością.