Hej. Dostałem dzisiaj boosta do 1Gbit internet. TV (Samsung The Frame QE55LS03AAU) jest podłączony po kablu. Zrobiłem próbę za pomocą jego przeglądarki na speedtest i wyszło download 85Mbit / Upload 85Mbit. Podłączyłem pod ten sam kabel komputer i spokojnie wyszło 980Mbit. Telewizor na WiFi osiąga do 250Mbit. Co jest tego przyczyną? W nowym TV wsadzili 100Mbit sieciówkę? Czy można i ew. jest sens organizować jakąś zewnętrzną kartę do TV? Póki co materiały 4K działają poprawnie ale kiedy odkryłem, że jadę na kilkukrotnie mniejszej prędkości jest dziwnie mi z tym.
Miałem podobnie. Potem w instrukcji TV wyczytałem, że wymagają kabla kategorii 7, czy coś, a ja miałem jakiś najprostszy szrot. Po wymianie na nowy kabel dobrej jakości wszystko działa idealnie.
Potwierdzam to co napisał Piotrasq. Miałem podobną sytuację, tylko przy innym telewizorze.
hmmm.. No to ciekawe co deweloper położył w ścianie, bo korzystam z wbudowanego gniazda ale faktycznie zwykłymi kabelkami, które walały się w pudełku na elektronikę. Ok, dziękuje bardzo za pomoc. Kable już zamówione, mam nadzieje, że będzie dobrze.
Brednie, gigabit obsluzy kabel nawet cat5e byle dobrej jakosci. Pytanie czy masz faktycznie ten port gigabitowy w telewizorze czy 100mbs.
85 czy 980 nie ma większego znaczenia dla TV chyba że streamujesz coś w kosmicznie wysokiej jakość przez jakiegoś Plexa. Jak ci działa 250Mb/s przez Wifi to raczej nie ma sensu łączyć kablem, nie wiem co musiałbyś streamować żeby użyć taką prędkość, 4K Blue Ray to max 144Mb/s.
Edit.
Tutaj instrukcję do tego telewizora: https://www.manua.ls/samsung/qe55ls03aau/manual?p=8
Karta sieciowa to 100/10Mbit więc więcej po kablu nie wyciągniesz. Ci kretyni piszą że potrzebny jest kabel Kat 7 - do połączenia max 100Mb/s LOL
User manual z tej strony bo nikomu się nie chciało RTFM https://www.samsung.com/uk/support/model/QE55LS03AAUXXC/#downloads
https://downloadcenter.samsung.com/content/EM/202108/20210821040317001/BN68-11719B-01_UM_QALS03M_XC_L09_210726.0.pdf
To connect a LAN cable, use a CAT 7 (*STP type) cable for the connection. (100/10 Mbps)
Kabel jest stabilniejszy, nie streamujesz bitrate 4k rowne blue rayowi tylko nizsze.
Na stronie ma specyfikacji w opisie produktu tylko LAN, bez podanai predkosci, do tego wcale cat7 do tego ekranowany nie jest wymagany.
Via Tenor
Na stronie ma specyfikacji w opisie produktu tylko LAN To tylko świadczy o tym, że firma nie chce abyś wiedział z jaką prędkością działa lan w tym tv.
To co napisałem to kopiuj- wklej z instrukcji obsługi tego TV (strona 7 bo widzę, że nie chciało ci się sprawdzić). I tak WSZYSCY wiedzą że cat 7 nie jest potrzebny aby osiągnąć prędkości 100 Mbps.
Najlepsze podsumowanie tego wymogu masz na gifie .:)
Raczej poza oszczednosciami nikogo to nie obchodzi, moze kto inny wrzuca specyfikacje, inna osoba datasheet czy instrukcje, speedtestow na telewizorze nikt nie bedzie robil, 100mbs starczy 99 procent uzytkownikow.
Nie wiem jak w zeszlym roku ale w 2020 Dell sprzedawal nadal laptopy z portami 100mbs, Inspirony tylko przecietna, domowa linie ale nie najtansze.
Co do kabla, Orange czy inni operatorzy wpisuja, ze do 1gbs potrzebny jest procesor i7, ssd i tak dalej.
Też tak mam. No ale jako że na WiFi mi się wszystko ładnie buferuje, to odpiąłem kabel i tyle.
Ok. Czyli nic więcej nie zrobię. Zostanę na kablu bo działa póki co poprawnie.
Podsumowując watek. Połączenie miałem na kablu cat. 5e. Znalazłem w szafie nowy cat. 6e i transfer jest identyczny. Z jednej strony skoro działa to nie ma co marudzić, z drugiej słabo że w TV za 4k dają LAN 100Mbit. Telewizor jako jedyne urządzenie w domu wyciąga:
- po kablu max 86Mbit ping 25-30ms
- po wifi max 240Mbit ping 25-30ms
Nawet mój Redmi Note 8 Pro w miejscu TV (lub nawet dalej) wyciąga spokojnie 310-320Mbit i ping 2ms.
Pytanie, jaką masz infrastrukturę sieciową bo znając deweloperów to potrafią z jednego przewodu robić dwa gniazda, no i czy np port w Switchu/Routerze nie ma na sztywno IPv4 ustawione.
Bo tak jak koledzy piszą, nawet na 5e poleci gigabit. No chyba że telewizor ma jakoś sprzętowo rozwiązane to, że musi widzieć masę urządzenia sieciowego - ale nigdy sie z czymś takim nie spotkałem.
Tak jak pisałem w pierwszym poście - przepinam kabel od TV do komputera i leci spokojnie powyżej 900 i pingiem 2ms. Drugie gniazdo jest wolne, w momencie testu, TV to jedyny sprzęt podpięty po kablu. Może to kwestia testowania w przeglądarce samsungowej. No nic z tym raczej nie zrobię.
Telewizor moze miec sprzetowo 100mbs po prostu jak wyzej bylo wspomniane.
Czesto gesto waskim gardlem jest ... sam speed tester. Np dla ookla waskie gardlo zaczyna sie kolo 350 Mb/s.