Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: GoldenTowns - graj i zarabiaj pieniądze!

30.11.2013 20:04
1
Reyko
2
Junior

GoldenTowns - graj i zarabiaj pieniądze!

Zarabiaj grając
GoldenTowns jest w pełni darmową grą strategiczną, w której celem jest rozbudowanie małej wioski w olbrzymią metropolię. Niewątpliwą zaletą gry jest fakt, że nie wymaga ona od grającego wiele czasu. W początkowej fazie produkcja surowców i nowe budowy zajmują 3 godziny, jednak wraz z rozwojem miasta, procesy te zajmują coraz więcej czasu. Już po kilku dniach grania dochodzimy do poziomu, w którym podstawowe operacje trwają po 12 godzin, a po kilku tygodniach - 48 godzin.Zastanawiasz się pewnie dlaczego opisuję grę na tej stronie... Otóż można w niej zarabiać prawdziwe pieniądze!W grze istnieje wiele zależności. Należy stale ponosić poziom budynków produkcyjnych, aby produkować więcej surowców potrzebnych na dalszy rozwój. Surowce można również sprzedawać, choć nie jest do głównym źródłem dochodu w grze. Musisz modernizować domy, aby podnosić ich standard (który wpływa na poziom szczęścia mieszkańców, a co za tym idzie - długość isch życia). Domy o wyższym standardzie mogą również pomieścić więcej mieszkańców, którzy z kolei są potrzebni by pracować w fabrykach i rozbudowywać miasto.Oprócz budynków produkcyjnych i domów, w grze istnieje cały szereg budynków użyteczności publicznej. Zaczynając od tych podstawowych jak magazyn (w którym przechowujesz swoje surowce), market (w którym mieszkańcy będą się zaopatrywać), cmentarz poprzez komisariat policji, szkołę, szpital i kościół aż po banki, kasyna i "domy publiczne";) A to tylko część budowli, które możemy (lub nawet musimy) wybudować.Poszczególne budynki mają na siebie wpływ. Na przykład domy wymagają istnienia marketu w ich pobliżu. Market na poziomie drugim (dający większy zasięg) wymaga komisariatu policji, a market na poziomie 3 wymaga dodatkowo remizy strażackiej. Aby zdobyć pracowników wyspecjalizowanych (jak np. policjant, lekarz, strażak, ksiądz, czy prostytutka), będziesz potrzebował szkoły. Im wyższy poziom danego budynku, tym więcej ma wymagań. Nie jesteśmy więc w stanie wybudować restauracji na wysokim poziomie nie mając wcześniej w mieście policji, czy szpitala.Jak napisałem na początku - w grze można zarabiać. Podstawową walutą gry jest Gold (czyli złoto). Złoto można wydobywać w kopalni złota, która jest jednym z dostępnych budynków. Samo złoto można wykorzystać do szybszej rozbudowy miasta lub sprzedać w punktach wymiany za prawdziwe pieniądze (dostępne procesory płatnicze to Payza, PayPal, MoneyBookers, Neteller, BitCoin, WesternUnion)Odradzam jednak zbyt wczesną budowę kopalni. Wydobywanie złota wymaga wielu zasobów, których na początku rozgrywki na pewno będzie Ci brakowało. Aby wszystko szło gładko, Twoje miasto musi być rozbudowywane stopniowo i równomiernie.Złoto można zdobywać również na inne sposoby, jak sprzedaż podstawowych surowców (w grze mamy ich 6: warzywa, mięso, kamień, drewno, żelazo oraz glina), czy pracowników (zarówno wykwalifikowanych, jak i niewykwalifikowanych). Same surowce można również wymieniać jedne na drugie na dostępnej w grze giełdzie.Osobnym źródłem dochodu może być kupno akcji innych, rozwijających się miast. Za posiadane akcje dostajemy dywidendy w postaci 10% produkcji danego miasta (rozdzielonych na wszystkich akcjonariuszy). Zarabiamy oczywiście również na wzroście wartości akcji, które w każdej chwili można sprzedać.Oprócz apektów gospodarczo-ekonomicznych, w grze istnieje też aspekt polityczny. Możemy tu prowadzić wojny z innymi miastami (jeśli podbijesz jakieś miasto, będziesz otrzymywał 10% wydobywanych w nim surowców), a nawet z Państwami! Polska jest w tym momencie drugą potęgą w grze (wyprzedza nas tylko Rumunia), więc docelowo mamy wielkie szanse na podbój całego świata;) Gra istnieje od niedawna (zaledwie 2 miesiące) i póki co nie było jeszcze żadnych międzypaństwowych wojen, jednak jest to tylko kwestią czasu...Osiągając odpowiednio wysoki poziom w grze możesz również proponować nowe prawa, jak np. bonusu za osiągnięcie danego celu.Jak widać gra jest bardzo rozbudowana. W tym krótkim opisie zawarłem jedynie małą część istniejących tu możliwości i powiązań. Warto wiedzieć, że poprzednia gra twórców GoldenTowns (anno1777) trwa już kilka lat i wciąż jest popularna i co najważniejsze wypłacalna. GoldenTowns jest grą nową: powstała w sierpniu bieżącego roku, a na dzień dzisiejszy zarejestrowało się w niej niemal 13 tysięcy użytkowników (z czego 500 w przeciągu ostatnich 24 godzin). Warto więc dołączyć na początku i mieć czas na rozbudowę swojego miasta.

Link do darmowej rejestracji:
-Czysty link bez reflinka: www.goldentowns.com
Jeśli chcesz mi pomóc, możesz zarejestrować się z mojego reflinka. Nic nie tracisz a mi pomagasz :>-
Link z reflinkiem: www.goldentowns.com?i=77461

Oczywiście wszystkim, którzy zapiszą się z mojego linku polecającego oferuję pomoc (mailowo) w stawianiu pierwszych kroków w grze tak, aby decyzje o rozmieszczeniu, czy kolejności budowy danych budynków były możliwie optymalne.Poradnik do gry:Po zarejestrowaniu się do gry (najlepiej korzystając z mojego reflinka ), przechodzimy prosty tutorial, który zobrazuje nam na czym polega gra i jakie ma możliwości. Przejście tutoriala trwa około 5 minut, więc postarajmy się poświęcić ten czas na przeczytanie wszystkich uwag, a w przyszłości to na pewno zaprocentuje.Po ukończeniu tutoriala rozpoczynamy własne zarządzanie miastem.

Na początek podam kilka najistotniejszych uwag dotyczących początku gry, aby na samym starcie nie być stratnym wobec konkurencji:
1. Nie budujemy nowych budynków tylko ulepszamy istniejące.Wyjątkiem jest wybudowanie nowego marketu na dole mapy, ale dalszy sposób rozwoju możemy znaleźć w innych poradnikach lub na bieżąco pytać w wątku to z chęcią udzielę wskazówek.2. Aby ulepszać istniejące budynki muszą być ono połączone z Ratuszem (Town Hall) za pomocą drogi przynajmniej na drugim poziomie. Dlatego rozwój miasta rozpoczynamy od budowy sieci dróg.3. Produkujemy nowych pracowników w Ratuszu. Musimy jednak pamiętać, że muszą oni gdzieś mieszkać dlatego niezbędne jest ulepszanie domów mieszkalnych.4. Nie budujemy kopalni złota na początku gry! Zaczynamy od ulepszenia budynków produkujących surowcę, gdyż kopalnia złota do wydobycia wymaga dużej ilości surowców.

Forum: GoldenTowns - graj i zarabiaj pieniądze!