Chciałbym w końcu nauczyć się grać na jakimś instrumencie. Po namyśle doszedłem do wniosku, że zwykła gitara jest zbyt oklepana, na perkusje nie mam ani miejsca ani pieniędzy i gitara basowa wydała mi dość dobrym i oryginalnym wyborem. W moim otoczeniu nie ma raczej osoby, która chociaż trochę znałaby się na tym instrumencie (jest kilku gitarzystów, ale to całkiem co innego), dlatego też postanowiłem zapytać się tutaj.
1) Jaki koszt na początek? W planach mam wydanie 700zl na samą gitarę, na resztę przyjdzie jeszcze czas. Przy okazji możecie podać konkretny model.
2) Zaznaczam, że będę samoukiem. Domyślam się, że w internecie pełno różnych samouczków i tutoriali, ale jak to wygląda w praktyce - da się tak czegoś nauczyć? I ile (orientacyjnie ofc) zajmie mi czasu dojście do w miarę dobrego poziomu?
3) Nie wiążę z tym swojej przyszłości, ale - jest zapotrzebowanie na basistów?
W planach mam wydanie 700zl na samą gitarę, na resztę przyjdzie jeszcze czas.
Rozumiem ze chcesz kupic elektryczny bas, a na takowym ciezko bedzie Ci grac bez odpowiedniego piecyka, wiec wydaje mi sie, ze od razu powinenes sie liczyc z jego kosztem.
Za takie pieniądze znajdziesz fają używkę, ale modelu ci nie podam.
Polecam przzejżeć serwis www.gitara-online.pl
Nauka polega na graniu coraz trudniejszych utworów, na basie grać się nigdy nie uczyłem, ale może informacje na ten temat znajdziesz na www.basoofka.net
Na youtubie jest mnóstwo filmów.
Zależnie od tego co rozumiesz przez dobry poziom, to może to zająć kilka lat.
Dużego zapotrzebowania na basistów nie ma. Co prawda nie ma ich tak wielu jak gitarzystów, ale wcale nie jest to instrument mało popularny.
Jak chcesz kupować gitarę basową to najlepiej tylko używkę lepiej na tym wyjdziesz ja bym ci polecił Yamaha RBX 374 właśnie taką posiadam i polecam gra się całkiem dobrze. Ma aktywną elektronikę. Dałem za nią 750zł szukaj na allegro może trafisz na taką. A nówka taka kosztuje 1000zł to lepiej kup używkę.
I jeszcze piecyk jakiś by ci się przydał chyba że podepniesz wiosło do komputera lub do wieży.
Do nauki polecam stronę http://basoofka.net/ tam wszystko znajdziesz na temat nauki !