Od niedawna mam nowy zestaw PC i monitor z gsync.
RTX 2070S, Ryzen 3600, RAM 3200mhz 16gb cl16, zasilacz 650w seasonic focus plus gold
monitor: aoc 24g2u
Testowałem ledwo kilka gier ale coś mi tu nie pasuje. Gsync działa jak najbardziej poprawnie, frame counter zmienia się wraz z fps, gra pozostaje płynna i nie widać tearingu czy innego rwania. W doom z 2016 wszystko śmiga i rzadko spada poniżej 144 fps na ultra ustawieniach.
Natomiast w innych grach typu Heroes and Generals, Assassins creed syndicate, hunt showdown - działa pięknie tylko w zakresie 90-144 fps, jeśli fps spada powiedzmy do 60 to obraz bardzo traci na płynności, ale też "skacze". To samo jak się utrzymuje na poziomie 60-80. Block fps do pewnej wartości jeszcze pogarsza sytuację, natomiast ustawienie odświeżania np na poziomie 75 hz w takim assassynie daje tyle, że jeśli te 75 fps jest to jest git, natomiast gdy spada to obraz skacze.
Nawet na tych stałych 75 fps w assassinie, frametime mi mocno skacze, raz jest niski, raz wyzszy.
Mam pytanie dotyczące tego gsynca, czego to jest wina że gdy fps skacze, to nie ma płynności, przecież gsync mial działać tak, że monitor zawsze pracuje na maxa, na tyle ile karta pozwala, więc takie spadki z 80 do 60 nie powinny być tak odczuwalne. Może ktoś pomóc? Wykosztowałem się na dobry sprzęt a to wygląda fatalnie :/
Jaki przewód używasz?
Widac załączony G-sync w systemie czy tylko zdaje ci się że działa?
Oczywiście displayport, ten dołączony do monitora.
Jest widoczny jak najbardziej. Wł freesync w osd moniotra, gsync w panelu nvidii, vsync wł w panelu, w grze off, czyli tak jak powinno być.
Dla pewności jest znaczek GSYNC ON (opcja w panelu nvidii ze gsync działa)
to jest monitor freesync to chyba nawet v.1 a jeśli działa to na zasadzie sterowników NV i kompatybilności to jednak zawsze mogą wystąpić problemy, najlepiej pobierz ten program :
https://www.nvidia.pl/coolstuff/demos#!/g-sync
tam możesz przetestować pełny zakres FPS od 0 do 144Hz jeśli chodzi o ten monitor i sprawdzić jak to działa, nie mniej cudów nie ma freesync to nie jest g-sync właściwy oparty o sterowniku fizycznym.
Sprawdzałem na tym demo od nvidii i rwania, stutterów czy innych problemów nie widziałem, jest płynnie
teraz mało kto kupuje monitory gsync z chipem bo są bardzo drogie, gsync compatible działa na prawie każdym monitorze z freesync. Na tym AOC jest bardzo duzo opinii użytkowników i recenzentów że gsync działa poprawnie
ja stosuje v-sync w systemie jako 'Użyj ustawienia aplikacji 3D" i w grach na ON.
ale raczej to nie ma znaczenia
u mnie w tym teście przy 40 fps po włączeniu G-sync super działa, a to ekran freesync za 550 zł. super
niżej chyba nie da się w teście zejść
A w jakie gry grasz? Ile fps średnio osiągają i czy masz gwałtowne spadki np o 30-40 fps? Bo może to wina gier - assassin, hunt, heroes to nie są wzory optymalizacji gry. Doom działa świetnie ale co prawda nie spada praktycznie wgl poza 144 fps
na 2080 rt masz spadki na 30-40 fps ?
staram się tak ustawić gre na w miare wysokich by nie spadała poniżej 60 fps, ale nie mam obecnie problemu utrzymać 75. Nie grałem jeszcze w nic gdzie bym miał nagły spadek z mocy ze 100 FPS na 30. jakiś dziwny objaw masz
nawet jak widze w teście Metro Exodus spadki na 30-40 fps to z obrazem nic się nie dzieje niedobrego
chodziło mi o spadki o 30-40 fps, tzn np z 100 do 70-60
No bo wiesz, mi w tym assassinie robi się tak, że patrzę w jedno miejsce - mam 144 fps, odwracam się w lewo - mam 90 fps, obracam się w prawo - mam 60 fps, po prostu ten fps skacze non stop, podobnie w hereos and generals - o duże wartości i gwałtownie. W Doom natomiast utrzymuje 144 fps bez problemu.
W hunt utrzymuje się w granicach 80-144 fps, ale ta gra też ma fatalną optymalizację.
Więc w sumie nie wiem czy to wina gier, monitora czy kompa
aaaa, nie, nie mam problemów z obrazem gdy z g-sync spada FPS z 75 na np 65 w momencie walki
możesz wymienić mi gry w które ostatnio grałeś i problemów nie odczuwałeś? No właśnie ty masz spadek w metro o 10 fps, ja z 144 do 60 więc to inaczej może działać. W heroes jak mam spadek z 144 do 120, z 120 do 90 to też jest mega płynnie. Ale z 90 jak spada do 70 to już coś przeskakuje i znika płynność
W sumie nie wiem. Zablokowałem się na tych swoich grach, muszę coś pobrać i sprawdzić, kod na gamepass na pc mam w gratisie od ryzena, więc moze z niego coś przetestuję.
mój monit ma 75 hz
Rage 2 - działa bez v-sync ok 90 fps, potrafi spaść momentami na ok 65, nie czuje tego. ładnie trzyma 75
Youngblood - raczej mi nie spada poniżej 75. pewnie ok 100 bez v-sync
Farcry5/New Dawn - troche z wysokich zszedłem i super pracowały w walkach 70-75 , bez v-sync kręciły do ok 130
Metro LL i 2033 redux - praca 60-75 na g-sync
Teraz bawię się Sniper Ghost 3 i Contracts, - bez-vsync ok 100 fps, raczej nie mam spadków poniżej 75
Terminator Resistance - bez v-sync okolice 150 fps, stałe 75
Czyli ogromnych spadków nie masz, 70-75 to jedynie 5 fps więc nic. Ja gdy mam spadek z 144 do 70 to jednak jest połowa wartości, więc może tu leży przyczyna,gra działa zbyt nie stablinie.
heroes - 60-144 fps (jak pisalem gdy spadek jest do 90 to jest git)
Hunt 80-144fps
Assassin 60-144fps
Doom 144 fps
Wezmę coś innego zainstaluje żeby nie było takich spadków wielkich
Jak wlaczasz vsync w menu gier to nie uzywasz freesynca (gsync-compatible) .
No napisałem że w grach vsync mam wyłączony, a w panelu włączony razem z gsync...
jeśli działa ci płynnie w tym demo to problem leży gdzieś indziej i raczej po stronie ustawień w grze, bo ten program doskonale testuje cały zakres.
Jakich ustawień? Mi już ręce opadają bo na takim pc nie móc sobie dobrze pograć. Może wina po stronie samych gier?
A ty jaki masz monitor i w jakie grasz gry na gsyncu? Spadaja klatki gwałtownie o wyższe wartości 30+ fps? Jak wtedy odczuwasz płynność gry?
może problemem jest kabel DP. ja używam Lindy standard 1.4 ,
niby twój monit i tak ma standard 1.2 , nie wiem jak mój. ale pewnie nie lepiej
jeszcze się pobawiłem tym programem, można zejść na 20 fps. ustawilem nawet test od 20 do 20 by trzymał się nisko , bez g-sync rwie obrazem, przy ON działa wyśmienicie .
tak samo przy 30
Kabel to dp 1.2 z tego co widzę, myślałem żeby 1.4 kupić ale czy to wgl zadziała? Nie wiem czy on obsługuje taki
No tak, jak mialem ustawione 40-60 to lekko widać było że fps jest mniejszy, ale nic nie rwało czy scinalo
48-144Hz
The AOC 24G2 FreeSync range is 48-144Hz and it works with compatible NVIDIA GPUs without issues. Note that you cannot use FreeSync and MBR simultaneously.
Tlumaczac na polski . Na tym monitorze freesync (g-sync compatible) dziala w zakresie 48-144 HZ czyli pomiedzy 48-144 fps . Jezeli spada ci ponizej 48 to masz rwacy obrazek. Tak samo jak osiagasz ponad 144 klateczki. Powyzej to wiadomo msi afterburnej i zablokowanie fps na 142 klatki. Ponizej to niestety w sterowniku musisz zalaczyc vertical sync on. Jak bedzie spadac ponizej 48 to zalaczy sie stary dobry softwarowy vertical sync.Wspomnaine jest takze, ze nie mozna uzywac freesynca z MBR =Setting the Overdrive to ‘Boost’ activates the MBR (Motion Blur Reduction) technology which via backlight strobing further reduces the perceived motion blur. System w monitorze wlacza sie jak jest ustawiona opcja Boost.
Jak ma to mi pomóc? Poza tym trochę masz niepełne info, bo ponizej zakresu działania freesync i gsync, włącza się LFC, jest on na tym monitorze, więc nawet jeśli mam 1-48 fps to rwania nie mam. Z resztą pisałem że w zakresie 40-60 w demo od nvidia nie mam rwań.
Poza zakres i tak mi nie wychodzi nigdy, przy vsync on w panelu nvidia i gsync on, mam automatyczny cap do 144 fps, a ponizej 48 nigdy nawet nie spadło
Nie, on mówi o flickeringu, którego nie mam...
Lfc co prawda podobno na tym monitorze jeśli chodzi o gsync to włącza się od 60 hz i mniej, bo zakres gsync to 60-144hz, jednak to nie ma nic do rzeczy bo takie przejście jest płynne i nie ma związku z moim problemem.
Ponizej 60 też mi nie spada, najniżej zanotowany fps to tak koło 65 w heroes and generals
ten monitor najwyraźniej nie przeszedł testów nvidii i nie spełnia wymagań G-Sync
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/specs/
nie ma go na liście, więc nie oczekuj cudów, szczególnie w tej cenie
A mój acer gf246 przeszedł? I jest prawie 2x tańszy. I żadnych problemów.
Na jego i moim lcd test Nvidia doskonale działa więc lista to żadne tłumaczenie. Może powód jest blachy
Co z tego, może nawet go nie testowali. Popatrz na opinie użytkowników, nikt problemów z gsync nie ma, chwalą sobie. To samo recenzenci, ci Polscy typu Stilgar, zagraniczni w tym pcmonitors, który dokładnie opisał każdą funkcję monitora. Ta recka jest bardzo długa i dokładna, testował freesync na karcie amd jak i gsync na karcie nvidia
ok - żeby było bardziej konstruktywnie - przeczytałem tę recenzję na pcmoniotrs, bo temat mnie zaciekawił
jest tam takie oto sformułowanie:
"This model worked properly using Adaptive-Sync (G-SYNC compatible mode) on our Nvidia GTX 1080 Ti, offering an experience that was very similar to using AMD FreeSync. A slight difference is that the floor of operation appeared to be 60Hz (60fps) rather than 48Hz (48fps)"
skoro masz problem "na dole" w okolicach 60 fps to być może jest to z tym związane
żeby wyeliminować z puli rozważań ten "mały problem", spróbuj tak zmienić ustawienia gier które tną, żeby minimalny pozom fps nie spadał nigdy poniżej 60 i wtedy zobacz (nieważne czy "blokujesz" ustawienia w grze, czy nie - sprawdź jakimś softem np. fransem czy aby fps NIGDY nie spada poniżej 60).
czyli:
upewnij się, że dany tytuł nie spada NIGDY poniżej 60 fps
odświeżanie monitora na maks
upewnij się, ze g-sync jest on
w grze nie wymuszaj blokady fps
przeetstuj problematyczne gry i napisz co wyszło
Grałem przed chwilą w Hunt showdown w 1080p - fps między 110-144, nie widać przycięć czy rwań, jest super płynnie.
Upscaling do 1440p - fpsy między 80-90 czyli wyraźnie mniejsze spadki, w zamkniętych lokacjach typu w budynku wszystko ultra płynnie, przy poruszaniu się na otwartym terenie też, ale jak w tle mam las to na tych 80 fps obraz wyraźnie jest mniej płynny, a przecież 80 fps od 100 tak mocno nie odbiega, czy to aż taką różnicę mam widzieć? 144 fps to masełko, a 80-90 dużo mniejsza płynność? Nie mniej jednak nawet na tym upscalingu lepiej się gra - zero mikroprzycięć w Huncie, na 1080p w większości tez tego nie mam - jest płynniej na tle lasu, jednak czasem, ale to dosłownie 2 razy na 20 minut gry jakiś mikrostutter jest, może fps skacze od 144 do 110 akurat?
Assassin to już w ogóle śmiech na sali, nawet na stałym fps ciągle frametime się zmienia, tego nie ma w huncie
Podczas rozgrywki nie zanotowałem na wykresie ani na liczniku fpsów mniejszych od 80, zarówno na 1080p jak i 1440p
No pisałem AOC 24G2U więc i ekran 1080p. Jak upscaling to wyższa rozdziałka niż fabrycznie. Zawsze 144hz + gsync
Upscalowałem dla testów żeby sprawdzić jak się zachowa gra w niższym fpsie, bo jak pisałem jeśli jest powyżej 100 to jest płynnie
Jeśli to prawda, co piszą w tej recenzji - poniżej 60 fps ten monitor gubi synchronizacje i g-sync po prostu przez ułąmek sekundy nie działa, co objawia się mikro przycięciem
potwierdza to twoje subiektywne odczucia z gry w 1080p
jak pisałem - żeby mieć 100% pewności zrób test i sprawdź, czy kiedy sa mikroprzycięcia chociaż za ułamek sekundy spada Ci liczba fps poniżej 60 - wtedy zamiast gdybania będzie rzeczywisty obraz sytuacji
Weź no przecież wyraźnie napisałem że najniżej zanotowany fps to 80. Grałem z wykresem framerate i frametime, zero spadków poniżej 80, a więc nawet na ułamek sekundy.
poza tym już pisalem wyżej, gra musi być płynna nawet w zakresie gry 50-70, bo posiada LFC czyli technologia która robi co innego niż freesync/gsync ale efekt daje ten sam. Jesli będę miał 50 fps to Hz zmieni się na 100 a klatka zostanie wyświetlona dwa razy, jeśli będę miał 20 fps, to Hz zmieni się trzykrotnie na 60 lub czterokrotnie na 80 i wyświetli odpowiednio trzy-cztery razy tą samą klatkę, co daje efekt taki jak gsync - nie ma rozrywań obrazu ani nie ma stutterów.
Mi to nic nie stutteruje, gra jest płynna w takim sensie że nie ma zacięć (tylko w heroes and generals bo tu fps lata od 60 do 144 i to gwałtownie), jednak po przejściu z monitora 60 hz, pograniu przez tydzień w gry ktore trzymały mi grubo ponad 100 fps przy gsync, a teraz keidy mam spadki do tych 80 to wydaje mi się mniej płynnie, może dlatego że się przyzwyczaiłem?
W assassinie to już jest może wina gry? Bo to nie działa dobrze nawet na stałym fps
No to musisz określić czy po prostu czujesz spadek fps czy widzisz rwanie klatek. G-sync nie poprawia płynności tylko naprawia klatki. Jak widzimy to w test Nvidia
Czuję spadek fps i to mocno, rwań nie widzę czyli tearingu. To że tracę płynność 144fps względem np 70-80 to wiem że normalne, ale przy ustawieniu np 75 hz i graniu na 75 fps gra jest płynniejsza niż 144hz + gsync i 70-80 fps, to normalne?
Trochę dziwne bo każdy zachwala g-sync i mówi że spadków nawet do 60 się nie odczuwa prawie. No ale może jak pisałem, muszą to być małe spadki o 10-15 fps, a nie jak ja mam o 30-50
No dziwne troche.
Ja osobiście widze w grach jak spadnie ponizej 60 i do tego nie dopuszczam.
Wg mnie gra może latać od 60 do 200 i nie powinno być to zauważalne.
W końcu w test mozesz dac 60-144 i daj szybki ruch ksmery. Powinno być cacy.
Przy 144 może masz problem z v-sync. Ja bym dał jak pisalem wyzej
no i w demo jak mam ustawiony 60-144 to cały czas jest cacy, troszkę mniej płynnie jak spadnie na 60-70, ale nigdy tak jak w grze. Wiesz no w grze masz bardzo dużo obiektów to dlatego bardziej spada płynność może.
Coś mi się wydaje ze to wcale nie musi być wina g-sync, ale albo gier, albo sprzętu - chociaż ten nowiutki, sprawny - pokazują to benchmarki, cinebench. Albo moje oko tak się wpasowało w 144fps przy Doomie że 70 już dla mnie inna płynność
A przetestuj te gry uzywajac vsync odpalonym w sterownikach. Ja mialem duze problemy w AC Odyssey. Zwlaszcza w Atenach, gdzie w 1440p moj 2060 super tez zaliczal niskie 40.
Testowałem teraz jeszcze raz gsync demo i zauważyłem że GSYNC działa do 53 fps, od 52 do 1 fps działa LFC czyli podwajanie odświeżania. W tym demo wygląda że zawsze wszystko jest super płynne. Tak 50-60 fps jest w porządku, potem 40-30 już wyraźnie jest gorsza płynność ale to wiadomo nie od dziś że taki fps nie nadaje się do grania zbytnio, chyba że na padzie.
Zainstalowałem Quake 2 rtx, z wł raytracingiem miałem fps między 55-65, widać było że to nie to samo co 100 fps, ale źle nie było, było "płynnie" jak na taki fps, dało się grać, co prawda odczuwa się większy lag. Po zejściu na low utrzymywałem 65-75 fps i tu wyraźnie nabrało płynności. Czyli wygląda na to, że to nie wina monitora, gsync tylko gier. Może w tym assassinie za mocno ten fps skacze przy rozglądaniu się na mieście, że to tak skacze ten obraz? Co prawda w huncie trochę mnie niepokoiło że te 80 fps wyglądało gorzej niż 65 w quake, ale to może już tak skonstuowana jest animacja gry?
Zainstaluję sobie dzisiaj jakąś Forze 4, czy rage 2 z gamepassa, to są lepiej zoptymalizowane gry
Problem naprawiony. Teraz wydaje się aż zbyt banalny :P Wpadłem na to grając w Kingdom come, gdzie kamerka nawet na 144 fps skakała niesamowicie, po zmniejszeniu czułości kamery w grze na minimalną nic już nie trzęsło. Sprawdziłem to w Rage 2 na 1080p, wtedy miałem 120-144 fps - nic nie trzęsie, nie widać mniejszej płynności. Potem na 1440p upscaling (żeby ubić trochę GPU, by sprawdzić czy problem zniknął na niższym fps) - osiągi to 75-90 fps - absolutnie nie widać by coś szarpało, tarło czy przeskakiwało - zrobiłem to samo, zmieniłem czułość prawie na minimum.
W assassinie jest zdecydowanie lepiej - kamera nie skacze, natomiast tu nadal ciągle coś przycina, ale tylko w Londynie, bo jak jestem w zamkniętej lokacji to nic niedobrego się nie dzieje - czyli wina gry, ludzie mają podobne problemy właśnie w otwartym Londynie, nawet na mocniejszym sprzęcie.
Podsumowując nie mam bladego pojęcia czemu ta czułość nie przeszkadzała na fps +90, a na mniejszym działo się takie przeskakiwanie... Co więcej na stałym fps tego nie było. No cóż teraz gram sobie w Rage i jest super płynnie, fpsy skaczą a gsync działa poprawnie :)