Znacie jakieś dobre filmy o wikingach, średniowiecznych rycerzach, może okraszone fantastyką. Mogą być też filmy z rycerzami z innych okresów (ale tak do momentu przed wyparciem broni białej przez broń palną).
Do tej pory oglądałem (z tego co pamiętam):
- Braveheart
- Królestwo niebieskie
- Conan
- Władca Pierścieni
- Ostatni Samuraj
- Trylogia Sienkiewicza i ten ruski film o dymitriadzie (nazwy nie pamiętam).
I w tym kierunku filmów poszukuję. Szczególnie poszukuję filmu o wikingach, bo do tej pory nie oglądałem żadnego, a nowy Trailer Skyrima mnie wciągnął :)
Nie oglądaj Beowulfa - totalna strata czasu :). Myślałem, że to będzie fajna jatka, a tymczasem film okazał się niesamowicie nudny, pozbawiony epickiej akcji i generalnie zmarnował mi 1,5h ;)
Swego czasu rozpisałem się trochę o filmie i grze: http://uber-play.blogspot.com/2010/12/beowulf-vs-beowulf.html
Może Joanna D'arc?
Zobacz sobie film - "Sanjuro - samuraj znikąd"
Bardzo fajny.
O i z polskich jeszcze - "Stara baśń" (ale to taki lekko fantasy).
Jeśli o wikingach to tylko Pathfinder !
na HBO niebawem wystartuje coś w tym klimacie ( na plus można powiedzieć że HBO macza w tym paluchy ).
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848
Pillars of the Earth (Filary Ziemi)
Eryk Wiking
Saga o Wikingach
Beowulf & Grendel
Valhalla Rising
Długie łodzie wikingów
Dzięki wielkie Robin Hooda oglądałem, teraz poszukam w wypożyczalni 13 wojownika bo zapowiada się ciekawie. Jeszcze jedno pytanie mam, w tamtym roku (o ile dobrze pamiętam) miała wyjść komedia parodiująca filmy fantasy osadzone w średniowieczu (Króla Arthura, Robin Hooda itp.). Wie ktoś może jak się ona nazywała?
Troszeczke inne podejscie do tematu Wikingów ale to wlasnie mi sie podobalo:
- Outlander
Jest krwawo, jest niesamowicie, jest oryginalnie :)
Długie łodzie wikingow - stary film ale fajny warto poszukac
Pathfinder - mega :D
Excalibur - fantastyka krol Artur itd - tez starszy film
Eryk Wiking
Outlander - choc nie polecam - bo to ni o wikingach ni o obcych z kosmosu i ich pogromcach z innej planety
Arn - 1 i 2 - nasi przyjaciele z polnocy zrobili ten film i ogladajac go mam wiele skojarzen z Krolestwem Niebieskim - pozytywnych skojarzen!
jesli Ostatniego samuraja ogladales to :
Ran
Siedmiu samurajow
Sobowtór
Tron we krwi
Bunt
Harakiri
narazie tyle :O jak mi ise przypomni cos dopisze :D milego ogladania!
Trzynasty wojownik?
edit. Przeczytałem tylko tytuł wątku...
O ! Dobre pytanie. Sam chętnie obejrzę podane tytuły. Ale może ktoś ma coś wiecej a najlepiej trochę świeższe produkcje ?
Centurion
Beowulf, ale bodajże z 2005 roku (z normalnymi aktorami) - bardzo fajny w tych właśnie klimatach
Army of Darkness
13 Wojownik jest beznadziejny
Za to Joanna d'Arc od Bessona jest całkiem spoko jak na rozrywkowe kino.
Wspomniane już "Filary Ziemi" i zapomniane "Ciało i Krew" :)
Nikt nie wspomniał o gigantach w rodzaju "Gniewko syn Rybaka" czy "Przyłbice i kaptury"
I kultowy "Aleksander Newski"