Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Fallout 3 vs. Fallout: New Vegas

09.10.2011 19:33
1
zanonimizowany602264
153
Legend

Fallout 3 vs. Fallout: New Vegas

Siema. Wybór między tymi groma na konsolę Xbox 360. Wybory proszę krótko uzasadnic jeśli można. Dziękowac.

09.10.2011 19:36
MagMany
2
odpowiedz
MagMany
52
Wielki Wilk

New Vegas ponieważ ma wszystko to co Fallout 3 i jeszcze więcej (ciekawszy świat, fajniejsze questy, duża ilość smaczków z poprzednich części).

09.10.2011 19:37
Cainoor
😊
3
odpowiedz
Cainoor
276
Mów mi wuju

Obie świetne. Jakbym miał zaczynać, to od Fallout 3. Fajnie było poczuć ponownie ten klimat wychodzenia z bunkra :)

09.10.2011 19:39
Mastyl
4
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

Troszke lepszy New Vegas. Obsidian mając już gotową technologie, dopracował wieksze ilosci questów, lekko ciekawsza fabułę, duże fajniejsze NPC oraz bardziej przekonująca mapę świata, bez sztucznych barier.

Ale F3 ma moim zdnaiem ciekawsze quest poboczne.

Czyli ogólnie jezeli nie możesz wziąć dwóch - bierz tylko New Vegas.

09.10.2011 19:43
pooh_5
👍
5
odpowiedz
pooh_5
96
Czyste Rączki

Mi znacznie bardziej podobało się New Vegas - jeden z moich ulubionych, obok Morrowinda, erpegów w ogóle. Ujął mnie ten westernowo-postapokaliptyczny klimat, questy, eksploracja świata... Świetna gra.

Chociaż nie wiem czy biorąc na xboxa nie rezygnujesz z modów, które na nexusie są świetne. Może warto byłoby zastanowić się nad wersją PC?

09.10.2011 19:50
👍
6
odpowiedz
zanonimizowany799646
10
Pretorianin

Bezwarunkowo New Vegas. Jest o klasę lepszy w każdym aspekcie gry od F3.

09.10.2011 19:50
7
odpowiedz
zanonimizowany602264
153
Legend

U mnie na kompie ona niestety nie ruszy...

09.10.2011 22:29
WrednySierściuch
8
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!

Zależy czego oczekujesz

Fallout 3 - zniszczone radioaktywne miasta, świetny klimat , wiele nawiązań do klasyki post-apo np. miasto dzieci ALE fabuła jest beznadziejna (choć sporo rozwiązań świetnych via narodziny w krypcie > dla mnie bomba) gorsze są też technikalia

Klimat miażdzy > te spalone miasta i gonitwy w metrze. Większy jest też wpływ na świat ugrupowań zaawansowanych technologicznie, w power armorach > Bractwa i Enklawy

Fallout New Vegas > świetna fabuła i questy,wiele nawiązań do klasycznych Falloutów, lepsza grafika, lepsza mechanika > tryb hardcore ^^

ALE brak klimatu post-apo, na dokładkę nie jesteśmy nawet z krypty, dla mnie śmiech na sali że Dr Michel daje nam w ogóle fifrak ze schronu czy pipboya, o ile się orientuje te były indywidualizowane pod użytkownika

Wiekszość gry dzieje się na pustyni, pustynia post-apo to oksymoron. Na dokładkę New Vegas nawet nie dostało swojej porcji atomówek, więc okolica jest słabo skażona

Miast praktycznie brak (EDIT miast jest duzo tylko że takich westernowych saluun + 3 szopy, brak bloków), tuneli brak. (jest kilka Vaultów). New Vegas wygląda żałosnie, kilka budynków .
Sam konflikt z Legionem to PORAŻKA, podkradziony z Van Burena jeszcze. NCR by takich dzikusów rozstrzelało w tydzień, nie wspominając już o Bractwie
generalnie przegięto w grze siłę umiejętności walki wręcz i orężem, a broń energetyczną i power armory np olano. Porządną zbroję zdobędziesz tak pod koniec gry :(

Jak wspomniano wyżej gra ma mocno "westernowy" wydżwięk dla mnie to minus bo westernów nie lubię. DLC wprowadzają nawet szczepy indiańców (choć Two-Bear-High-Fiving wymiata)

TL:DR klimat post-apo >> Fallout 3, fabuła i nawiązania do poprzednich cześci >> Fallout NV
btw granie na X360 bez modów to porażka, choć lepiej tak niż wcale

09.10.2011 22:38
Roniq
9
odpowiedz
Roniq
110
Unknown

Fallout 3 jak dla mnie.

09.10.2011 23:38
egzi9000
10
odpowiedz
egzi9000
55
Wytrawny Piwosz

WrednySierściuch wyczerpał temat. Od siebie dodam że jako fan gier w post apokaliptycznym klimacie dłużej przy sobie zatrzymał mnie Fallout 3. Zniszczony Waszyngton, pojedyncze osady zamieszkałe przez kilka osób , i ciekawsza według mnie fabuła wzmacniają klimat tej gry.

New Vegas też jest świetny lecz nie ma w nim tego uczucia kataklizmu. Wchodzimy do miasta kasyn gdzie wszyscy na dobrą sprawę mają w poważaniu co dzieje się poza granicami Vegas i zajmują się głównie sobą ... mi to nie pasuje to gry o danej tematyce

09.10.2011 23:42
Flyby
😊
11
odpowiedz
Flyby
247
Outsider

Obie gry doskonałe - na swój sposób tworzą całość. Co do broni energetycznych w Falloucie NV, nie "olano" ich ;) Już w podstawce kolejne patche poprawiały możliwości broni energetycznej, to samo było prawie we wszystkich dodatkach oraz w "paczce z bronią" (GRA). Fallout NV jest rzeczywiście lepiej zrobiony niż Fallout 3 ale i tak w obie gry trzeba zagrać ;)

10.10.2011 16:00
12
odpowiedz
zanonimizowany602264
153
Legend

Hmm... czytając z waszych postów o new vegas się trochę zniechęciłem. I sorry zapomniałem dodac. W Fallout 3 chodzi mi o wersje GotY.

10.10.2011 17:25
PS3fan
13
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

Ja niestety nie miałem przyjemniości grać ani w jedną ani w drugą, ale polecę Fallout 3 z tego prostego powodu, że jest starsza. Jeżeli zagrasz wpierw w 3, to potem w New Vegas nie ominą cię różne smaczki i nawiązania do trójki. Gdyby trójka była np. 2 razy gorsza od NV, to możnaby się nad tym ostatnim zastanowić, ale, że obie są bardzo równe, to jedź po kolei i najpierw zagraj w trójkę :-)

10.10.2011 17:27
pecet007
14
odpowiedz
pecet007
178
~

New Vegas -- gra świetna, przeszedłem całą
3 -- meh, nudzi bardzo szybko, za bardzo mroczny klimat

10.10.2011 17:39
Mutant z Krainy OZ
15
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

Fallout 3 przeszedłem kilka razy, NV tylko raz, fabularnie może i znacznie lepiej, ale co z tego, skoro po świecie w zasadzie nie widać, by był zniszczony i opuszczony. Pustynia wygląda jak dzisiaj, parę pustych chat i tyle, trochę za mało. Natomiast w F3 klimat miażdżył, zniszczone miasto, METRO, po prostu cud, masa smaczków, aż się chce cały świat po kilka razy odkrywać. Tego w NV nie odczułem, owszem, odkryłem wszystkie lokacje, ale w "trójce" więcej mi to dawało przyjemności.
W Falloucie 3 brakuje po prostu ilości. Większej liczby pukawek, większego urozmaicenia przeciwników, questów. Ale klimat cud miód.

12.10.2011 16:05
16
odpowiedz
zanonimizowany602264
153
Legend

Wybieram Fallouta 3. I teraz pytanie. Czy wersja GotY jest spolszczona? Bo podstawka jest po polsku,a kupiłbym gote, tylko żeby po polsku była. Kupuje w MM.

12.10.2011 16:23
Hayabusa
👍
17
odpowiedz
Hayabusa
243
Tchale

Słusznie robisz - potem kupisz New Vegas goty i dopiero będzie jazda, lepsza niż z F3.

12.10.2011 16:41
Drackula
18
odpowiedz
Drackula
237
Bloody Rider

podpinajac sie:

Jakie mody dodac do F3?

12.10.2011 16:49
Flyby
😊
19
odpowiedz
Flyby
247
Outsider

Wszystkie dodatki do Fallouta 3 GOTY spolszczone ..Co do modów to może mój indywidualny kłopot którego nie miałem grając w podstawkę zwykłą - nie wszystkie mody wchodzą mi na Fallouta 3 GOTY.
Machnąłem ręką i mam tylko mody "body". ;) Nawet dodatkowych stacji radiowych nie udało mi się zainstalować.

12.10.2011 16:58
pooh_5
20
odpowiedz
pooh_5
96
Czyste Rączki
12.10.2011 17:02
Flyby
😃
21
odpowiedz
Flyby
247
Outsider

I zdjęcia które warto oglądnąć grając w Fallouty:

http://technologie.gazeta.pl/internet/1,112324,9587437,Najlepsze__najbardziej_szokujace_zdjecia_testow_broni,,ga.html

Najlepiej widoczne w ostatnim dodatku do Fallouta NV - "Lonesome Road"

12.10.2011 18:25
WrednySierściuch
22
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!

Flyby > trzeba było się podzielić swoim problemem... :D w tawernie Fallouta, a pewnikiem by cię przepchnęli przez instalację

Jakie mody dodac do F3 ?
Bez złośliwości ale Pooh_5 odowiedział najlepiej. To zależy czego oczekujesz, w jaką wersję grasz, i czy ci pójdzie FOSE

Generalnie na 1 rozgrywkę w wersji polskiej to zapodaj sobie modpak Aurelinusa > chyba jeden z najłatwiejszą instalacją (ale i tak trzeba czytać przeczytać readme)
http://hrothgar.pl/topics56/fallout-3-modpack-do-gry-linki-informacje-vt752.htm?sid=fe40c4371dee4f4f3e2875585d82ef70

Modpack jest po polsku

Z obowiązkowych modów (do każdej wersji) także
NMC texture pack (tak 1.5 GB MINIMUM poprawionych textur)
http://www.fallout3nexus.com/downloads/file.php?id=12056

Archive Invalidation |nvalidated << program wymagany do instalacji modów, działa na każdej wersji.
Dodałbym też Anthony Lings Coiffure czyli znacznie ulepszona generacja twarzy(ale wygląda na to że łomy z Nexusa narzuciły na niego moderację, a coś nie mogę go znależć nigdzie indziej -.-')

a i jak ktoś chce to Dimonized Type 3 body (tylko pamiętać o dograniu Type 3 zbroi!)

Inne mody raczej już na wersję angielską i z FOSE (jakby co to też mogę polecić ^^)
np. taki DC Interiors Project - dodaje wnętrza do większości zabarykadowanych budynków (a tych jest od groma i nawet więcej) btw następny mod który spadł z Nexusa -.-'
http://planetfallout.gamespy.com/mods/237/DC-Interiors-Project

12.10.2011 18:30
Drackula
23
odpowiedz
Drackula
237
Bloody Rider

no to dla jasnosci, jakie mody pojda z wersja GOTY?

wiem ze moge forum nexusa i inne poprzegladac ale naprawde sporo tego i najzwyczajniej w swiecie mi sie nie chce ;)

12.10.2011 18:43
WrednySierściuch
24
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!

Dracula > tzn z polską wersją GOTY?
Jak ci się nie chce to wal mod Aurelinusa, pójdzie na wersji Goty tylko postępuj zgodnie z instrukcją ze strony. (to tak naprawdę jest over 9000 modów z Nexusa które Aurelinus spolszczył i złożył do kupy, a bonusowo do niektórych zrobił obejście do FOSE, bo dla niego to spyware LOL ^^)

a tylko jak sam Aurelinus rzecze :: z tym modpakiem nie pójdą już żadne inne mody! bo Fallout rozwalają konflikty = crash to desktop co 5 minut
(no można sobie radio dodać czy 1 domek na odludziu)
Na angielskiej wersji + max patche + FOSE pójdą wszystkie wersje modów przystosowane pod GOTY , czyli sporo. Generalnie modów angielskich lepiej nie dodawać do wersji polskiej bo się zrobi kaszanka, zresztą na wersji od Cenegi NIE DZIAŁA FOSE, a FOSE jest wymagana do 75% lepszych modów
FOSE = fallout script extender

Ale textury i tak dodaj, je po prostu się wrzuca w katalog + Invalidacja

12.10.2011 18:50
pecet007
25
odpowiedz
pecet007
178
~

A jaka paczka modów do angielskie F3, wersja z Steam jakby co też GOTY? Może bym dał gierce drugą szansę, wkurza mnie brak niektórych rzeczy z NV bo w NV grałem jako pierwszy i np. rzeczy jak rozmowa która ma ileśtam % szans na powodzenia, w NV zależy to tylko od umiejętności speecha, jest jakiś mod na to do F3?

15.10.2011 22:56
26
odpowiedz
zanonimizowany602264
153
Legend

Hmm... Wersja GOTY po angolu, więc kupie bez dodatków po polsku... Ile wam zajęło przejście całości? Powyżej 30h będzie? I czy dodatki na Xbox Live są po polsku? Region PL. Czy dłuższe od takiego RDR?

16.10.2011 01:03
27
odpowiedz
zanonimizowany777435
34
Senator

Jak to angielska wersja GOTY ?

Przecież cenega (jakby o niej nie mówić ) "już" spolszczyła podstawkę wraz z wszystkimi dodatkami. Wiem co mówię , bo sam takową wersję posiadam.... Wszystko jest po polsku , zlokalizowane , bądź też opcja z napisami..... Gdzie znalazłeś eng wersję Fallouta 3 ?

Hmm.... Ja przegrałem w Fallouta jakieś 300h , więc nie powiem ci obiektywnie , ile całość zajęła , ale to , że powyżej 30 h będzie , mogę zagwarantować. ;)

Nie wiem , czy można go długością porównać do RDR , bo w tego zwyczajnie nie grałem , ale produkcja rzeczywiście starcza na długie godziny.... Świat zachęca do exploracji i mimo tego , że raczej nikt takim maniakiem zwiedzania nie będzie , to gra go przyciągnie na długi czas....

16.10.2011 01:08
mgr. Kuba
👍
28
odpowiedz
mgr. Kuba
159
-

New Vegas.

Fallout 3 był dla mnie mega ale New Vegas po prostu zmiażdżył mi klatę.
Jedna z najlepszych gier w jakie grałem, jak nie najlepsza.

16.10.2011 09:23
Artilio
29
odpowiedz
Artilio
47
Marimo

Mi ukonczenie F3, zajelo 30h, tak wiec sporo a questow pobocznych za wiele nie wykonywalem.

Ishi - Tylko dvk. chce kupic to na X'a, a na niego tylko podstawka byla w pelni spolszczona.

20.10.2011 14:07
Drackula
30
odpowiedz
Drackula
237
Bloody Rider

Powracajac moim pytaniem:

Mam GOTY w wersji polskiej i do tego chcialbym wgrac Fallout 3 Wanderers Edition MOD ktory jest angielski; pojdzie to?

Czy FEW uruchamia sie bez problemu z DLC czy tez potrzebny jest compatybility patch jak w przypadku wspolpracy FEW z innymi modami?

20.10.2011 14:10
31
odpowiedz
zanonimizowany629536
43
Generał

Jak dla mnie F3 calkowicie dyskwalifikuje zbyt skomplikowany system tuneli/podziemi itp oraz tragiczna mapka. Potrafilem godzine bladzic po tunelach, az skonczyla mi sie amunicja i cierpliwosc...

Forum: Fallout 3 vs. Fallout: New Vegas