Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Fallout 3 - Grę wywala po wyjściu z krypty.

11.06.2012 10:57
Damian1539
1
Damian1539
87
4 8 15 16 23 42

Fallout 3 - Grę wywala po wyjściu z krypty.

Więc tak. Zrobiłem sobie piękną postać, zrobiłem wszystko co trzeba na początku i przy wyjściu z krypty - dokładnie na ekranie ładowania - wywala mi grę z błędem "aplikacja została zamknięta ble ble...". Teraz tak. Podejrzewam, że to wina modyfikacji fallout3.ini. Zmodyfikowałem go tak, jak w tym linku - http://www.pcgameshardware.com/aid,666878/Fallout-3-Better-graphics-with-ini-Tuning-comparative-screenshots/News/
Czyli (uGridsToLoad=19 and iMinGrassSize=40 as well as fGrassFadeRange=120000).
Jeśli usunę fallout3.ini i gra utworzy nowy, to wtedy gra w ogóle się nie chce wczytać.
Używam jeszcze tego moda - hrothgar.pl/viewtopic.php?t=752 i tych tekstur - fallout3.nexusmods.com/mods/12056/
Wersja gry, to GOTY.
Wątpię, żeby to była wina komputera bo to jest raczej problem z grą, ale na wszelki wypadek:
i7 2600k @ 4,5Ghz
ASUS Gtx580
8 GB Ram
I reszta jak reszta - raczej nieważna.

Ktoś może wie jak sobie z tym poradzić?

11.06.2012 11:32
😜
2
odpowiedz
ROBOT-X
21
Centurion

Zakładam że wersja którą posiadasz nie jest oryginalną ???

11.06.2012 11:34
Milka^_^
3
odpowiedz
Milka^_^
244
8 gwiazdek

Bez modów działa normalnie? Ogólnie czy bez grzebania w plików dalej przejdzie.

11.06.2012 11:58
kong123
4
odpowiedz
kong123
120
Legend

Prawdopodobnie któryś mod (obstawiam ten z nexusa) gryzie się z innym bądź z samą grą. Spróbuj odinstalować ten z nexsusa i uruchomić grę.

11.06.2012 12:07
Damian1539
5
odpowiedz
Damian1539
87
4 8 15 16 23 42

[2] - Pudełko.

Milka^_^ - Wydaje mi się, że większe znaczenie ma tutaj fallout3.ini. Gdy dałem zwykły, niemodyfikowany i użyłem komendy "refinin", to gra się uruchomiła. Udało mi się zwiększyć ugridstoload do 9. Po ponownym uruchomieniu gry znowu się nie chciało wczytać. Nie mogę zwiększyć pola widzenia - pytaniem jest tutaj - dlaczego?

kong123 - j/w Mod mam tylko jeden. Z nexusa są tekstury.

11.06.2012 13:09
kong123
6
odpowiedz
kong123
120
Legend

Pierwszą zasadą edytowania plików jest robienie ich kopi aby w razie pomyłki lub złego działania wrócić do stanu poprzedniego.

Wątpię aby była to wina Modpacka Aurelinusa - jeśli jest poprawnie zainstalowany to powinien działać ani nie gryźć się z teksturami (podobno krzaczy się tylko z modami ingerującymi w mechanikę gry).

Najpewniej jest to wina albo tego edytowanego pliku albo tych tekstur (albo jednego i drugiego). Po wprowadzeniu każdej zmiany wypada uruchomić grę i sprawdzić, czy działa poprawnie aby w razie czego wiedzieć co odłączyć a co przywrócić do poprzedniego stanu. Robienie wszystkiego ''na kupę'' nie zawsze się sprawdza.

Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem z tego opisu, że te tekstury działają tylko na podstawowej wersji F3, bez dlc a autor tekstur nie potrafi poradzić sobie z problemem aby działały na wersji gry 1.7 (bo taką masz). Ale to już czyste gdybanie.

Spróbuj odinstalować tekstury i przywrócić normalny plik fallout3.ini.

Edit: (może to w czymś pomoże)
1. Try tweaking your ini file, AFTER reading this:
http://www.tweakguides.com/Fallout3_8.html. That's page 8 of the Tweakguide for F3, where it begins talking about the INI file. I think the only value I've changed is the "iPreloadSizeLimit=26214400" value, and I changed it to the author's recommended value for my memory.

Edit:

Ishimura12 - chodziło mi o wersję gry. Jest trochę modów, gdzie twórca nie potrafi obejść błędu w patchu 1.7 (jak ma GOTY to właśnie taką wersję ma i o to mi chodziło)

11.06.2012 15:13
7
odpowiedz
zanonimizowany777435
34
Senator

Prawdopodobnie któryś mod (obstawiam ten z nexusa) gryzie się z innym bądź z samą grą

Nie ma opcji , żeby gryzł się z grą , inaczej w ogóle nie byłby w obiegu. Większość błędów wynika ze złej instalacji , braku niektórych wymaganych elementów , albo nieodpowiedniej modyfikacji plików ini. Odpuść sobie pierwszego moda , reszta - tj. Aurelinus z NMC powinny współgrać. Z tego co pamiętam A. nie ingerował w tekstury.

Daj sobie spokój z szukaniem , odinstaluj grę i zainstaluj tylko dwa ostatnie. Pole widzenia ma osobny mod , który znajdziesz na nexusie , więc nie męcz się.

Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem z tego opisu, że te tekstury działają tylko na podstawowej wersji F3, bez dlc a autor tekstur nie potrafi poradzić sobie z problemem aby działały na wersji gry 1.7 (bo taką masz)

Gdzie jest ten fragment. Bo mam tą samą wersję , Fallouta co prawda dawno nie włączałem , ale smutno mi , że ten texture pack mi już nie posłuży ?

12.06.2012 11:05
Damian1539
8
odpowiedz
Damian1539
87
4 8 15 16 23 42

Pole widzenia ma osobny mod , który znajdziesz na nexusie , więc nie męcz się.

A jakieś namiary można prosić? Szukam, szukam i znaleźć nie mogę.

Forum: Fallout 3 - Grę wywala po wyjściu z krypty.