Sprawa wygląda tak, że zamysłem kupienia dysku SSD do laptopa było podłączenie starego dysku 320 GB do routera i utworzenia go jako sieciowy. Czyli dysk sata z laptopa, włożony do kieszeni z przejściem na USB jest podłączony w tej chwili do routera i mam do niego dostęp z sieci. Niestety czas na skopiowanie z dysku z laptopa na dysk sieciowy jest ekstremalnie długi. Szczerze mówiąc kopiowanie dużego pliku trwa tyle samo co ściągnięcia go z internetu.
1. Czy jeśli podłączyłbym dysk sieciowy do routera przez kabel lan i udostępnił go w sieci zyskałbym na prędkości?
2. Jeśli tak czy jest jakaś kieszeń do której mógłbym włożyć obecny dysk sata i podłączyć go do sieci.
Dodam tylko że do routera mogę podłączyć się przez wifi jak również przez kabel, ponieważ w całym domu posiadam sieć.
Laptopa masz połączonego do routera przez kabel czy po bezprzewodówce? Jaki router (b,g,n) ? Jaka szybkość karty?
Generalnie spróbuj kompa podłączyć kablem do routera i wykonaj kopiowanie (powinno iść w zależności od portów routera 100Mbit lub więcej jeśli router ma porty 1Gbit).
Ogranicza Cię prawdopodobnie szybkość połączenia. Szybkość interfejsu USB 2.0 to 480 Mbit/s. Jeśli kopiujesz po sieci bezprzewodowej 54 Mbit/s (czyli sieć G) to prędkość wynosi niecałe 7 MB/s (to optymistyczna wersja, bo zależy od mocy sygnału połączenia do routera). Przy sieci N w zależności od specyfikacji routera (może być to 150, 300, 450 Mbit/s (oczywiście w teorii :P)). Do obsługi sieci N wiadomo, karta Nka, która też podźwiga to 300 Mbit. U mnie przy routerze 300 Mbit i karcie 450 Mbit prędkość po wifi przy bardzo dobrym sygnale to jakieś 12 MB/s (tu mnie jednak ogranicza port na LANie, do którego mam serwer podłączony).
Po kabelku w zależności od portu (100 Mbit to jakieś 12.5 MB/s, a 1Gbit/s to ponad 100 MB/s (w tym wypadku ogranicza cię interfejs usb oraz zapis dysku).
--->Cartoons
Bardzo rzeczowe info! Router N, lan 1GB - chociaż karta już chyba 100MB. Bezpośrednio z routerem nie sprawdzałem. Idąc dalej z innego laptopa gdzie karta oczywiście N po wifi kopiowanie filmu z routera czyli z dysku to prędkość 2,5 MB / s
A podaj jeszcze model routera? Może to jakiś wynalazek :) Zobacz w opcjach routera czy jest jakiś QoS, czyli ograniczenia szybkościowe, dla samego USB? Czy z laptopem jesteś daleko od routera? Jest możliwość, że kieszeń chodzi w standarcie USB 1.1 (wtedy mogłoby to wyjaśniać kiepski transfer, bo USB 1.1 to 12 Mbit/s)?
TP-LINK TL-WR1043ND więc chyba nie taki zły:) jestem bardzo blisko routera! zaraz sprawdzę ustawienia, kieszeń raczej na pewno 2.0
OK, przewertowałem za Ciebie google ;) Niestety ten typ po prostu tak ma.
http://forum.benchmark.pl/topic/50710-router-tl-wr1043nd-slaby-transfer-na-podlaczonym-dysku-usb/
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4346
Nie myślałem pod kątem szukania w google. Nie żebym się wysługiwał forum:) No OK, wiemy już że z usb nie wyciągnę dużej prędkości. Co jednak z podłączeniem dysku do jakiejś kieszeni "lanowej", czy istnieje coś takiego?
Kupujesz http://allegro.pl/serwer-plikow-d-link-dns-320-3-5-usb-2-0-gig-i2705469523.html , wkladasz dysk, wpinasz do sieci, gotowe.
--->QrKo
o takie to to :) ino nie za tyle kasiory:) bo za tyle pewnie kupiłbym niezły router:)
Gwarantuje, że nie kupisz za tyle niezłego routera (mogę sprawdzić jutro w pracy jak znajdę chwile, jak się zachowuje jakiś NetGear za 400 zł z możliwością dysku USB, o ile jeszcze na sklepie go znajdę) :) Ale NAS i tańszy można znaleźć :)
[8] - zakładam, że miałeś styczność z tym sprzętem. Kolega Bucha ma dysk 2.5". Jak wygląda kwestia zamontowania w zatoce 3.5"?
[11] - Kapuje :) Miałem jednak styczność z NASami, w których dysk 2.5 cala siedzi, ale najlepiej nie ruszać urządzenia nawet lekkim podmuchem z nosa, bo wypadnie :) Ale sprzęt sprzętowi nierówny :)
Bucha - To jest jedno z najtanszuch urzadzen tego typu, wiec nizej raczej juz sie nie da zejsc, to po pierwsze. Po drugie to nie jest zwyczajna "sieciowa kieszen na dysk", a raczej prosty serwerek pozwalajacy na zaawansowane udostpenianie plikow w sieci konkretnym osobom, mozna tez sciagac nim torrenty i inne p2p, przez co wylaczasz komputer na noc a urzadzenie pobiera co trzeba stojac sobie schowane gdzies w szafie pobierajac znikoma ilosc energii i nie halasujac zbytnio.
Niezly router to przynajmniej 2x tyle :)
Cartoons - nie mialem, ale ostatnio mocno sie przymierzalem do zakupu takowego i robilem research. Taniej moze i kupi, ja szukalem czegos do 400zl najlepszego pod wzgledem cena/funkcjonalnosc i nic innego nie znalazlem a testow czytalem sporo.
Co do dyskow to intuicja podpowiada mi ze wsadzenie czegos mniejszego w miejsce wiekszego nie powinno stanowic namniejszego problemu.
No i temat chyba wyczerpany:) Nie potrzebuję aż tak zaawansowanego sprzętu więc zadowolę się tym co mam:)
Dodam jeszcze od siebie, bo tez mialem ten ruter, ze on sie dosc szybko "zapychal" przy korzystaniu z dysku sieciowego wirelessem.
Generalnie na poczatku ogladalem po wifi filmy full HD, a po tygodniu juz byl problem z obejrzeniem zdjec z dysku sieciowego.
Nie wiem, po co projektuja cos, co nie ma zadnego zastosowania w praktyce.
Konia z rzedem komus, kto za ponizej tysiaka poleci dobry ruter nie zapychajacy sie i ze sprawnym dzialaniem podlaczonego dysku sieciowego...
Ale dlaczego to musi byc router, skoro mozna kupic urzadzenie stricte do tego przeznaczone?
Dodam jeszcze, że niekiedy na ibood.com można wyrwać całkiem sensowny NAS za niewielkie pieniądze :)
chyba że podłącze 3 lapka staruszka jako serwer:) z tym że wtedy będę ograniczony do 100mb ktore oferuje karta lanowa
==>QrKo
Nawet nie wiedzialem, ze takie ustrojstwa istnieja. Jestem juz komputerowym lesnym dziadkiem.
Czy do tego jest dostep jedynie przez FTP? Czy to jest opcja? I jak sciagac tym torrenty?
peeyack - NAS obslugiwany jest zazwyczaj przez przegladarke, podobniej ak router, wrzucasz sobie tam w odpowiednim menu pliki torrent, wskazujesz miejsce zapisu danych i leci. Dyski mozna normalnie podmapowac tak aby widnialy w oknie moj komputer, nie trzeba korzystac z ftp.
Bucha -> Jeśli zrobisz to na starym laptopie, to polecam Ci distro FreeNAS (http://www.freenas.org/). W sieci możesz znaleźć dużo materiałów jak to zainstalować i skonfigurować jeśli się nie łapiesz, ewentualnie mogę pomóc :)
Rozwiązanie z laptopem ma same zalety i zasadniczo jedną wadę :) Jest nieco bardziej prądożerne :) Sam posiadam serwer domowy na starym IBM MT-M 8086 CTO. Mam go na Debianie i jest na nim odpalone wiele atrakcji :P
Ja mam NASa opartego na Gentoo GNU/Linux i sprzęcie HP T5520 który można za mniej niż stóweczkę wyrwać na alledrogo. Polecam, jak ktoś się trochę zna na Linusku to postawienie i konfiguracja tego od podstaw to góra tydzień roboty. Specki sprzętu dla ciekawych.
~ # cat /proc/cpuinfo && cat /proc/meminfo | head -n 1 && df -H | grep "hda"
processor : 0
vendor_id : CentaurHauls
cpu family : 6
model : 9
model name : VIA Nehemiah
stepping : 8
cpu MHz : 798.000
cache size : 64 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr cx8 mtrr pge cmov pat mmx fxsr sse rng rng_en ace ace_en
bogomips : 1591.88
clflush size : 32
cache_alignment : 32
address sizes : 32 bits physical, 32 bits virtual
power management:
MemTotal: 106576 kB
/dev/hda1 64M 63M 1.3M 99% /
cały system siedzi na wbudowanej 64 mbowej partycji, jak widać nawet 1.3 mb zostało, kluczem jest tutaj kompresja niektórego softu w locie przez cramfs, jakbym miał jeszcze raz stawiać to pewnie całe root partition bym skompresował, ale mi sie nie chce ;)
dysk z danymi jest podpięty pod usb 2.0 co może być bottleneckiem, ale mi wystarcza generalnie, po kablu transfery dochodzą do 10 mb/s na wifi do 2 mb/s czyli szybciutko :)
[22] - Widziałem kiedyś tutka do zrobienia na tym NASa :) Fajny sprzęcik jeśli się oczekuje tylko przestrzeni na stuff :)