Witam,
mam dość stary komputer o specyfikacji:
Karta graficzna: Ati radeon x550.
Pamięć karty: 256 mb.
Całkowita dostępna pamięć karcie graficznej: 1024 mb.
Model zasilacza: En light GPS-350CB-102 A
Moc zasilacza: 340W MAX.
Procesor: Intel(R) Premium(R) D CPU 2.80 GHz
Ram: 2 GB
Typ systemu: 32 bitowy.
Czy dało by się go podrasować jakąś nową kartą graficzną by udźwignęła takie gry jak DA II, Civ V, chociaż na najniższych detalach?
I jaką kartę graficzną kupić by zasilacz ją udźwignął. Cena nie gra roli, ale miło by było jakby nie przekroczyła 800 złoty. Od razu mowie, że zwykle gram na PS3 i nie mam pojęcia o tuningowaniu PC'ów, więc przepraszam z góry za możliwą ignorancje.
radziłbym tak. sprzedaj to co masz za 100 zł, uzbieraj jeszcze ile możesz i kup nowego PC, bo pchanie w tego staruszka dobrej karty graficznej za kilkaset złotych mija się z celem. To tak jakbyś chciał do Poloneza wsadzić silnik od dobrej Beemki. Można, tylko po co ?
Za 250 zł kup:
Core2Duo E4500 - łatwo się podkręca do 3 GHz, a do tego ma wysoki mnożnik, więc przy 3 GHz wystarczy ustawić FSB w biosie na 266 MHz, z czym większość płyt powinna sobie poradzić.
Radeon 4850 - nie znajdziesz wydajniejszej karty za 150 zł.
2 GB ramu w zupełności wystarczy na ten komputer, a z powyższymi podzespołami pójdzie każda gra (z wyjątkiem Crysis 3, który wymaga DX11) i to na średnio-wysokich ustawieniach.
Do zestawu mógłbyś kupić nowy zasilacz, ale to najmniejszy problem, bo przyda się za rok czy dwa jak wymienisz cały komputer.
Na podanych przeze mnie podzespołach Civ 5 chodzi dobrze w najwyższych ustawieniach.
Ale Radeon 4850 z 512 mb czy Radeon 4850HD z 1024 Mb bo nie wiem czy zasilacz mi wystarczy na ten drugi :/ A ten procesor co podałeś ma 2.2 GHz, to już nie lepiej "podkręcić" ten co mam? Jeszcze raz przepraszam za ignorancje, a PC potrzebny mi jest tylko do strategii bo konsole w tym wypadku to wiadomo...
A ten procesor co podałeś ma 2.2 GHz, to już nie lepiej "podkręcić" ten co mam?
No właśnie nie. Pentium D to bardzo słabe konstrukcje, oparte na technologii Pentium IV, gdzie Intel poszedł w wysokie taktowanie ponad wszystko. Twój procesor jest ponad 2x wolniejszy od tego Core2Duo przy taktowaniu 2.2 GHz. Jak wyciągniesz 3 GHz na C2D to będziesz miał nawet 4x szybszy procesor.
Ogólnie E4500 nie jest najlepszą konstrukcją z rodziny Core2Duo, ale ma tę zaletę, że pracuje na mnożniku x11, więc wystarczy szyna 266 MHz, by podkręcić go do 3 GHz.
Miej jednak na uwadze, że jest to najlepsze wyjście do kwoty 250 zł. Za tę kwotę otrzymasz komputer, który poradzi sobie z każdą grą na dzień dzisiejszy. Twój komputer to dolny zakres wydajności podstawki 775. Najlepsze płyty główne wraz z procesorami Core2Quad są wstanie rywalizować nawet z najsłabszymi Core i5 i są lepsze od Core i3.
Musiałbyś dysponować kwotą ponad 1000 zł by kupić nową płytę, pamięć, CPU i kartę graficzną, by przebić wydajnością to co osiągniesz wsadzając Core2Duo + Radeon 4850 do obecnego komputera.
Ale Radeon 4850 z 512 mb czy Radeon 4850HD z 1024 Mb bo nie wiem czy zasilacz mi wystarczy na ten drugi :/
W zupełności wystarczy 512 MB. Dopiero karty o wydajności GF 460 robią sensowny użytek z 1024 MB pamięci. Zużycie prądu przez kartę graficzną nie zależy od ilości pamięci. Jednak zasilacz wypadałoby zmienić na solidną 450 W, ale to akurat zakup na lata, bo wykorzystasz go w następnym komputerze.
Likfidator --> Cały czas jednak zakładasz, że jego płyta obsługuje C2D, co do czego mam inne domysły- Pentium D i X550, to czasy chipsetów Intel 8xx.
Dlaczego nikt nie wspomniał o tym, by kolega, ku stabilności działania konfiguracji i przedłużenia żywotności, wymienił sobie zasilacz na jakiś lepszy? Sądzę, że to podstawowy warunek, jeśli chcesz rozbudować sprzęt..