Witam
W zwiazku z tym że przy budowie domu należy zastanowic sie również nad mediami w środku.
Zwracam sie do was z zapytaniem. Potrzebuje mieć sygnał w 4 pokojach. Czy jakas platforma satelitrana oferuje takie roziwazanie ?
Sieci kablowe raczej nie maja dostępu do tej miejscowości.
Co z TV z TPSA ?
Mógłby ktoś przyblizyć jakieś rozwiązanie ?
Oficjalnie (jeżeli się nie mylę) to w N-ce i Cyfrze+ jest opcja multiroom. Ale to tylko dwa odbiorniki. Mniej oficjalnie (ale z tego co wiem w salonach Cyfry+ nie robią z tego problemu) trzeba zaopatrzyć się w spilter i karty które bezprzewodowo rozprowadzą sygnał (oraz oczywiście odpowiednią ilość dekoderów).
maciula >> czyli wszystko leci bezprzewodowo ? Znasz to rozwiązanie z autopsji czy tylko wiesz o takiej możliwości ?
Ok popatrze na ich oferty. Ale jestem wdzięczny za opinie osób , które mają takie rozwiązanie
Cyfrowy Polsat też ma maultiroom w swojej ofercie i podobnie jak u konkurencji oferuje max 2 dekodery.
Przy spliterze trzeba pamiętać, że rzeczywiście można oglądać na kilku telewizorach, ale TO SAMO.
Multiroom działa tylko po sieci więc zabawa robi się droga, bo trzeba stawiać urządzenia dekodery też darmowe nie są. Sądzę, że najlepiej zrobić normalną instalację i jedną antenę naziemną ze wzmacniaczem. W tej chwili już paczka cyfrowa (darmowa) daje jakiś tam komfort oglądania tam gdzie jest (TVP1, TVP2, Polsat HD, TVN HD, TVN HD+1, TVP Kultura, TVP Historia, TV4, Puls, Polsat Sport News ).
A do salonu N albo inną satelitarną cyfrową.
Przy spliterze trzeba pamiętać, że rzeczywiście można oglądać na kilku telewizorach, ale TO SAMO.
Oj, oj. Mam to ustrojstwo w domu i na każdym z trzech telewizorów (Cyfra+) mogę oglądać co innego :)
Na dniach (doslownie) N'ka rozszerzy oferte o multiroom 4 i 6 stanowiskowy. Poczekaj chwilke.
Ciekawe czy przy multiroomie w N-ce też trzeba co parę godzin zasuwać i aktywować dodatkową kartę ?
albz74 >>> no ale to jest wydatek jednorazowy tak. Kupuje dodatkowe dekodery i tyle. Koszta nie sa aż tak ważne. Wiadomo 4 abonamentów z odzielnymi talerzami i dekoderami bym nie chciał :) no ale jednorazowy zakup nie robi większego problemu
PanSmok >>> dzieki. Czy jak przejdę się do jakiegoś punktu to juz będą coś wiedzieli ?
maciula>> czyli co ten multiroom to ni taka słodka sprawa.
Na pewno dwa pokoje będa użytkowane często w dwóch kolejny po prostu chciałbym ten sygnał mieć
ciezko bedzie, wiekszosc operatorow oferuje opcje multiroom ale kaza sobie slono placic
jest kilka opcji:
1. jeden talerz -> jeden dekoder -> za dekoderem sygnal rozdzielany na 4 tv (zapewnie troche to nielegalne). Wada: na wszystkich 4 tv leci ten sam program.
2. jeden talerz -> spliter ze wzmacniaczem -> cztery dekodery -> 4 tv. Wady: koszty! kazdy dekoder potrzebuje unikalnej karty dekodujacej wiec raczej nie da sie tego zlamac, trzeba kupic zestawy od operatorow (multiroom) ale nie wszyscy maja to w ofercie. Jak maja to np z ograniczeniem tylko do 2 dekoderow
3. tv kablowa. Na przyklad UPC (ktore posiadam) dostarcza kablem zarowno sygnal analogowy jak i cyfrowy. Sygnal cyfrowy po oddzieleniu od analoga leci do dekodera, analoga mozna podlaczyc normalnie do tv (czyli jeden tv ma sygnal cyfrowy, 3 analogowy). W sygnale cyfrowym poza tv mozna przesylac jeszcze telefon i internet (150mbit <3). Wady: duzo mniej kanalow w sygnale analogowym (ok 40), troche gorsza jakosc obrazu, sygnal podatny na zaklocenia.
4. tv z tpsa. Nie znam szczeglowo ale wydaje mi sie ze idea podobna jak w upc tylko wszystko leci kablem telefonicznym i jest rozdzielane w dekoderze na internet, tv i telefon. Wady tak jak w poprzednich rozwiazaniach: potrzeba tyle dekoderow ile tv ale chyba nie maja w ofercie multiroom
5. naziemna tv cyfrowa (dvb-t). Powinna byc juz dostepna wszedzie, na razie testowo, do konca 2013 (chyba) ma calkowicie zastapic naziemna tv analogowa. Do odbioru wystarczy antena i tv z wbudowanym dekoderem mpeg-4 albo zewnetrzny dekoder przy kazdym tv. W zaleznosci od lokalizacji dostepnych jest kilkanascie kanalow, jakosc lepsza niz z analogowych zrodel
to chyba tyle ;)
Każde rozwiązanie ma wady i zalety :). W moim przypadku np. gdy Cyfra coś zmieniła w nadawaniu (czy coś takiego) po nie całym pół roku użytkowania sytem padł. Tzn. może nie padł klasycznie, dało się używać głównej karty, ale pozostałe nie działały. Trzeba było wzywać fachowców i przeprogramować karty. Czasami co parę dni, czasami raz na tydzień wszystko siada i pomaga tylko odłączenie serwera od zasilania. Skłamałbym gdybym napisał, że wszystko jest cacy.Ale myślę, że to rozwiązanie ma więcej zalet niż wad.
Ciasteczkowy - to zalezy jak lokalny sprzedawca siedzi gleboko w temacie. Wiem ze sprzet juz jest - moze jeszcze oferty nie dopracowali.
PanSmok >>> infolinia N twierdzi że takiej oferty brak :(
Powiedzmy tak , jezeli nie będzie jeszcze oferty na 4 pokoje.
2x multi room = 2 x abonament, 2 dekodery głowne + 2 dodatkowe
Pytanie : Czy wystarczy jedna antena z dwoma konwerterami ?
generalnie wystarczy, byc moze potrzebny bedzie wzmacniacz sygnalu ze spliterem
Podepnę się pod temat
A jak ma się sprawa w takim przypadku:
Instalacja antenowa . W każdym pokoju gniazdko antenowe, kable antenowe , powiedzmy 4 spotykają się w jednym miejscu,. Czy jest możliwość podłączenia anteny Cyfry + z poczwórnym konwerterem?
Wykupuje dwa multiroomy czyli mam 4 dekodery. Sygnał z konwertera wychodzi do każdego gniazdka i z niego do poszczególnych dekoderów ?
Czy sygnał musi iść bezpośrednio do dekodera z anteny ?
'