Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dlaczego lubimy/słuchamy muzyki ?

12.12.2011 15:44
Predi2222
1
Predi2222
101
CROCHAX velox

Dlaczego lubimy/słuchamy muzyki ?

Trochę głupie pytanie-dlaczego słuchamy muzyki.Co decyduje że jedna piosenka nam się podoba a inna nie.Czy potrafimy opisać czemu piosenka nam się podoba ?
Niby banalne odpowiedzi ale czy na pewno ? Oczywiście spora część ludzi powie że po prostu piosenka odpowiada ich gustom,inni powiedzą że piosenka ma przekaz,jeszcze inni że jest rytmiczna czy łatwa do nucenia.
Ja przeważnie słucham muzyki elektronicznej (bez podziału na gatunki),ale czasami prawie w każdym gatunku którego nie słucham znajdzie się taka "perełka" która mi się podoba.
W taki wypadku nie zwracam uwagi na gatunek tylko dosłownie się "delektuje" muzyką,piosenki wywołują coś na kształt "radosnego podniecenia" i charakterystycznego mrowienia po plecach.

Co się pod "czachą"uruchamia kiedy słyszymy piosenkę i wiemy że się nam podoba ? Hormon szczęścia,piosenki "stymulują" jakieś partie mózgu która odpowiada za "to coś" ?

[4] U mnie drzwi od szafy nie skrzypią ;)

[3] Czyli to hormon szczęścia" ? Tyle że uprawiając seks stymulejemy........ wiadomo co,jedząc czekoladę organizm/mózg wydziela endorfinę.Tu mamy bezpośredni kontakt,dźwięk zaś jakoś inaczej działa,choć podobnie .

Oczywiście ;) Rewelacyjny riff, czy solówka gitarzysty, odprężające sekcje saksofonowe, czy zniewalający wokal... :)

Hmm,to jest ogólny opis,ale jaki to ma wpływ na organizm,i czy koniecznie musi być grany na "dobrym sprzęcie" żeby nam się podobało.

12.12.2011 15:56
2
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

Większość ludzi słucha muzyki, bo "coś se tam brzdąka i jest fajnie".
Po prostu...

Ale część słucha muzyki, bo ją po prostu kocha i nie koniecznie musi do tego lubić dowolny gatunek, czy słuchać z nabożeństwem na sprzęcie za "10 baniek" leżąc rozłożonym na sofie...

12.12.2011 15:59
PrzemoDZ
3
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Bo to przyjemność- Dobra muzyka, na dobrym sprzęcie, w dobrym czasie to rozkosz dla zmysłów (a przynajmniej zmysłu słuchu).

Jak seks, albo czekolada ;)

Co decyduje że jedna piosenka nam się podoba a inna nie.

Nasze preferencje i oczekiwania co do danego utworu, nasz humor- gust.

Czy potrafimy opisać czemu piosenka nam się podoba ?

Oczywiście ;) Rewelacyjny riff, czy solówka gitarzysty, odprężające sekcje saksofonowe, czy zniewalający wokal... :)

12.12.2011 16:05
😜
4
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Probowalem sluchac pisku drzwi od szafy, ale jednak muzyka lepsza.

12.12.2011 16:09
😜
5
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

smuggler >>> Nie prowokuj...

Bo akurat mam skrzypiące drzwi w pokoju, włączę sampler i udowodnię, że ze skrzypiących drzwi też może być muzyka...

:D

Forum: Dlaczego lubimy/słuchamy muzyki ?