Przemieniłem na chwilę dysk do innego kompa w którym to okazało się że nie działa (wyświetlał się blue screen). Przełączyłem spowrotem do starego i teraz chce mi nagle bootować z CD albo HDD ale nie wiem po co. System jest tam zainstalowany itd.
Jest napisane Veryfing DMI Pool Data.............
Boot from CD: Disc boot failure, insert system disc and press enter
Co zrobić? W ogóle nie mogę dostać się do windowsa
Zla kategoria.
Albo cos zle podlaczyles (ciezko zgadnac co, bo nie podales zadnych szczegolow), albo dysk sie zepsul. Podlaczyles ta sama tasme danych, podlaczyles zasilanie? Dysk w ogole startuje (powinno byc slychac)?
podłączona jest taśma i zasilanie. Czy dysk slychac? ciezko powiedzieć, ale chyba nie.
standard, po tej przekładce dysku ustawiłeś zworki jak należy? czy w ogóle je przekładałeś? jak nie to system się może wysypał ( co raczej mało prawdopodobne) lub po prostu dysk pierdnął. ciężko powiedzieć, musisz dojść do tego metodą prób i błędów najlepiej.
1. Sprawdź w BIOSie, czy dysk jest w ogóle widoczny.
2. Włóż płytkę instalacyjną Windowsa, a będziesz mógł zalogować się do takiej mocno ograniczonej konsoli swojego systemu i np. naprawić mbr.
3. Jeśli masz cenne dane, to możesz uruchomić z płyty lub USB jakąś dystrybucję Linuxa np. Ubuntu i przegrać dane na inny nośnik.
Windows raczej nie wystartuje na innych podzespołach niż te na których został zainstalowany. No chyba, że ustawi się odpowiednie profile sprzętowe w Windows, ale sam tego nie robiłem, więc trudno mi coś doradzić w tej kwestii.
Odpalenie systemu na innym sprzecie mogloby (bardzo prawdopodobnie, ale to juz zalezy od konkretnego systemu - XP raczej ma male szanse wstac na innej plycie, choc niby moze sie udac - Vista czy 7 wieksze, ale bez zadnych gwarancji) go zwalic, o ile w ogole by sie uruchomil - ale nie powinno raczej na tyle uszkodzic boot sektoru, zeby w ogole system sie nie pojawial, spodziewalbym sie raczej blue screena.
Pamietam, ze kiedys podlaczylem dysk ze starego kompa z Windowsem 2000 do nowego sprzetu (zupelnie inna plyta glowna, chipset i procesor), mielil mielil, instalowal i restartowal mnostwo rzeczy iles razy, az w koncu skonczyl i dzialal bez problemu:) Ale to raczej wyjatek od reguly.