Witam
Mam problem z moją Diorą ws 502c, otóż jeden kanał (prawy) gra bardzo cicho , praktycznie wgl go nie słychać, dopiero po pogłośnieniu na "full" słychać ale i tak słabo..
wie ktoś w czym tkwi problem?
(wszystkie bezpieczniki wymieniłem , do tej pory żaden nie jest przepalony)
Mogą być kondensatory do wymiany. W moim Revoxie tak było, ale jego opłacało się naprawiać...
A z czego odtwarzasz dźwięk?
Jeżeli to są kondensatory to nie wiem czy opłaca się wymieniać ...
obecnie z telefonu komórkowego a wcześniej miałem pod komputer podpięty..
Za naprawę zapłaciłbyś najprawdopodobniej więcej, niż wart jest sprzęt:). Chyba, że masz jakiegoś znajomego, który się na tym zna.
No nie wiem , nie orientuje się w tych sprawach :)
a jakie są jeszcze inne możliwości( tańsze ) w kwestii wymiany?
Elektryk to ze mnie marny, zawsze oddaje to w opieke mojego kumpla zlotej raczki, on czesto potrafi zdzialac cuda. Z kolei jak chcialem oddac do normalnego serwisu sprzetu elektrycznego, to nawet nie chcial rozkrecic, wiec warto miec znajomego.
A co do tego czy cos jest warte czy nie warte. Jak dla mnie Diora to super sprzet, skoro tyle czasu dziala i na pewno nie warto zmieniac tego na jakas tania chinszczyzne
Zobacz czy jakies kondensatory nie sa spuchniete albo rozlane. Jesli widzisz jakies w takim stanie to pewnie to jest problemem. Taki kondensator kosztuje grosze w sklepie. Mozesz postarac sie sam przelutowac, ja sie poddalem i polecialem do kolegi, ktory mi to zrobil od reki, wiec popytaj sie znajomych, czy jakis nie ma zaciecia lutowniczego :)
A co do tego czy cos jest warte czy nie warte. Jak dla mnie Diora to super sprzet, skoro tyle czasu dziala i na pewno nie warto zmieniac tego na jakas tania chinszczyzne
Z tego co widać, to jednak nie działa...
No więc Panowie tak:
*Kondensatory do tego sprzętu to groszowe sprawy, za 20zł można zakupić wszystkie (poza oczywiście filtrującymi które mają pojemność w serii ok. 10 000)
* Jeżeli gra jeden kanał cicho to podejrzewam spalony kanał w układzie STK (koszt nowego ok 60zł + robocizna)
* Możliwe też są tzw. "zimne luty" więc zalecam poprawić wszystkie punkty lutownicze
Co do samego wzmacniacza : Jest to tandetny model, WS502 ma bardzo płaską charakterystykę, nie wzmacnia sygnałów poniżej 60Hz przez co niskie tony to tragedia. Największym złem w tym wzmacniaczu jest elektroniczna regulacja parametrów głośności oraz sam przedwzmacniacz. STK SAM gra bardzo ładnie i czuć niskie tony, jednak Diora to po prostu zepsuła.
Czyli jednym słowem materiały kosztować będą więcej od całości tego badziewia :).
no nie ma sensu tego naprawiać