Witam mam szybkie pytanie co do Diablo 3 mianowicie czy gra bedzie wymagac comiesiecznych oplat jak World of Warcraft czy wystarczy zakupic gre wpisac klucz w battlenecie i dozywotnio moge w to grac bez dodatkowych oplat?
niestety zadne z tych. jak bedziesz chcial grac bedziesz musial bulic co miesiac za neta i prad.
Ciekawi mnie jedno, skad takie pytania, jak to w pierwszym poscie. Czy to oznaka wieku i nieznajomosci Blizzarda z innej strony niz WoW i przekonania ze skoro on ma abonament to wszystkie ich gry maja?
[4] Poniewaz jeszcze zadna gra nie wymagala do tej pory stalego dostepu do internetu zeby moc pograc w single player, dlatego tak wielu ludzi wprowadza to w zaklopotanie.
Licz się z tym, że za kilka lat Blizzard wypuści dodatek do D3, którego cena będzie wynosić tyle co "wersja podstawowa". Wtedy najprawdopodobniej "wersja podstawowa" będzie jak wersja demo i granie bez dodatku, będzie zupełnie bez sensu (jeżeli interesuje Cię interakcja z większością graczy).
Oczywiście są to tylko przypuszczenia - wzorowane na Diablo 2 i World of Warcraft.
Tuminure - licz sie z tym, ze taki dodatek bedzie mial wiecej zawartosci niz wiekszosc wydawanych obecnie "podstawek", o czasu ktory bedziesz mogl przy nim spedzic nawet nie wspominajac - stosujac analogie z wowem to wrecz pewniak.
siara000 --> Modern Warfare 2, Black Ops, Modern Warfare 3, Assasins Creed Brotherhood, Revelations (co do dwójki nie jestem pewien), Battlefield 3... Mowa oczywiście wyłącznie o trybach SP tych gier.
[5] Assassins Creed 2 i nowsze wymagają.
Narmo
Cody są na steam, a steama można uruchomić i offline i normalnie grać.
@Narmo
Każdą z tych gier odpaliłem na X360 offline, bez stosowania żadnych trików. Domyślam się, że gdy/jeżeli wyjdzie D3 na X360/PS3 to nie odpalę go offline.
Mac94 --> Ale nie w CODy. Próbowałem już.
Co tu nagle robi xbox?
A co? Mam udawać, że inne platformy niż PC nie istnieją? Wspomniane przez Narmo gry działają w trybie SP bez dostępu do internetu, więc nie widzę powodu, by pisać, że niby nie działają.
Tyle ze temat dotyczy gry na PC i kwestii innych gier na PC, ktore w SP wymagaja polaczenia z internetem. Xbox ma tu nic do gadania bo posiada zupelnie inne zabezpieczenia i oczywistym jest ze nie znajdzie sie gry wymagajacej stalego polaczenia z internetem. Chocby dlatego.
Nikt nie wspominał, że rozmawiamy tylko o PC. Co nie zmienia faktu, że niezależnie od platformy - diablo i tak wymagałoby połączenia z internetem. AC lub cod nie wymagają.
bo posiada zupelnie inne zabezpieczenia
A skąd pomysł, że Diablo jest zabezpieczone? Diablo po prostu nie ma trybu single player.
Nikt nie wspominał, że rozmawiamy tylko o PC.
No fakt, Diablo wychodzi na konsole i faktycznie pytanie dotyczace placenia abonamentu ich dotyczy
Diablo po prostu nie ma trybu single player.
Oczywiscie ze Diablo 3 posiada tryb single player. Dopoki nie zezwolisz innym na dolaczenie sie do gry grasz samotnie, nie majac w zaden sposob swiadomosci ze w tle caly czas jestes polaczony z serwerem Blizzarda. Dokladnie tak samo jak to bylo w przypadku AC2 zanim sie z tego wycofali.
Co tu nagle robi xbox?
To jest GOL bracie, forum na którym pytanie zadane w wątku w ogóle się nie liczy. Pojawia się flejm, jeden użytkownik zaczyna obrażać drugiego, teń się borni - i tak w kółko. Ale co tam, przynajmniej nie jest tu nudno jak na innych forach.
A skąd pomysł, że Diablo jest zabezpieczone? Diablo po prostu nie ma trybu single player.
Diablo III jest tak sprytnie zabezpieczone, że duża część plików leży po stronie serwera i bez nawiązania z nim połączenia po prostu sobie nie pograsz. Doskonale wiedzą o tym zapaleńcy, którzy próbowali na wszystkie sposoby emulować klienta bety na local hoście.
a czy jak kupie klucz bede mogl zaczac sciagac klienta gry przed premiera czy dopiero po? bo mam slabe lacze
Klienta można ściągać od marca. Instalacja ma być możliwa 14 maja po szesnastej naszego czasu.
a skąd można sciagnac? bo na Battlenecie nie widze klienta
// edit - ok, pewnie trzeba wczesnbiej doidac klucz
Oczywiscie ze Diablo 3 posiada tryb single player. Dopoki nie zezwolisz innym na dolaczenie sie do gry grasz samotnie
Kiepskie tłumaczenie. Wszystkie gry odpalone w trybie MP są SP dopóki grasz sam? Jeżeli tak to faktycznie - jest singiel w Diablo.
nie majac w zaden sposob swiadomosci ze w tle caly czas jestes polaczony z serwerem Blizzarda
Obawiam się, że przeciętny gracz będzie miał tą świadomość - głównie za sprawą połączenia do AH.
forum na którym pytanie zadane w wątku w ogóle się nie liczy. Pojawia się flejm, jeden użytkownik zaczyna obrażać drugiego, teń się borni - i tak w kółko
Mam wrażenie, że nie przeczytałeś ani połowy tego wątku.
Kiepskie tłumaczenie. Wszystkie gry odpalone w trybie MP są SP dopóki grasz sam? Jeżeli tak to faktycznie - jest singiel w Diablo.
Diablo 3 jest odpalane w trybie SP i dopiero mozesz po wyrazeniu zgody przejsc w tryp MP. Wiec tak D3, posiada normalny tryb SP. Nie wiem co tu jest niezrozumialego ze nadal sie upierasz z tym MP.
Obawiam się, że przeciętny gracz będzie miał tą świadomość - głównie za sprawą połączenia do AH.
Argument tak absurdalny ze nawet trudno na niego sensownie odpisac. Sprawia wrazenie szukania na sile jakiejkolwiek oznaki MP i udowadniania na sile ze ma sie racje. Akurat AH jest marginalne w kontekscie gry single/multi. Jest na poziomie hazardu u jednego z npc w D2.
proponuję słownik języka angielskiego i wyszukanie definicji słowa single player. Taki hint: słowo klucz to single
i wyszukanie definicji słowa single player. Taki hint: słowo klucz to single
Granie w pojedynkę, a granie w trybie dla jednego gracza robi różnice. Tak jak wspomniałem - Diablo nie ma trybu dla jednego gracza, nawet jeżeli grasz sam.
Dlaczego niby?
granie single player to granie w pojedynkę... w takim razie Gears of War 3 też nie ma trybu dla jednego gracza, bo możemy przecież grać w czwórkę
Albo World of Warcraft jest grą SP. Bo przecież można grać samemu i nie zwracać uwagi na funkcje multiplayer.
Tuminure => a jeśli grasz w grę i stanie za Tobą mama wołająca na obiad to grasz jeszcze sam czy już kimś?
twoja logika rozwalila mi mozg
A mi Wasza :). Mam wrażenie, że nikt z Was nie wie czym jest w ogóle bnet.
Zapomniałem odnieść się do tego
dopiero mozesz po wyrazeniu zgody przejsc w tryp MP
Nieprawda.
Możesz ustawić swoją grę jako otwartą dla wszystkich, otwartą dla znajomych albo otwartą dla osób które zaprosisz. Żadna z opcji nie przypomina nawet uruchomienia trybu dla jednego gracza, czyli gry do której nikt nie może dołączyć - każda z nich podczas odpalania ma 1 gracza i nie zmienia w automagiczny sposób trybu na multiplayer podczas dołączania kolejnej osoby do gry.
Na logikę - wszystkie tworzone gry w Diablo to gry w trybie multiplayer.
btw. Jeżeli moja logika jest zła, to dlaczego przycisk "Multiplayer" w grach pozwala na granie samemu w np. Quake, CS, czy Diablo 2 i setki innych gier?
Macie racje z definicji slow "multiplayer" i "singleplayer" ale wg mnie Tuminure ma racje biorac pod uwage praktyke i doswiadczenie w tej materii :)
Czy singleplayer to gra w ktorej gra tylko jeden gracz? Jesli tak, to stawiajac sobie lokalny serwer WoWa (powiedzmy ze nie rozwazamy pirackosci tego rozwiazania) na ktorym biegam tylko ja, zwiedzam sobie mapke i zabijam moby, gram w single czy w multi? :) Czy jesli fabule gry oglada z nami jeszcze kolega to juz jest multi?
Czyli czy o rodzaju rozgrywki decyduje ilosc graczy czy tez konstrukcja rozgrywki (np. fabula, liniowosc wydarzen, sens rozgrywki w jedna osobe)? A moze o tym czy gra jest single czy multi decyduje techniczne polaczenie ze swiatem?
Diablo 3 to ciekawe polaczenie multi i singla, niby moze byc wiecej graczy (cecha multi) ale mamy tez fabule, liniowosc (cecha singla).
Rownie dobrze (a chyba nawet lepiej) mozna by powiedziec ze w Diablo 3 jest tylko single player, ale z mozliwoscia dolaczenia innych :)
Odpalac gre w Diablo 3 masz tryb dla pojedynczego gracza/grasz sam/bez nikogo. Jesli to nie jest definicja gry single player to co nia niby jest? Dopiero po wejsciu do menu musisz wcisnac guzik zeby gra stala sie multiplayer, dokladnie tak jakbys wszedl do menu jakiejkolwiek gry i wybral tryb multiplayer.
btw. Jeżeli moja logika jest zła, to dlaczego przycisk "Multiplayer" w grach pozwala na granie samemu w np. Quake, CS, czy Diablo 2 i setki innych gier?
Do czasu az nikt sie nie podlaczy, tez grasz sam w grze multiplayer w Diablo 3.
ale mamy tez fabule, liniowosc (cecha singla).
Co z grami z co-op? :)
jezusienazareński, dajcie już spokój
Jakie to do diabła (nomen omen) ma znaczenie, czy D3 ma singleplayera z opcją multi, czy multi z opcją single?
"mamy tez fabule, liniowosc (cecha singla)"
No to akurat bzdura, bo gry MMO mają fabułę (czasem lepszą niż gry stricte sp), a i gry dla jednego gracza miewają mniej lub bardziej nieliniową strukturę.
Mitsukai: No wlasnie, czy gra co-op to gra juz multi czy jeszcze single :)
A moze diablo 3 to po prostu co-op i tyle. Definicje w tym przypadku nachodza na siebie i granica chyba sie zatarla.
Z jednej strony gra ktora wymaga stalego polaczenia z serwerem kojarzy sie jednoznacznie jako multi (niezaleznie czy aktualnie ktos dolaczyl do gry czy tez biegamy sami), a z drugiej liniowosc fabuly to jednoznaczna domena singla :)
koobon: a daj ludziom podyskutowac :)
W jakich MMO ta fabula jest tak rozbudowana jak w single? Gralem w kilka MMO i to co tam jest to ciezko uznac za fabule (np WoW), o liniowosci mowy nie ma z oczywistych wzgledow, tak samo jak o powiazaniu przyczynowo-skutkowym (15 minut po tym jak skoncze questa wszystko wraca do stanu jakbym go nigdy nie zrobil - respawn mobow, npc wracaja na miejsce itp).
Ale to żadna dyskusja. Obydwie strony się okopały i już od jakiegoś czasu jedynie się powtarzają.
tak samo jak o powiazaniu przyczynowo-skutkowym (15 minut po tym jak skoncze questa wszystko wraca do stanu jakbym go nigdy nie zrobil - respawn mobow, npc wracaja na miejsce itp).
Dawno chyba w WoWa nie grales, bo teraz phasingu jest wszedzie pelno. Robisz questa, zmienia sie swiat juz na zawsze, jak Twoj ziomek nie robi tego questa to mimo ze stoicie w identycznym miejscu nie mozecie sie spotkac.
Qrko: O, fajne. To na pewno postep :) Ostro w Wowa cialem na samym poczatku, ostatnio sciagnalem wersje Starter ale to juz nie to. Nie zdazylem zauwazyc tej zmiany o ktorej mowisz.
No to znow wracamy do argumentacji :) Ja grajac w WoWa bardzo czesto traktowalem go jak singla, czyli olewalem innych graczy i biegalem sam robiac questy. Czy to jeszcze byl multi?
Chyba rozgraniczenie na single/multi w obecnych czasach jest juz przestarzale i nie pasujace go tego co sie nam w grach serwuje. Przyznaje racje koobonowi :) bez sensu dyskutowac. :)
No wiesz, nawet taki WoW ma fabułę ciekawszą niż dowolna gra z serii CoD, a jest jeszcze LOTRO, czy chociażby SW:TOR. To, ze większość graczy na tło fabularne questów i wykreowanego świata nie zwraca uwagi nie oznacza, że go nie ma. W Diablo też można grać (i pewnie sporo osób w poprzednie części tak grało) ze szczątkową znajomością (i świadomością) fabuły.
Masz takie gry jak Grand Theft Auto, które mają otwarty świat z "nieliniową" fabułą (MMO), w których twoje działania nie przekładają się na stan świata (ponownie MMO).
Dlatego też nie wydaje mi się, by takie cechy jak liniowość/nieliniowość, fabuła, otwarty świat były wyznacznikami tego czy gra jest single, czy multiplayer.
Ale co za roznica jaka jest definicja trybu single player? Przeciez nie podoba ci sie forma diablo3 to nie musisz w to wogole grac. Forma diablo 3 to coop , ale mozesz go sam przechodzic i tez bedziesz sie dobrze bawil pewnie , jesli to lubisz. Bez sensu dyskusja. To tak jak dyskutowanie dlaczego settlers to strategia a nie FPS. Tak zrobili gre , chcesz kupisz , nie chcesz, nie marudz ;)
tak, gostek od ktorego kupilem rok refer a friend okazal sie oszustem po 4 miesiacach. W maju dostalem list od blizza. Zeby chociaz to info przyszlo po miesiacu ale 4 czy 5 miesiecy to przeginka ze strony blizza moim zdaniem
Azzie
"W jakich MMO ta fabula jest tak rozbudowana jak w single?"
- Zagraj w SWTOR. Tam fabuła jest fajnie rozbudowana.
Serio? Oczekujac krotkiej odpowiedzi takiej jak w [2] zrobilo sie 50 postow? o0
Dla mnie, to czy gra ma fabule czy nie to kwestia drugorzedna. Gram sam - gra single player, gram w co-op, czy inne tryby z ludzmi - gra multiplayer. Dlatego nie do konca trafiaja do mnie argumenty Tuminure, ktoremu koniec koncow wyszlo ze WoW jest gra dla jednego gracza :).
glupia dywagacja, bo ktos poszerzyl pojecie "multiplayer" i pomylil je z "wymagany dostep do Internetu".
Jesli jest misja i gra sie samemu, nawet jak wymaga autentykacji w battlenecie to nie robi z gry singleplayer gry multiplayer.
Po prostu tego typu gry potrzebuja DOSTEP do internetu, zeby dzialaly. A nie, ze nagle sie robia multiplayerem...
Czyli zgodnie z tokiem myślenia Tuminure to ta gra też jest multiplayer, ponieważ wymaga połączenia z internetem, a po prawej stronie dodatkowo jest chat!
http://www.kongregate.com/games/ArmorGames/sonny-2
Czyli zgodnie z tokiem myślenia Tuminure to ta gra też jest multiplayer, ponieważ wymaga połączenia z internetem
Ciekawi mnie skąd taki głupi wniosek.
1. Gdzie wyczytałeś, że gry multiplayer muszą wymagać połączenia z internetem?
2. Dałeś też bardzo dziwny przykład, gdyż gra, którą podałeś nie wymaga połączenia z internetem.
3. No i... w menu jest opcja gry dla dwóch graczy.
4. Ten czat przecież w ogóle nie jest związany z grą. Twoje Diablo nie stanie się singleplayerem, przez to, że wyłączysz GG, Skype i wszystkie inne komunikatory.
Ogólnie rzecz biorąc, ciężko mi zrozumieć sens Twojego przykładu.
Jesli jest misja i gra sie samemu
Jeżeli jest gra multiplayer, a ktoś stwierdzi, że nie ma ochoty grać z innymi i blokuje innym dostęp do swojej gry to nie robi z gry multiplayer gry singleplayer.
A gra potrzebuje dostępu do internetu do innych, multiplayerowych funkcji, jak na przykład wyżej wspomniany AH.
nikt ci nie kaze kupowac na Ah. Nikt ci nie kaze nikogo zapraszac do gry.Gra jest w pelni funkcjonalna grajac samemu. Nie mozna tego porownac do quake gdyz w quaku biegalbys sam po arenie. a w diablo3 biegasz sam zabijajac potwory zamiast z kims. Jedyne czego nie bedziesz mial to PVP grajac sam. SINGLE PLAYER W DIABLO3 JEST koniec tematu bo ponioslo cie w abstrakcji
Nie mozna tego porownac do quake gdyz w quaku biegalbys sam po arenie. a w diablo3 biegasz sam zabijajac potwory zamiast z kims.
A w Q3 biegasz sam zabijając boty zamiast z kimś.
W Q3 jeżeli założyłeś grę multiplayer to w każdej chwili ktoś, kogo zaprosisz (podasz mu IP i hasło do gry) może do Ciebie dołączyć (i taki system jest w D3).
Jeżeli założyłeś grę singleplayer to nikt do Ciebie nie może dołączyć, nawet jeżeli będziesz stosował najróżniejsze myki (i czegoś takiego nie ma w D3).
Skąd więc pomysł, że tryb SP jest w D3?
Jedyne czego nie bedziesz mial to PVP grajac sam
PvP póki co w D3 i tak nie będzie. Zresztą co to za argument?
Co starasz sie udowodnic bo sie zgubilem ? Rozumiesz angielskie pojecie SINGLE PLAYER?
A w Q3 biegasz sam zabijając boty zamiast z kimś.
Skąd więc pomysł, że tryb SP jest w D3?
Q3 jest oparty na rywalizacji (chcesz byc lepszy, od botow?)
Diablo ma linie fabularna, choc masz prawo miec podejscie jak w Q3 (bede kur.. lepszy od tego Zombie 5lvl). Masz tez prawo gadac pierdoly.
@Kiss
Ale to, że gra ma linie fabularną, czy też to, że opiera się na rywalizacji nie ma totalnie nic wspólnego z tym, czy grasz w tryb dla jednego gracza, czy dla wielu :D.
Co starasz sie udowodnic bo sie zgubilem ? Rozumiesz angielskie pojecie SINGLE PLAYER?
Że gra nie posiada trybu SP. Rozumiem.
Rozumiesz co znaczy pojęcie TRYB GRY?
Odpalam Diablo 2. Klikam Other Multiplayer (inne dla wielu graczy). Następnie wybieram dowolną opcję (lan/open bnet). Skoro gra sugeruje, że gram w tryb multiplayer, to dlaczego uważacie, że jest to SP?
Trybow jest kilka:
SINGLE PLAYER
2 PLAYERS
3 PLAYERS
4 PLAYERS
Z tym ze nie sa nazwane w menu :P Po co ja sie w te bezcelowe dywagacje angazuje :P
Jesli przez 'tryb gry' rozumiesz ikonke, ktora klikasz by zaczac grac, to masz racje.
D3 ma w pelni grywalny tryb single player tylko klikasz "login" czy cos takiego.
Q3 ma niegrywalny tryb single player, a klikasz "single"
Ogolne pieprzenie.