Witam.Na wstępie powiem że skończyłem w tym roku 17 lat i mam zamiar kupić auto od wujka. Pytanie mam następujące:
Ogólnie czy potrzebna jest mi umowa darowizny badz kupna/sprzedaży jeśli chce zostać współwłaścicielem pojazdu ? Samochód bede miał tylko chciałbym mieć zniżki od wujka który juz jest właścicielem.
Czy wystarczy tylko wyrobić dowód osobisty (tymczasowy :D ) lub paszport,udać się do WK aby dopisali mnie do DR ? A pozniej do Us i do ubezpieczyciela żeby zrobili rekalkulacje. oczywiście opiekun prawny był by przy mnie.
Sorry że kręce ale juz się pogubiłem w tym wszystkim.
Darowizna w linii ty wujek będzie płatna, nie wiem ile. W linii ojciec syn jest za free jeśli przez 5 lat nikt nic sobie nie darował. No musiałby ci dać pół auta. W przypadku kupna logika mówi, że całe auto przechodzi na kupującego chyba, że można sprzedać pół auta. Jak w przypadku niepełnoletności - nie wiem. I tak wyjdzie na to, że poczekasz do 18.
No dobra. Wszystko to co napisałeś rozumiem.
Ale powiedzmy że jest taka sytuacja:
Ja mam 17 lat i wujek chce ze mną spisać umowe darowizny. O ile mi wiadomo to ja nie mogę w swoim imieniu wypełnić tej umowy tak ?
A co w przypadku gdyby umowę darowizny była spisana na linii Wujek-moja Mama. Nie było by problemu w WK aby dopisać mnie do DR ? Po prostu w umowie widniała by moja mama ale w DR ja bym był wpisany jako współwłaściciel tak żeby mieć zniżki od wujka. Jeżeli nie tak to jak to rozwiązać.
Czy wy to rozumicie ? "Państwo" pobiera pieniądze od Ciebie gdy dostajesz prezent od wujka . No ludzie to się w głowie nie mieści . uważaj arek17 bo na 18 wpadanie gościu ze skarbówki i będzie liczył wartość twoich prezentów ,żębyś podatek odprowadził .
A co do twojgo pytania to wydaje mi się, że nie możesz jeszcze wypełniać takich dokumentów .
Mozna zrobic darowizne czesci pojazdu, np. 1/100, wtedy podatek bedzie minimalny. Jako niepelnoletni mozesz otrzymac darowizne ale podpisze rodzic. Bedziesz w dowodzie rejestracyjnym jako wspolwlasciciel.
Jesli darowizna bedzie na matke to ona bedzie w dowodzie.
O ile mi wiadomo to ja nie mogę w swoim imieniu wypełnić tej umowy tak ?
Jeżeli nie masz pełnej zdolności do czynności prawnych (nabywaną w dniu 18. urodzin albo wyjścia niepełnoletniego za mąż), nie możesz bez zgody przedstawiciela ustawowego (mamy/taty) zaciągać zobowiązań bez ich zgody. Jeżeli umowę potwierdzą, to wszystko jest ok ;)
Jak to wygląda z tym podatkiem od darowizn to nie wiem więc się nie wypowiadam.
Wysokość kwot spadków/darowizn nie podlegającej opodatkowaniu:
9637 zł - dla osób należących do I grupy podatkowej,
7276 zł - dla osób należących do II grupy podatkowej,
4902 zł - dla osób należących do III grupy podatkowej.
Grupy podatkowe w podatku od spadków i darowizn
Grupa I: małżonek, wstępni (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie), zstępni (dzieci, wnuki, prawnuki), pasierb, ojczym, macocha, rodzeństwo, teściowie, zięć, synowa;
Grupa II: zstępni rodzeństwa (np. dzieci siostry, wnuki brata), rodzeństwo rodziców (np. ciotki, wujowie), zstępni i małżonkowie pasierbów, małżonkowie rodzeństwa i rodzeństwo
małżonków, małżonkowie rodzeństwa małżonków, małżonkowie innych zstępnych (np. mąż wnuczki);
Grupa III: pozostali nabywcy.
W twoim przypadku, jeśli wartość 50% samochodu nie przekroczy 7276 złotych - podatku nie płacisz, tylko musisz to zgłosić do US.