Witam!!!
Chciałbym czytać książki w oryginale? Jaki muszę mieć poziom tego języka aby tak czytać? Dodam, że gram w gry w tym języku, oglądam filmy oraz posługuję się nim na co dzień. Co o tym myślicie?
Musisz miec taki poziom tego "english language", zeby rozumiec co jest napisane w danej ksiazce. Skoro angielskim poslugujesz sie na codzien, to pewnie mieszkasz w jakims kraju anglojezycznym - wybierz sie wiec do dowolnej ksiegarni, albo chocby do jakiegokolwiek sklepu, gdzie mozna dostac ksiazke w przecenie, kup jakas, ktora cie zainteresuje, i sprawdz czy dasz rade.
Dziękuję za pierwszą odp oraz sprostuję o co mi chodzi. Np. gram... rozumiem fabułę o co chodzi ale wiele zdań co tam mówią to sporo nie rozumiem ale je z kontekstu rozumiem. Np. słynne The Walking Dead. Coś mi mówią, parę słów nie rozumiem ale z kontekstu wiem o co chodzi i wybieram prawidłową odpowiedź (którą też trzeba zanalizować i zrozumieć i to w szybkim czasie - oczywiście robię to prawidłowo).
W oglądaniu filmów mam to samo. W komunikacji też ale w książkach? Zatrzymuję się na nieznanym słowie i szukam w słowniku. Za paręminut to samo i tak ciągle... Jest na to jakaś rada?
Sory za błędy...
Sądzę, żę w grach, filmach i rzeczywistości stwierdzam fakty z obrazem a tutaj jest inny proble. Papier i litery...
Zacznij od lekkostrawnych czytadeł. Jeśli weźmiesz się za Silmarillion w oryginale, szybko się zniechęcisz. Podobnie zresztą jest z filmami.
Ewentualnie mozesz sprobowac po angielsku z czyms co kiedys czytales po polsku. Bedzie sie czytalo szybciej, wiekszej ilosci slow sie domyslisz, nie zniechecisz sie na poczatek ze jedna strone czytasz przez wertowanie slownika pare minut.
Oprócz tego, pomaga również czytanie książek o tematyce, na której się odrobinę znasz :). Słownictwo szybko się przyswaja, ale warto mieć jakiś bazowy zasób.
Czytam dużo instrukcji o grach w które mam zagrać i to jest proste. Ale zakupiłem książkę z Arnoldem i tam już są schody... Wystarczy parę słów i książka z powrotem ląduje na półkę :-(
Czy aby czytać książki trzeba znać dany język na perfect?
Nie, nie trzeba. Ale ksiazka to dosc wysokie schody, masz wylacznie tekst i z niego musisz wszystko wyciagnac. Moze sprobuj z komiksami? Czyta sie szybciej, nie skupiasz sie wylacznie na tekscie bo sa obrazki i latwiej sie czegos domyslic jak nie znasz jakiegos slowka albo zgubiles sens zdania.
Tak jak wyżej, zacznij od komiksów. A co do książek to zależy. Ja takiego Harryego Pottera w oryginale przeczytałem w 3 klasie gimnazjum, fakt, ze nie bylo tak, ze każde słówko znałem ale zrozumiałem fabule ze szczegółami. Ale jeśli wezmiesz sie z jakąś książkę nie wiem, Hemingwaya no to powodzenia.
Po prostu to wymaga trochę pracy i samozaparcia. Kiedyś próbowałem czytać po angielsku, ale zbyt mnie to męczyło i olałem sprawę. Z kontekstu idzie sporo wyciągnąć, ale nie chodzi o to, by z grubsza tylko wiedzieć o czym mowa, książki tak przeczytanej się nie doceni. Jak się nie zna dobrze języka to trzeba czytać ze słownikiem, wtedy trudno to nazwać czytaniem, kiedy co drugie zdanie trzeba oderwać się od lektury i sprawdzić co dane słowo znaczy, ale z drugiej strony z każdą książką powinno być coraz lepiej. Jak masz siłę woli odpowiednią, to przemęczysz się i potem będziesz zadowolony.
Idź do biblioteki british council i wypożycz jedną z tych małych książeczek (do 100 stron) - jest tam sporo klasycznych opowiadań - dobre na początek.
wygodna opcja jest czytanie na czytniku (najlepiej eink) z wbudowanym slownikiem. sprawdzasz sobie wtedy nieznane slowa blyskawicznie.
Zacznij od lekkostrawnych czytadeł. Jeśli weźmiesz się za Silmarillion w oryginale, szybko się zniechęcisz. Podobnie zresztą jest z filmami.
Silmarillion i po polsku potrafi zniechęcić nie-ultra fanów Tolkiena.
Ja an szczęście jestem fanem i Silmarillion czytało mi się bardzo dobrze, z małymi wyjątkami.
Wejdź na Amazon. W większości książek masz podgląd kilku-kilkunastu stron.
Pierwsza z brzegu: http://www.amazon.co.uk/gp/product/0007120753/ref=s9_al_bw_g14_i3?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-1&pf_rd_r=1WKD6TY1PPA3CYBZADMK&pf_rd_t=101&pf_rd_p=469430447&pf_rd_i=72
klikasz na "Click to look inside" po lewej i heja. Po pierwszych stronach wiesz czego się spodziewać.
Polecam zacząć od Harrego Pottera. Ja go sobie odświeżyłem po latach właśnie w oryginale i czytało się bardzo przyjemnie. 7 tomów poszło chyba szybciej niż jakbym czytał po polsku.
ja czytam po angielsku książki o gierkach, polecam gorąco The Ultimate History of Video Games, a teraz idzie Masters of Doom
Po prostu czytaj coś co chciałbyś przeczytać. Bo jak bierzesz pierwszą lepszą książkę to nic dziwnego że po chwili ląduje na półce. Ja tak zacząłem czytać kilka lat temu i pierwszą książka jaką przeczytałem w oryginale było "Halo: The Fall of Reach" i poszło w kilka dni.
Jak czegoś nie rozumiesz to nie "domyślaj się z kontekstu" tylko bierz słownik i od razu tłumacz. Bo wbrew pozorom możesz się domyślać zupełnie czego innego niż dane zdanie znaczy :)
Dziękuję za odpowiedzi :-)