Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czym zrobić backup dysku?

07.05.2014 08:39
1
zanonimizowany494300
39
Konsul

Czym zrobić backup dysku?

Tak się zastanawiam nad przejściem z Windowsa na Linuxa. Z drugiej strony nie chciałbym od razu wywalać definitywnie całego systemu w laptopie i zachować możliwość powrotu. Wiem, że mogę zainstalować linuxa jako dodatkowy system ale szczerze mówiąc nie chcę tego robić - wolałbym całkowicie zaorać dysk, poprzerabiać partycje i takie tam. I tu pojawia się pytanie: czy możecie polecić jakieś rozsądne narzędzie do zrobienia backupu obecnego dysku abym w razie czego mógł to w miarę łatwo przywrócić? Wiem, że 100GB to całkiem sporo ale mógłbym taki backup potrzymać przez jakiś czas na zewnętrznym HDD do czasu, gdy się upewnię, że jest ok.

07.05.2014 08:57
zloteuszy
2
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

To jak masz zewnetrzny dysk to o co chodzi ?

07.05.2014 09:13
DanuelX
3
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

norton ghost swego czasu był świetny - robi obraz całego dysku.
Ale po co ci cała ta operacja? Jeśli chcesz tylko przetestować linuksa, to pobierz dystrybucję która w całości odpala się z dvd - możesz sobie popatrzeć co i jak, odpalić programy pochodzić po sieci.

07.05.2014 09:49
4
odpowiedz
zanonimizowany494300
39
Konsul

Wstępnie przeklikanie przy użyciu Kubuntu już mam za sobą. Trochę jednak trudno na live sprawdzić możliwości systemu pod kątem moich konkretnych potrzeb (przede wszystkim kwestia aplikacji jakich używam do pracy) stąd chęć upewnienia się, że będę mógł szybko wrócić do tego na czym pracuję obecnie.

@zloteuszy: System operacyjny musi wylądować na wbudowanym dysku, bo jednak często zabieram laptopa "w trasę" a dysk zewnętrzny mam podpięty do stacji dokującej.

Forum: Czym zrobić backup dysku?