Witam. Potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Znajomy zbiera na komputer, ale coś cienko mu to idzie. Wpadłem razem z nim na pomysł, że jeżeli tak ciężko to idzie, to żeby kupił jakiś zestaw z allegro, podłączył starą karte ode mnie, tj. GT240 i dokupił 2GB RAM. Jak taki zestaw bedzie się prezentował w grach? Daje link do aukcji z tym komputerem
http://allegro.pl/core-2-duo-1-8-160gb-2gb-ram-win-xp-dvdrw-fvat-i2686729139.html
Załóżmy że jego specyfikacja po drobnych zmianach to:
Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHZ (Spróbujemy podkręcić, proszę też o opinie, jak ten procek się kręci)
NVidia GeForce GT240 512MB DDR5
4GB RAM 667MHZ
Najważniejsze; jak pójdą niżej wymienione gry:
GTA4
Battlefield 3 (chociaż niskie detale?)
Counter Strike Global Offensive
World of Tanks
Call of Duty: Modern Warfare 3
Wszytko poza BF3 smigać będzie. Procek słaby. Kręcenie nic nie da.
4GB RAM 667MHZ
<------------------
Ja myślałem że już poniżej 1033 nie da się kupić... ale OK, to używka. Procesor może i da się podkręcić, ale na standardowym wiatraku niewiele to da, w sumie na lepszym też dużo nie urobisz, a będą dodatkowe koszty. Poza tym - zasilacz strasznie słaby. Nie wiem czy zmieści się na nim ta nowa karta + kręcenie procka, ale ja bym nie ryzykował.
Aha, no tak. Zapomniałem dodać, że kolega zasilacz kupił, 500W, firmy nie pamiętam, ale jak sprawdzalem czy jest w czarniej liście to go nie było. :)
@gnoll - lepiej kupić 2GB 1033 niż mieć 4GB i 667, bedzie różnica?
4-> Nowe kości będą pracować z mniejszą prędkościa. Dostosowana do starych. Jakiś wzrost fpsów będzie, ale raczej kupować nie ma sensu. BF3 tak czy owak niech sobie daruje. Singla ogarnie ale multi nie.
Podkręcenie procesora powinno dużo dać. Ja mam E4500 i pracuje od nowości na 2.93 GHz. Różnica jest taka, że GF8800GT z którym ten komputer kupiłem rozwijała skrzydła dopiero po podkręceniu procka.
Na ten komputer nie potrzebujesz więcej niż 2 GB pamięci ram, pod warunkiem, że będziesz korzystał z Windows XP. Co więcej, jest to pamięć DDR II, wiec wymiana raczej nie będzie opłacalna.
W kwestii taktowania pamięci, to też nie ma większego znaczenia. Gry i tak przechowują kluczowe dane wymagające szybkiego dostępu w pamięci karty graficznej.
Zresztą to właśnie karta graficzna wydaje się być wąskim gardłem tego zestawu, ale szybszy też GPU wyciągnie niewiele więcej, bo ograniczy go reszta sprzętu.
Jeśli chodzi o Battlefield 3, to na minimalnych powinno być w miarę płynnie, ale zależy jaką masz granicę tolerancji, bo niektórzy mogą grać przy 15 fps, a innych denerwują spadki do 50 fps.