Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy pójdzie mi...

27.04.2015 19:09
Szymon_1904
1
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

Czy pójdzie mi...

Witam!

Myślę, że temat jest w odpowiednim dziale.

Przepraszam, że znów to samo słynne pytanie z serii "czy pójdzie mi". Nigdy nie miałem problemów z tym, czy dana gra uruchomi się na moim PC'cie, czy też nie. Kupowałem już wiele gier, zawsze porównywałem parametry swojego komputera z minimalnymi i zalecanymi wymaganiami gry, i gierki uruchamiały się bez problemu, a czasem byłem zaskoczony, że komputer poradził sobie z grą na najwyższych detalach mimo, iż zalecane były wyższe. Ale z tą grą mam problem. Chodzi mi tutaj o Assassin's Creed'a III. Porównując wymagania minimalny gry stwierdzam, iż powinna ona ruszyć bez problemu, a oglądając filmy, na których gra była testowana na komputerach o trochę słabszych parametrach, nawet na średnio-wysokich. Jednak w sieci widać wiele narzekań, że gra jest niegrywalna na komputerach lepszych od mojego. No i jestem w kropce, nie wiem, czy zagram sobie, czy będę oglądać pokaz slajdów. Więc mam do Was pytanie, czy gra na moim komputerze uruchomi się i będę mógł pograć, czy jednak nie. Oto parametry mojego PC'ta:
- procesor: Intel Core 2 Duo E8500 (2 rdzenie, zegar: 3,2 GHz);
- karta graficzna: NVIDIA GeForce 9600 GT (szyna 256 bit, vRAM: 1024 MB);
- pamięć RAM: 8 GB;
- system: Windows Vista (wersja 64 bitowa, dodatek SP 2).
W testach trochę, zaznaczam, trochę słabszy komp radzi sobie z grą na średnio-wysokich płynnie. Natomiast w opiniach graczy gra na lepszym sprzęcie od mojego jest na najniższych niegrywalna. Więc jak to jest? Będę za każdą, mądrą wypowiedź wdzięczny (ta seria naprawdę mocno mnie wciągnęła).

ZA POMOC DZIĘKUJĘ!

27.04.2015 19:17
👍
2
zanonimizowany858626
26
Senator
27.04.2015 20:17
Cichoruski
3
Cichoruski
58
ufonauta

A moze by sciagnac pirata, i jak chodzi dobrze to kupić? Wiem, łamanie prawa, blablabla, ale moralnie to chyba ok, prawda?

27.04.2015 21:27
4
zanonimizowany832625
55
Generał

ehh az mi sie przypomnialy czasy kiedy producent wypuszczal dema gier i sie kupowalo cd-action zeby przetestowac gre przed kupnem.

27.04.2015 22:47
5
Wen-Chi Lee
42
_

Procesor słaby, może się ciąć niestety. Przechodziłem na bardzo podobnym trójeczkę za pierwszym razem. Karta też jakoś wybitna nie jest, niestety ram wiele nie ratuje... Przypuszczam że mogą być kłopoty.

28.04.2015 15:23
Szymon_1904
6
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

I wiedziałem, że tak będzie. Filmik podany przez usera InGen pokazuje, że gra na słabszym PC'cie od mojego działa płynnie na średnio-wysokich. Natomiast użytkownik Wen-Chi Lee pisze, że gra będzie przycinać, choć na filmiku gra działała płynnie na, jak już pisałem wcześniej, słabszym blaszaku niż mój.

Więc, czy jest tu jakiś znawca, który może to dziwne zjawisko wytłumaczyć? Bo ja tego nie potrafię.

A moze by sciagnac pirata, i jak chodzi dobrze to kupić? Wiem, łamanie prawa, blablabla, ale moralnie to chyba ok, prawda?
Może i bym ściągnął (choć nigdy tego nie popierałem), ale mam internet na limit. Tak się składa, że powoli się wyczerpuje, a taki Assassin's Creed III zajmuje 17 GB, więc trochę to jest.

ehh az mi sie przypomnialy czasy kiedy producent wypuszczal dema gier i sie kupowalo cd-action zeby przetestowac gre przed kupnem.
Też tęsknię za tymi czasami. Kiedyś to producenci wypuszczali dema, ktoś sobie pobierał i jak gra działała normalnie, pełną wersję kupował bez obaw. No niestety, to było kiedyś... :-(

spoiler start

P.S.: Czy system ma wpływ na wydajność w grach i w jakim stopniu? Być może to jest problemem?

spoiler stop

28.04.2015 15:30
Szyszkłak
7
Szyszkłak
214
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Wczoraj się człowieku urodziłeś, że przeżywasz taki wstrząs? Z opiniami w internecie jest jak z dziurami w dupie, każdy ma własną.

Przyjedzie zaraz specjalista i powie, że gra Ci pójdzie. Po nim przyjdzie drugi spec i powie, że będzie ciąć, następnie przyjdzie trzeci i powie, że nawet nie odpalisz. A Ty dalej będziesz w tym samym punkcie co jesteś teraz. Ryzyk fizyk - 30zł to chyba nie aż taki majątek?

28.04.2015 15:36
Szymon_1904
8
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

@Szyszkłak > Nie 30 zł, a ok. 55 zł (gra + koszt wysyłki). I nie przeżywam żadnego wstrząsu, tylko pytam, czy będę mógł zagrać, czy też nie.

Oczywiście, nic na forum spytać nie wolno, bo zaraz teksty typu "Wczoraj się człowieku urodziłeś, że przeżywasz taki wstrząs? Z opiniami w internecie jest jak z dziurami w dupie, każdy ma własną." A później wątki, czemu na GOL'u z roku na rok spada liczba tworzonych postów, jak i wątku...

29.04.2015 15:56
Szymon_1904
9
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

ODŚWIEŻAM

29.04.2015 18:11
djeko
10
djeko
46
Force Majeure

Na co liczysz? Że ktoś, kiedyś, coś tam grał na PC identycznym z Twoim i robił notatki ile miał FPS na jakich ustawieniach? Bo jak grał na podobnym to chyba wiesz jakie będą rozbieżności?

Zagrasz na nisko-średnich w 35 FPS, w Bostonie 25. Podczas rozróby spadki do 20, podczas rozróby w Bostonie do 15. Podczas patrzenia w ziemię wzrost do 60. Nie biorę odpowiedzialności za obliczenia.

29.04.2015 18:31
11
Interior666
164
Generał

Za 5 euro jest na g2a lel, kup i sie przekonasz nie chcesz ryzykowac to pobierz pirata i sprawdz.

30.04.2015 18:16
Szymon_1904
12
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

Na co liczysz? Że ktoś, kiedyś, coś tam grał na PC identycznym z Twoim i robił notatki ile miał FPS na jakich ustawieniach? Bo jak grał na podobnym to chyba wiesz jakie będą rozbieżności?
Tak, na to liczę... Nie mówię, żeby ktoś robił notatki, ile miał FPS'ów, tylko aby podał wartość tak "na oko". Wiem, co komputer to inna specyfikacja, ale dość często znajduję w sieci wypowiedzi innych internautów, którzy podają parametry komputera bardzo podobne do mojego. :-)

Zagrasz na nisko-średnich w 35 FPS, w Bostonie 25. Podczas rozróby spadki do 20, podczas rozróby w Bostonie do 15. Podczas patrzenia w ziemię wzrost do 60. Nie biorę odpowiedzialności za obliczenia.
Jak żeś to wyliczył?

Za 5 euro jest na g2a lel, kup i sie przekonasz nie chcesz ryzykowac to pobierz pirata i sprawdz.
Wiesz co, nie jestem zwolennikiem kupowania gier w cyfrowych dystrybucjach. A co do ściągania piratów w celu przetestowania gry, jak pisałem wcześniej, mam internet limitowany, a taki AC III nieźle by mi naciągnął.

Chyba jednak zaryzykuję i kupię gierkę. Według wymagań minimalnych gry, powinna mi ona ruszyć na najniższych i nie przycinać. Ale przed tym jeszcze jedno pytanie, jak zakupię ją i zainstaluję, to w razie problemów z nią będę mógł grę oddać i liczyć na zwrot gotówki (zakupu będę dokonywał w sklepie GOL'a)?

Forum: Czy pójdzie mi...