Chodzi o książkę, którą kupiłem bratu na urodziny, mówił wcześniej że chciałby ją przeczytać, a powiedział to nie tylko mi i dostał dwie takie same ;)
Jako że ja zachowałem paragon z księgarni chciałem się dowiedzieć - czy mam szanse, prawo spróbować zwrócić książkę (oczywiście nienaruszona), czy też książki nie są objęte możliwością zwrotu (bo można np. skserować) ?
Dzieki
najłatwiej byłoby pójść do sklepu, albo nawet łatwiej, zadzwonić do sklepu i zapytać.
Tak też zrobię, ale pomyślałem że może miał ktoś juz podobne doświadczenia i dowiem się wcześniej, chcę też poznać ogólne zasady czy np. sprzedawca - księgarnia - ma prawo odmówić, czy ma wolną rękę.
Oczywiście, ma prawdo odmówić. Jedyne co może zrobić to zgodzić się na to, że da Ci inną książkę, oczywiście w tej cenie.
Jeśli się nie zgodzisz, zbędą Cię formułką, że w polskim prawie nie ma zwrotów.
Czyli regułka w stylu że 'klient ma prawo do zwrotu w przeciagu np 10 dni nienaruszonego towaru' to nie odgornie, prawnie narzucony przepis a dobra wola sprzedającego, który równie dobrze może napisac 'zwrotów nie przyjmuję', tak ?
Nie ma takiej formulki, chyba ze kupujesz przez internet. Empik wymienia ksiazki bez problemu, nie wiem jak male ksiegarnie.
Jednak najczęstszą odpowiedzią jest nie. Większość księgarni nie przyjmuje zwrotów. Dlaczego , nigdy mi nie wyjaśniono ale odgórnie już ustalone i niestety możemy się tylko pokłócic :-)
Większość księgarni nie przyjmuje zwrotów. Dlaczego , nigdy mi nie wyjaśniono
Bo księgarnia to nie biblioteka.